ΕΥΡΩΠΗ
ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΙΑ: ΥΨΗΛΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΙΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Η Γερμανία έχει πληγεί από σκάνδαλα κατασκοπείας τις τελευταίες ημέρες, με τη σύλληψη ενός αριθμού ατόμων που φέρονται να κατασκοπεύουν για λογαριασμό της Ρωσίας και της Κίνας, όμως η απειλή φαίνεται να είναι διάχυτη σε όλο το μπλοκ, με πολλές εθνικές υπηρεσίες να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Η Γερμανία έγινε πρόσφατα πρωτοσέλιδο λόγω των δικτύων κατασκοπείας που ήρθαν στο φως. Την περασμένη εβδομάδα συνελήφθησαν δύο άτομα για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας και σχεδιασμό επιθέσεων σε στρατιωτικές υποδομές, ενώ τη Δευτέρα ακολούθησε η σύλληψη τριών ατόμων που φέρονται να κατασκόπευαν υπέρ της Κίνας.

Τα σκάνδαλα κατασκοπείας κορυφώθηκαν την Τρίτη (23 Απριλίου), όταν οι αρχές συνέλαβαν βοηθό του ευρωβουλευτή Maximilian Krah, ο οποίος είναι ο κορυφαίος υποψήφιος του AfD στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, για κατασκοπεία υπέρ της κινεζικής κυβέρνησης.

Την ίδια ημέρα, στη Βρετανία, δύο άνδρες κατηγορήθηκαν για παράδοση «αντικειμένων, σημειώσεων, εγγράφων ή πληροφοριών» στην Κίνα μεταξύ του 2021 και του περασμένου έτους.

Ωστόσο, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι οι  μόνες χώρες που επηρεάζονται από σκάνδαλα κατασκοπείας, και καθώς πλησιάζουν οι ευρωπαϊκές εκλογές, η απειλή της ξένης ανάμειξης είναι μεγάλη.

Η Επιτροπή πρότεινε πρόσφατα μια νέα οδηγία για την καταστολή της κατασκοπείας, δεδομένων των κινδύνων που μπορεί να θέσει η ξένη παρέμβαση για την ευρωπαϊκή δημοκρατία.

«Πρέπει να έχουμε συνεχώς κατά νου ότι ο Πούτιν θα χρησιμοποιήσει την παραπληροφόρηση και την ξένη παρέμβαση ως όπλο για να διχάσει την Ευρώπη. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο προτείναμε την οδηγία για την υπεράσπιση της δημοκρατίας για να ρίξουμε περισσότερο φως κατά της κρυφής ξένης παρέμβασης». Η Επίτροπος για τη διαφάνεια Jourova δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα.

Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της περασμένης εβδομάδας, η Τσεχία επανέφερε πρόταση για τον περιορισμό των ταξιδιών στη ζώνη Σένγκεν για τους Ρώσους διπλωμάτες και επιδιώκει την υποστήριξη της πρότασής της καθώς και την ένταξη του Artyom Marchevsky, του Viktor Medvedchuk και του Voice of Europe στον κατάλογο κυρώσεων της ΕΕ.

Οι τρεις αυτοί βρίσκονται ήδη στον τσεχικό κατάλογο κυρώσεων καθώς συνδέονται με τη ρωσική ανάμειξη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις εκλογές.

«Τώρα πρέπει να περάσει σε διαπραγματεύσεις εργασίας, οπότε θα δούμε πόσο επιτυχημένοι θα είμαστε», δήλωσε ο Lipavsky στα τσεχικά μέσα ενημέρωσης. Η Τσεχική Δημοκρατία θα ήθελε οι κυρώσεις που σχετίζονται με το Voice of Europe να υιοθετηθούν πριν από την έγκριση του 14ου πακέτου.

Κατασκοπευτική κατάσταση στην ΕΕ

Το θέμα της κατασκοπείας επανήλθε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ευρωπαϊκών πρωτευουσών μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία οδήγησε σε ένα κύμα απελάσεων διπλωματών, διπλωματικού προσωπικού και ατόμων που κατηγορήθηκαν για κατασκοπεία.

Οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, καθώς τον τελευταίο καιρό έχει διαταράξει πρόσφατα την πολιτική ατζέντα σε ορισμένες χώρες.

Σύμφωνα με το κρατικό Εθνικό Κέντρο Πληροφοριών (CNI) της Ισπανίας, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αυξήσει δραματικά το ενδιαφέρον της Ρωσίας και της Κίνας για τη συλλογή κρατικών πληροφοριών από τη Δύση, προκειμένου να αποκτήσουν στρατηγικό πολιτικό, στρατιωτικό και διπλωματικό πλεονέκτημα.

Η έκθεση του CNI αναφέρει: «Η δραστηριότητα των εχθρικών υπηρεσιών πληροφοριών συνεχίζει να αποτελεί απειλή για την Ισπανία και τους συμμάχους της».

Πράγματι, παρά την εκκαθάριση που ακολούθησε την εισβολή στην Ουκρανία, οι δραστηριότητες των ξένων πρακτόρων στην ΕΕ συνεχίζονται απτόητες, όπως στη Βιέννη, που θεωρείται πλέον ένα από τα επίκεντρα της κατασκοπείας.

Παρά την αυστηρότερη στάση που τηρείται στην κατασκοπεία από το 2022, η Αυστρία χτυπήθηκε από ένα μεγάλο σκάνδαλο κατασκοπείας στα τέλη Μαρτίου, στο οποίο εμπλέκεται ένας πρώην αξιωματικός των αυστριακών μυστικών υπηρεσιών. Ο αξιωματικός κατηγορήθηκε ότι επί χρόνια «συστηματικά» παρέδιδε μυστικές πληροφορίες στις ρωσικές αρχές.

Στη Γαλλία, μια κοινοβουλευτική έκθεση για την ξένη παρέμβαση που δημοσιεύθηκε το 2023 υπογράμμισε τους «όλο και πιο επιθετικούς και κακόβουλους ελιγμούς» της Κίνας, ενώ οι νομοθέτες πεξεργάζονται τώρα ένα νέο νόμο για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης ξένης παρέμβασης.

Στην άλλη πλευρά των Άλπεων, οι ιταλικές μυστικές υπηρεσίες θεωρούν ότι η Κίνα είναι ιδιαίτερα δραστήρια στη χειραγώγηση της κοινής γνώμης, ενώ το 2023, ένας αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού καταδικάστηκε σε 30 χρόνια φυλάκιση επειδή παρέδωσε απόρρητα έγγραφα σε αξιωματούχο της ρωσικής πρεσβείας.

Στη Σκανδιναβία, η Σουηδία και η Δανία βλέπουν την Κίνα ως την κύρια απειλή των μυστικών υπηρεσιών με φόντο τον κινεζορωσικό ανταγωνισμό για τον έλεγχο της Αρκτικής, όπου ήδη εμπλέκονται σε δραστηριότητες που απειλούν την ασφάλεια.

Στη γειτονική Φινλανδία, οι υπηρεσίες πληροφοριών αποκάλυψαν ότι η Ρωσία προσπαθούσε να στρατολογήσει αιτούντες άσυλο ως κατασκόπους, γεγονός που ώθησε τη χώρα να κλείσει τα σύνορά της με τη Ρωσία στα μέσα Απριλίου και να αρχίσει την εξέταση ενός νόμου που θα επέτρεπε κατ’ εξαίρεση την επιστροφή των μεταναστών στα σύνορα.

Οι νέες τεχνολογίες μείωσαν την παρουσία των πρακτόρων

Στη Γερμανία, ενώ πριν από τον πόλεμο υπήρχαν περίπου 100 Ρώσοι διπλωμάτες ύποπτοι ως πράκτορες διαπιστευμένοι στη χώρα, ο αριθμός αυτός έχει πλέον συρρικνωθεί σε μόλις 20, όπως αποκάλυψε έρευνα της Süddeutsche στις αρχές του μήνα.

Οι μυστικές υπηρεσίες του Πούτιν πρέπει πλέον να λειτουργούν με πολύ λιγότερους πράκτορες και το Κρεμλίνο φαίνεται να έχει υιοθετήσει μια πιο συγκρουσιακή προσέγγιση και να βασίζεται όλο και περισσότερο στον υβριδικό πόλεμο και τις νέες τεχνολογίες.

Ωστόσο, η εσωτερική υπηρεσία πληροφοριών της Γερμανίας, η Verfassungsschutz, προειδοποίησε ότι το επίπεδο των δραστηριοτήτων κατασκοπείας έχει φτάσει σε ύψη συγκρίσιμα με αυτά του Ψυχρού Πολέμου, λόγω του εν εξελίξει ανταγωνισμού μεταξύ Κίνας και Ρωσίας.

«Στη σημερινή πολυπολική αταξία γεμάτη φιλόδοξους παράγοντες, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με διάφορα ρεβανσιστικά αυταρχικά καθεστώτα που ενώνονται και καθοδηγούνται σε διαφορετικό βαθμό από μια καταστροφική ώθηση προς τη φιλελεύθερη τάξη», προειδοποίησε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Verfassungsschutz, Thomas Haldenwang.

Η απειλή της ρωσικής επιθετικότητας έχει λάβει νέες διαστάσεις μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς το Κρεμλίνο έχει υιοθετήσει μια πιο επιθετική προσέγγιση και βασίζεται όλο και περισσότερο στον υβριδικό πόλεμο, δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών Nancy Faeser στους δημοσιογράφους την περασμένη εβδομάδα.

Σχολιάζοντας τα τελευταία περιστατικά, ένας πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών μιας ευρωπαϊκής χώρας δήλωσε στο Euractiv: «Όσο περισσότερο αλλάζουν τα πράγματα, τόσο περισσότερο παραμένουν τα ίδια».

«Οι κατασκοπευτικές δραστηριότητες τρίτων χωρών στην Ευρώπη δεν σταμάτησαν ποτέ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο […] η μόνη διαφορά σήμερα είναι η εισαγωγή ψηφιακών τεχνολογιών, και εδώ η Δύση έχει αρχίσει να υστερεί», δήλωσε ο πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ομοφωνίας.

«Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η Δύση βρίσκεται σε μειονεκτική θέση, καθώς δεν κυριαρχεί πλέον στις ψηφιακές τεχνολογίες», σημείωσε ο πρώην αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στους «υπερεθνικούς μη κρατικούς παράγοντες», όπως οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίες είναι πλέον «εξίσου σημαντικές με τις μεγάλες κρατικές δυνάμεις».

«Θέλουμε τη Meta στην Κίνα, αλλά όχι το TikTok στη Δύση […], αλλά η Δύση πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η άνοδος των BRIC έχει αλλάξει τις παγκόσμιες γεωπολιτικές ισορροπίες και, πάνω απ’ όλα, το μονοπώλιο στη λήψη αποφάσεων» κατέληξε ο πρώην αξιωματούχος.

Πηγή: Εuractiv.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *