ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ: 10 ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΑΛΩΝ ΤΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ

Τουλάχιστον 10 ένοπλοι σκοτώθηκαν χθες Τρίτη κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ παρατάξεων υπέρ και εναντίον του καθεστώτος στην επαρχία Σουέιντα, όπου κατοικούν κυρίως Δρούζοι, στη νότια Συρία, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι συγκρούσεις, που ξέσπασαν σε δύο χωριά στη Σουέιντα, είχαν επίσης αποτέλεσμα να τραυματιστούν άλλοι σχεδόν 20 άνθρωποι, σύμφωνα με τη ΜΚΟ. Νεκροί είναι τέσσερις αντίπαλοι και έξι οπαδοί του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, κατά την ίδια πηγή.

Η ένταση ανέβαινε στην επαρχία από τη Δευτέρα, εξαιτίας της απαγωγής δύο αντικαθεστωτικών.

Η κυβέρνηση της Συρίας είναι παρούσα στη Σουέιντα, όπου λειτουργούν κρατικοί θεσμοί και κέντρα ασφαλείας. Ο στρατός είναι ανεπτυγμένος σε μικρή απόσταση από αυτή.

Η περιοχή βιώνει συχνά απαγωγές και δολοφονίες, που διαπράττονται κυρίως από τοπικές συμμορίες κακοποιών. Το λαθρεμπόριο, ναρκωτικών και όπλων κυρίως, ανθεί προς τη γειτονική Ιορδανία.

Η επαρχία και η πόλη Σουέιντα, όπου ζουν κυρίως μέλη της μειονότητας των Δρούζων, έμειναν συγκριτικά αλώβητες από το ξέσπασμα του πολέμου στη Συρία το 2011, με την εξαίρεση επιθέσεων των ανταρτών το 2013 και το 2015 και της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) το 2018, η οποία είχε στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 280 ανθρώπους.

Αν και ορισμένοι μειονοτικοί εντάχθηκαν στην αντίσταση στο ξεκίνημα του πολέμου, άλλοι συνέχισαν να υποστηρίζουν το καθεστώς. Η κοινότητα των μειονοτικών πάντως γενικά προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί· οι Δρούζοι επέλεξαν ρόλο ισορροπιστών τα έντεκα χρόνια της ένοπλης σύρραξης. Πολλοί από αυτούς φέρουν όπλα για να υπερασπίζονται τις περιοχές τους.

Με πληροφορίες από: ΑΜΠΕ

Πηγή: Capital.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *