ΚΥΠΡΟΣ
ΜΑΣ ΒΑΖΕΙ ΣΤΟ ΤΡΕΝΟ Η «ΑΦΡΟΔΙΤΗ» ΓΙΑ ΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΗ ΕΥΡΩΠΗΣ ΜΕ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Της

 

Μας βάζει στο τρένο η «Αφροδίτη» για τροφοδότηση Ευρώπης με κυπριακό Φυσικό Αέριο.Μπορεί μετά από 11 ολόκληρα χρόνια να ξεμπλόκαρε το κοίτασμα Αφροδίτη, ωστόσο η ανάπτυξη και εξαγωγή του προς την Αίγυπτο τοποθετείται το 2027. Ακόμα και υπό αυτά τα δεδομένα, η υπουργός ενέργειας διαβεβαιώνει, μιλώντας στο Omega, ότι η Κύπρος δεν χάνει το τρένο για τροφοδότηση της Ευρώπης με φυσικό αέριο.

«Η Κύπρος είναι μέσα στο κάδρο και το χρονοδιάγραμμα το οποίο θα ισχύσει ευρύτερα για την ανατολική μεσόγειο, απλά ο λόγος που χρειάζεται χρόνος και λέμε για το 2027 είναι γιατί δεν υπάρχουν υποςδομές για μεταφορά φυσικού αερίου από τα κοιτάσματά μας. Αυτό είναι που περιμένουμε μέχρι το τέλος του χρόνου. Συγκεκριμένο σενάριο για κατασκευή συγκεκριμένης υποδομής», δήλωσε η Υπουργός Ενέργειας, Νατάσα Πηλείδου.

Η πανδημία και οι περιορισμοί της ήταν αυτοί που ανάγκασαν την κοινοπραξία του Αφροδίτη να κάνει χρήση της διετούς επέκτασης που προσέφερε το συμβόλαιο το οποίο υπέγραψε με την δημοκρατία, συνέχισε, διαβεβαιώνοντας ότι πλέον υπάρχει επίσπευση στη διεκπεραίωση του πλάνου.

Πάντως η αμερικανική Chevron, δια υψηλόβαθμου αξιωματούχου της από τη Λευκωσία, επιβεβαίωσε ότι το Αφροδίτη αποτελεί από μόνο του μια βιώσιμη επένδυση.

Την ίδια ώρα, σύντομα, αναμένονται τα αποτελέσματα της γεώτρησης των Eni-Total στο στόχο Κρόνος του τεμαχίου 6.

«Θα έχουμε αποτελέσματα ελπίζουμε μέσα στις επόμενες 2-3 εβδομάδες. Ήδη η γεώτρηση βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και ολοκληρώνεται σύντομα. Αν υπάρχουν επαρκή στοιχεία αισίως θα προβούμε σε ανακοινώσεις», πρόσθεσε η κ. Πηλείδου.

Τα αποτελέσματα του Κρόνος αναμένεται να κρίνουν εν πολλοίς τον επόμενο γεωτρητικό στόχο της ιταλο-γαλλικής κοινοπραξίας, αφού βάση συμβολαίου μέχρι το τέλος του 2022 πρέπει να διενεργήσει δεύτερη ερευνητική γεώτρηση.  Δεν αποκλείεται το Tungsteen Exlporer να κινηθεί  δυτικότερα, στο τεμάχιο 8 και το στόχο Ερατοσθένης. Τη δέσμευση του ιταλικού κολοσσού στην Κυπριακή ΑΟΖ μετέφερε εξάλλου ο ισχυρός άνδρας της ΕΝΙ, Κλαούντιο Ντεσκάλζι στον υπουργό εξωτερικών, κατά τη συνάντηση που είχαν στη Ρώμη.

Δείτε το ρεπορτάζ:

*Η Χριστίνα Μαύρου είναι  δημοσιογράφος του OMEGA TV Κύπρου .

Πηγή: Infognomonpolitics.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *