ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
EΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ 3: ΠΟΤΕ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΚΥΚΛΟ

Το επόμενο διάστημα κατατίθεται στη Βουλή η ρύθμιση για τις υποχρεώσεις που έχουν συσσωρευτεί λόγω της κρίσης και οι οποίες θα αποπληρωθούν σε 12 άτοκες δόσεις το 2021 ή σε 24 δόσεις με χαμηλό επιτόκιο.

Φόροι και δόσεις ρυθμίσεων, που ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ, τέθηκαν σε «καραντίνα» μαζί με την οικονομική δραστηριότητα, από τον Μάρτιο ως και τον Μάιο (αναστολή καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων). Οι οφειλές αυτές θα πρέπει να εξοφληθούν σταδιακά από τα τέλη Αυγούστου ως το τέλος Οκτωβρίου, ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών με τη νέα ρύθμιση παρέχει τη δυνατότητα στους υπόχρεους να αποπληρώσουν τα χρέη τους από τον Ιανουάριο του 2021.

Ειδικότερα:

Ρύθμιση οφειλών COVID-19: Φόροι και δόσεις ρυθμίσεων, ανω των 2,5 δισ. ευρώ,που τέθηκαν σε «καραντίνα» μαζί με την οικονομική δραστηριότητα, θα πρέπει να εξοφληθούν σταδιακά από τα τέλη Αυγούστου ώς το τέλος Οκτωβρίου. Ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών με τη νέα ρύθμιση παρέχει τη δυνατότητα στους υπόχρεους να αποπληρώσουν τα χρέη τους από τον Ιανουάριο του 2021.

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορέσουν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση μέχρι το τέλος του έτους υποβάλλοντας σχετική αίτηση στην ειδική πλατφόρμα που αναμένεται να ανοίξει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Η ρύθμιση θα αφορά όλες τις οφειλές, τακτικές (ΦΠΑ, ΦΜΥ κ.ά.) και έκτακτες (φόρος κληρονομιάς), καθώς και τις δόσεις ρυθμίσεων των οποίων η πληρωμή έχει ανασταλεί. Οσον αφορά το ύψος του επιτοκίου για όσους επιλέξουν τη ρύθμιση των 24 δόσεων, θα κυμανθεί στα επίπεδα του 2,5%. Σήμερα, η πάγια ρύθμιση οφειλών προβλέπει επιτόκιο 4,5% για 12 δόσεις και 6% για 24 δόσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα ρύθμιση έχει συζητηθεί και συμφωνηθεί με τους θεσμούς.

Επιστρεπτέα προκαταβολή ΙΙΙ: Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα ξεκινήσουν να εξειδικεύουν τις επιμέρους δράσεις τους προγράμματος ώστε να προσδιορίσουν τους δυνητικούς δικαιούχους και να εκδοθεί έγκαιρα η σχετική υπουργική απόφαση. Στην συνέχεια θα ακολουθήσουν οι αναγκαίες τροποποιήσεις προκειμένου η πλατφόρμα «my business» της ΑΑΔΕ να προσαρμοστεί στους κεντρικούς άξονες του νέου προγράμματος.

Συγκεκριμένα ο νέος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής (με τα διευρυμένα κριτήρια σε σχέση με τους προηγούμενους κύκλους) θα προβλέπει τα εξής:

Θα χορηγηθούν χαμηλότοκα κρατικά δάνεια ύψους 1,2 δισ. ευρώΘα ληφθεί υπόψη και η πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο. Θα συμπεριληφθούν και ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζομένους και χωρίς ταμειακή μηχανή.

Θα υπάρχει ειδική πρόβλεψη για συγκεκριμένες περιοχές και επιχειρήσεις. Για παράδειγμα, θα δίνεται βαρύτητα σε εστιατόρια στο κέντρο της Αθήνας (στην Πλάκα το Θησείο και το Μοναστηράκι) που μπορεί να πλήττονται περισσότερο από άλλα καταστήματα σε συνοικίες.

Θα αφορά και άλλες επιχειρήσεις, όπως φαρμακεία και σούπερ μάρκετ σε νησιά, που κατέγραψαν πτώση πωλήσεων, όταν σχεδόν όλες οι άλλες επιχειρήσεις του κλάδου τους κατέγραφαν άνοδο λόγω πανδημίας. Μεταξύ των ωφελημένων θα είναι οι επιχειρήσεις εμπορίας τροφίμων σε τουριστικές περιοχές (τα λεγόμενα τουριστικά παντοπωλεία) , τα τουριστικά μαγαζιά που πωλούν souvenir προϊόντα ένδυσης αξεσουάρ κ.α., κοσμηματοπώλες και καταστήματα ειδών λαϊκής τέχνης.

Πηγή: Νewsbomb.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *