ΑΠΟΨΕΙΣ
ΛΙΒΥΗ: ΠΩΣ Ο ΔΕΝΔΙΑΣ ΑΠΕΦΥΓΕ ΤΗΝ ΠΑΓΙΔΑ

Γράφει ο Αθανάσιος Ε Δρούγος*

Λιβύη: Οξύ διπλωματικό επεισόδιο με απρόβλεπτες προεκτάσεις και επιπτώσεις προκάλεσε χθες με τη στάση της η υπό αμφισβήτηση ως και έντονα υποστηριζόμενη/κατευθυνόμενη από την Τουρκία κυβέρνηση της Λιβύης στην Τρίπολη, μέσω της υπουργού Εξωτερικών της βορειοαφρικανικής χώρας, Νάιλα Μανγκούς, σε βάρος του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, που επρόκειτο να μεταβεί για λίγες ώρες σε προγραμματισμένη επίσκεψη σε Τρίπολη και Βεγγάζη.

Ειδικότερα, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας ήταν να συναντηθεί με τον επικεφαλής του τριμελούς Προεδρικού Συμβουλίου της χώρας και πρώην πρέσβη της Λιβύης στην Αθήνα (την περίοδο 2018-2019), Μοχάμεντ Μένφι, στο αεροδρόμιο της λιβυκής πρωτεύουσας.

Με μία ύπουλη κίνηση, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αμπντουλχαμίτ Ντμπέιμπα, στοχεύοντας σε «παγίδευση» της χώρας μας, έστειλε την ΥΠΕΞ να συναντήσει το Νίκο Δένδια στο αεροδρόμιο Μίτιγκα της Λιβύης, με βασικό στόχο μέσω της παρουσίας της (και του Ελληνα ομολόγου της) να τύχει νομιμοποίησης (από την ελληνική πλευρά), ενώ είναι γνωστό ότι η Ελλάδα, η Αίγυπτος, η Ευρωπαϊκή Ενωση και άλλα κράτη δεν αναγνωρίζουν την κυβέρνηση της Λιβύης γιατί δεν έχει προχωρήσει στη διεξαγωγή προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών, ναρκοθετεί τον ενδολιβυκό διάλογο με τις αντιπολιτευόμενες οργανώσεις, ενώ έχει υπογράψει σειρά συμφωνιών και μνημονίων με την Αγκυρα για τις θαλάσσιες ζώνες, αδιαφορώντας για το ότι με πειρατικό τρόπο θίγει συμφέροντα τρίτων κρατών στην Ανατολική Μεσόγειο (Ελλάδα, Αίγυπτος).

 

Υπενθυμίζεται ότι θέση της Αθήνας, με την οποία ευθυγραμμίζεται και η Αίγυπτος, είναι η πως η θητεία της κυβέρνησης της Τρίπολης έχει λήξει και δεν έχει τη νομιμοποίηση να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες που δεσμεύουν το μέλλον της χώρας, αλλά αντίθετα η μοναδική αποστολή της είναι να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, κάτι που συνεχώς μεταθέτει χρονικά.

Οι συζητήσεις του υπουργού Εξωτερικών με τους Λίβυους αξιωματούχους κατά την επίσκεψή του, τόνιζε το υπουργείο, αναμενόταν να εστιάσουν στην ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας – Λιβύης, στη βάση πάντοτε του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, και ιδιαίτερα του Δικαίου της Θάλασσας, στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης – Λιβύης και στις ευρύτερες εξελίξεις στην περιοχή της Μεσογείου. Αναμενόταν να συζητηθεί, επίσης, η συνταγματική βάση για τη διεξαγωγή εκλογών στη Λιβύη το συντομότερο δυνατόν.

Πέραν της απαράδεκτης και προκλητικής συμπεριφοράς, δεν επέτρεψαν στο αεροπλάνο που μετέφερε τον Νίκο Δένδια και την ελληνική αντιπροσωπεία να αναχωρήσει απευθείας από Τρίπολη για Βεγγάζη, αναγκάζοντας να γίνει το ταξίδι μέσα από το FIR της Μάλτας και από εκεί προς την Κυρηναϊκή (Ανατολική Λιβύη). Την ίδια χρονική στιγμή η λιβυκή κυβέρνηση, αλλά και τα ΜΜΕ και γνωστές ιστοσελίδες (που καθημερινά παρακολουθεί ο υπογράφων) προχώρησαν σε κατηγορίες και αρνητικά σχόλια κατά της χώρας μας, υποστηρίζοντας ότι η συμπεριφορά μας ήταν απρεπής, σνομπ και μη διπλωματική, ενώ για τα τεκταινόμενα ενημερώθηκε άμεσα ο πρέσβης της Τουρκίας στην Τρίπολη, ο οποίος ενημέρωσε την τουρκική αντιπροσωπεία που επέστρεφε από τη Σύνοδο Κορυφής της G20 στο Μπαλί της Ινδονησίας.

Η Ελλάδα θέλει να έχει συνομιλίες με τη Λιβύη, ξεκαθάρισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στη Βεγγάζη, «αλλά με την κυβέρνηση η οποία θα προκύψει από τις εκλογές και θα εκπροσωπεί την πραγματική βούληση του λαού της Λιβύης», όπως τόνισε.

«Με αυτή την κυβέρνηση, η Ελλάδα πράγματι θα αρχίσει συνομιλίες και πιστεύω θα καταλήξουμε και σχετικά γρήγορα, γιατί το θέμα είναι μάλλον καθαρό», σημείωσε ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε: «Η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Λιβύης έχει υποχρέωση να συνεργαστεί απόλυτα, ώστε να οδηγηθεί η χώρα σε γρήγορες εκλογές».

Οπως ανέφερε ο κ. Δένδιας, η επίσκεψη στη Λιβύη, όπως ήταν προγραμματισμένο, ξεκίνησε από την Τρίπολη, όπου επρόκειτο να συναντηθεί με τον πρόεδρο Μένφι. «Ομως η υπουργός Εξωτερικών της υπηρεσιακής κυβέρνησης προσπάθησε να μου επιβάλει με την παρουσία της στο αεροδρόμιο να συναντηθώ μαζί της, με αποτέλεσμα να διακόψω το ταξίδι μου στην Τρίπολη και να πετάξω στη Βεγγάζη, όπου ακολουθήθηκε το πρόγραμμα», σημείωσε.

 

Καταρχήν, όπως επεσήμανε, έγινε η τελετή παράδοσης των 30.000 εμβολίων, σε συνέχεια επιπλέον 200.000 που έχουμε στείλει στη Λιβύη, και ακολούθησε η συνάντηση με τον στρατάρχη Χάφταρ, που επανέλαβε τις γνωστές θέσεις του για το τουρκολιβυκό «μνημόνιο» και την παρουσία της Τουρκίας στη Λιβύη.

«Επίσης, είχα την ευκαιρία να είμαι παρών σε μια τελετή στο λιμάνι της Βεγγάζης, όπου η Ελλάδα παρέχει βοήθεια για την επαναλειτουργία του. Το λιμάνι της Βεγγάζης είναι εξαιρετικά σημαντικό, χρησιμεύει όχι μόνο για τη μεταφορά εμπορευμάτων στην ίδια τη Βεγγάζη, αλλά και για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στις χώρες του Σαχέλ», επεσήμανε και ανέφερε πως η Ελλάδα σε δυο φάσεις έχει παράσχει βοήθεια ώστε να μπορέσει το λιμάνι να ξαναγίνει λειτουργικό.

Στο πλαίσιο των αντιδράσεων της Τρίπολης αποφασίστηκε να ανακληθεί ο επιτετραμμένος της Λιβύης στην Αθήνα, εκλήθη για διαβουλεύσεις στο υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης ο επιτετραμμένος της χώρας της Βόρειας Αφρικής στην Αθήνα, ενώ και ο αντίστοιχος Ελληνας διπλωμάτης στη Τρίπολη εκλήθη στο λιβυκό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Λιβύη θα μας απασχολήσει έντονα μέσα στο 2023 (βάσει ειδικών πληροφοριών του υπογράφοντα), ενώ προ ημερών συζήτησε το θέμα της (με δική του πρωτοβουλία τηλεφωνικά) ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΕΞ

Στη Βεγγάζη με Χάφταρ

Στη Βεγγάζη ο Νίκος Δένδιας είχε συναντήσεις με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Λιβύης, Ακίλα Σάλεχ (δεν έχουν πραγματοποιηθεί εκλογές από το 2014),με μέλη Επιτροπών του Κοινοβουλίου, τον πολέμαρχο Χαλίφα Χάφταρ, τον πρόεδρο και τα μέλη της ελληνικής κοινότητας της Βεγγάζης, ενώ επισκέφθηκε το λιμάνι της πόλης και για δεύτερη φορά πρόσφερε 30.000 εμβόλια για την Covid-19.Οι εκπρόσωποι του Κοινοβουλίου εξέφρασαν την αντίθεσή τους στα τουρκολιβυκά μνημόνια και τις συμφωνίες που έχει υπογράψει η κυβέρνηση Ντμπέιμπα με την Αγκυρα. (Πάντως, επισημαίνω ότι μερικούς μήνες πριν, ο Χάφταρ, ο μεγάλος γιος του Χάφταρ, ο Σάλεχ, και αρκετοί βουλευτές «φλέρταραν» με την κυβέρνηση Ερντογάν, ενώ και το Κάιρο είχε βελτιώσει τις σχέσεις του με τη Λιβύη μέσα στο 2021, αλλά δεν προχώρησαν οι σχετικές επαφές λόγω της «παρέμβασης» της Τουρκίας.)

Επιπλέον, κατά την παραμονή του στη Βεγγάζη, ο υπουργός Εξωτερικών παρέστη και σε εκδήλωση παρουσίασης συνεισφοράς της Ελλάδας σε πρόγραμμα του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ (World Food Programme) για την αποκατάσταση του λιμένα της Βεγγάζης. Ο λιμένας, όπως σημειώνει το υπουργείο Εξωτερικών, έχει ιδιαίτερη σημασία ως πύλη εισόδου ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Υποσαχάρια Αφρική για την αντιμετώπιση των επισιτιστικών κρίσεων που αντιμετωπίζει η περιοχή.

 

Η Μανγκούς υπέγραψε το αναθεωρημένο τουρκολιβυκό μνημόνιο

Σημειώνεται ότι η ΥΠΕΞ της Λιβύης, Νάιλα Μανγκούς, ήταν αυτή που υπέγραψε προ μηνός την ανανέωση και επέκταση και σε άλλους τομείς του αναθεωρημένου μνημονίου Ερντογάν-Σαράτζ του 2019, με τον Τούρκο ομόλογό της, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, παρόντων του Ντμπέιμπα, του υπουργού Αμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, του υπουργού Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, των ειδικών συμβούλων του Ερντογάν για θέματα επικοινωνιών και ειδικών αποστολών Φαχρετίν Αλτούν και Ιμπραήμ Καλίν, του αρχηγού της μυστικής υπηρεσίας ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν, και άλλων Τούρκων και Λίβυων επισήμων (διπλωματών, στρατιωτικών, αστυνομικών κ.ά.).

Απειλές κατά του Μένφι

Πληροφορίες του υπογράφοντα από την Τρίπολη φέρουν τον Μένφι να απειλήθηκε από ισχυρούς κύκλους των διαφόρων οντοτήτων και παραγόντων του υπουργείου Αμυνας και της λιβυκής μυστικής υπηρεσίας που έχουν τον έλεγχο σε όλα τα επίπεδα στη Δυτική Λιβύη (ισχυρότατες πολιτοφυλακές της Μισράτα και της Βορειοδυτικής Λιβύης που υποστηρίζουν διά των όπλων την κυβέρνηση της Τρίπολης) να μη συναντήσει τον Νίκο Δένδια.

Στρατιωτικοί της Αγκυρας

Επίσης, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι το τελευταίο διάστημα έχει αυξηθεί πάρα πολύ η παρουσία Τούρκων στρατιωτικών και των τριών κλάδων, συνεχώς φθάνει μέσω αεροδρομίων και δύο λιμανιών τουρκικό στρατιωτικό υλικό, ενώ στη Δυτική Λιβύη εδρεύουν περίπου 2.500 μισθοφόροι από τη Συρία που έχουν εκπαιδευτεί από Τούρκους στρατιωτικούς στη Βόρεια Συρία και μεταφερθεί στη Δυτική Λιβύη.

ΥΨΗΛΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΤΥΠΟ

Η διπλωματική κρίση των τελευταίων ωρών μεταξύ Αθήνας και Τρίπολης είναι από τα βασικά θέματα στα τουρκικά ΜΜΕ, που προβάλλουν το θέμα σύμφωνα με τις θέσεις της υπηρεσιακής κυβέρνησης της Τρίπολης, η οποία δεν κρύβει τις σχέσεις και τους διαύλους επικοινωνίας της με την Αγκυρα.

● «Διπλωματική έπαρση από τον Ελληνα υπουργό Δένδια! Ισχυρή αντίδραση από τη Λιβύη», σχολιάζει η εφημερίδα Aydinlik, σημειώνοντας πως ο Ελληνας ΥΠΕΞ αγνόησε τη Λίβυα ομόλογό του.

● «Διπλωματική κρίση στη Λιβύη. Γύρισε πίσω αρνούμενος να κατέβει από το αεροπλάνο», γράφει για τον Νίκο Δένδια η εφημερίδα Aksam, υποστηρίζοντας πως ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών «έφυγε από το αεροδρόμιο χωρίς εξηγήσεις, προκαλώντας κρίση μεταξύ των δύο χωρών».

● Η εφημερίδα Takvim σημειώνει: «Αντίδραση από τη Λιβύη στον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών. Δεν κατέβηκε από το αεροπλάνο», κατηγορώντας τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας για τις επαφές του στη συνέχεια στη Βεγγάζη.

«Κλιμακώνεται η διπλωματική κρίση ανάμεσα σε Ελλάδα και Λιβύη», γράφει η Sozcu, συμπληρώνοντας: «Αντιδρώντας στην άρνηση του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, να συναντηθεί με τη Λίβυα ομόλογό του, Najla Al-Mangoush, η Λιβύη κάλεσε τον Ελληνα επιτετραμμένο στο υπουργείο Εξωτερικών».

● «Ο Ελληνας υπουργός Δένδιας δεν κατέβηκε από το αεροπλάνο, προκαλώντας διπλωματική κρίση με τη Λιβύη», γράφει το δίκτυο TGRT Haber, σημειώνοντας πως ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών δεν θέλησε να συναντήσει τη Λίβυα ομόλογό του λόγω των συμφωνιών που έχει υπογράψει με την Τουρκία.

● «Διπλωματικό σκάνδαλο στη Λιβύη από τον Ελληνα υπουργό Δένδια. Πολύ σκληρή αντίδραση από τη διοίκηση της Τρίπολης», γράφει η εφημερίδα Yeni Safak, υποστηρίζοντας πως ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας «έβαλε την υπογραφή του σε ένα τεράστιο διπλωματικό αίσχος στη Λιβύη».

 

*Ο Αθανάσιος Ε Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής

Με πληροφορίες από: Eleftherostypos.gr

 

(To αρθρο εκφράζει αποκλειστικά προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις του συντάκτη)

Πηγή: Eleftherostypos.gr

 

 

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *