ΑΠΟΨΕΙΣ
ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΙ ΟΙ ΜΠΛΙΝΚΕΝ-ΣΤΟΛΝΤΕΜΠΕΡΓΚ ΓΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑ/ΣΟΥΗΔΙΑ/ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ  ΟΙ ΜΠΛΙΝΚΕΝ ΣΤΟΛΝΤΕΜΠΕΡΓΚ

Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος*

Σημαντική συνάντηση είχαν χθες στο Στεητ Ντιπάρτμεντ ο επικεφαλής της Αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλντεμπεργκ , ενώ ο τελευταίος έγινε δεκτός από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και είχε εκτενείς συνομιλίες με τον υπουργό άμυνας Λόιντ Όστιν και τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας Τζεικ Σάλιβαν με την κατάσταση στην Ουκρανία  και την αντιμετώπιση της Ρωσικής στρατιωτικής εισβολής (που διαρκεί ήδη 100 ημέρες) να κυριαρχεί  στις επαφές.

 

Ο Νορβηγός ΓΓ/ΝΑΤΟ  χαρακτήρισε τις αποφάσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας να υποβάλουν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ ως  ιστορικές και ενισχυτικές  των δεσμών της Ευρωατλαντικής κοινότητας. Τόνισε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν οι  εκάστοτε ανησυχίες για την ασφάλεια όλων των συμμάχων λέγοντας  ότι  «Είμαι βέβαιος ότι θα βρούμε έναν ενωμένο δρόμο προς τα εμπρός» και δήλωσε πολύ αισιόδοξος  ότι θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις μέσα στο προσεχές χρονικό διάστημα, αναφορικά με τις Τουρκικές  απαιτήσεις σε θέματα ασφάλειας.

Για το σκοπό αυτό, είπε ότι βρίσκεται σε  στενή επαφή με τον πρόεδρο Ερντογάν της Τουρκίας ως και με τους ηγέτες της Φινλανδίας και της Σουηδίας και  ανακοίνωσε ότι θα συγκαλέσει ανώτερους αξιωματούχους και από τις τρεις χώρες στις Βρυξέλλες τις επόμενες ημέρες για συζητήσεις .Επανέλαβε τη γνωστή του θέση , ότι  όλων των συμμάχων οι ανησυχίες και οι ευαισθησίες θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη , ενώ έχει ταχθεί υπέρ των γρήγορων κινήσεων προς διεύρυνση της Ατλαντικής Συμμαχίας  προς τη Σκανδιναβική.Ευχαρίστησε ονομαστικά τον Άντονι Μπλίνκεν για όλες τις ενισχυτικές και επιμέρους επαφές με τις τρεις χώρες. Πρόσθεσε ότι με την συνδρομή  του ΝΑΤΟ  πραγματοποιούνται οι σχετικές συζητήσεις , ενώ αναφέρθηκε στην Τουρκία επισημαίνοντας ότι έχει συνδράμει αποτελεσματικά στον διεθνή συνασπισμό κατά του ISIS, ως και το ότι είναι μία χώρα που έχει δεχθεί πλήγματα από τη  τρομοκρατία.

Οι δύο άνδρες  συζήτησαν επίσης την προσεχή Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη τις 28-30 Ιουνίου  όπου οι ηγέτες των 30 κρατών-μελών της Συμμαχίας  θα συμφωνήσουν και επικυρώσουν  την επόμενη Στρατηγική Αντίληψη/Δόγμα  του ΝΑΤΟ, θα ενισχύσουν την αποτροπή και την άμυνα της Συμμαχίας και θα την προετοιμάσουν για μια εποχή αυξημένου ανταγωνισμού με αυταρχικές  και προκλητικές δυνάμεις όπως η Ρωσία και η Κίνα. Ο Στόλντεμπεργκ  σημείωσε ότι οι ηγέτες θα επανεξετάσουν την πρόοδο στον επιμερισμό των  οικονομικών βαρών. «Πρέπει να συνεχίσουμε να επενδύουμε στην άμυνά μας και να επενδύουμε στο ΝΑΤΟ, γιατί η Βόρεια Αμερική και η Ευρώπη,  συνεργάζονται για  ένα ισχυρό ΝΑΤΟ.

Ο Στόλντεμπεργκ  ευχαρίστησε τις Ηνωμένες Πολιτείες για τον κορυφαίο ρόλο τους στην απάντηση του ΝΑΤΟ  απέναντι στην  βάναυση εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Δήλωσε ότι η ισχυρή υποστήριξη του ΝΑΤΟ και  των  επιμέρους των συμμάχων στην Ουκρανία «βοηθά να διασφαλιστεί ότι η επιθετικότητα του Πούτιν δεν θα επιβραβευτεί και ότι η Ουκρανία θα επικρατήσει». Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ ευχαρίστησε επίσης τις Ηνωμένες Πολιτείες για την αύξηση της στρατιωτικής τους παρουσίας σε όλη την Ευρώπη από την Βαλτική μέχρι την Μαύρη Θάλασσα , τονίζοντας ότι η ισχυρή αποτροπή του ΝΑΤΟ βοηθά να αφαιρεθεί κάθε περιθώριο λανθασμένου υπολογισμού στη Μόσχα σχετικά με την ετοιμότητα του ΝΑΤΟ να υπερασπιστεί και να προστατεύσει όλους τους συμμάχους. Τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι και ο Καναδάς ενισχύουν επίσης  με περισσότερα στρατεύματα, μεγαλύτερη ετοιμότητα και αυξημένες αμυντικές δαπάνες. «Ο  Πούτιν ήθελε λιγότερο ΝΑΤΟ. παίρνει περισσότερο ΝΑΤΟ – περισσότερα στρατεύματα και περισσότερα μέλη, ενώ στόχευε σε ουδετερότητα της Ευρώπης αλλά βρίσκεται μπροστά στη  μεγαλύτερη Νατοποίηση της Ευρώπης”.

Τέλος συζητήθηκαν  θέματα κυβερνοασφάλειας, οι τρέχουσες πυρηνικές ασκήσεις της Ρωσίας, η εξοπλιστική υποστήριξη στην Ουκρανία, η κατάσταση στη βόρειο Αφρική και το Σαχέλ ως και οι σχέσεις του ΝΑΤΟ  με φίλες και σύμμαχες χώρες στην Ασία/Ειρηνικό  και σε άλλες ηπείρους.

* Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής

Photo: Naftemporiki.gr

 

 

 

 

 

(Το άρθρο εκφράζει αποκλειστικά προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις του συντάκτη)

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *