Breaking News
ΛΑΘΟΣ Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΙΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΡΩΣΙΑΣ;
LIVE STREAMING: H ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟ ΚΟΓΚΡΕΣΟ
ΡΩΣΙΚΑ ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ ΣΤΗ ΔΥΣΗ: ΑΠΟΧΩΡΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ ΒΑΛΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΠΕΥΛΑΥΝΕΙ ΦΙΝΛΑΝΔΟΥΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΕΣ
ΣΙΒΡΙΣΑΡΙ Ο ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΗΣ ΕΡΥΘΡΑΙΑΣ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ: «ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ» ΜΕ ΤΗ ΡΩΣΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΤΥΠΟΥ ΜΙΝΣΚ
ΗΠΑ: ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΝΣΙΛΒΑΝΙΑ ΣΗΜΕΡΑ – ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΡΟΥΣΙΑ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΜΕΧΜΕΤ ΟΖ
ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΛΙΩΝΟΥΝ ΜΕ TOS-1 ΤΟ SEVERODONETSK – ΟΥΚΡΑΝΟΣ ΣΕ ΖΕΛΕΝΣΚΙ: «ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ – ΒΟΗΘΗΣΕ ΜΑΣ» – XΑΝΟΥΝ ΤΟ ΝΤΟΝΜΠΑΣ – ΖΕΛΕΝΣΚΙ: ΔΥΣΚΟΛΗ ΜΕΡΑ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ – ΚΑΘΑΙΡΕΣΕ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΛΟΓΩ ΝΤΟΝΜΠΑΣ
ΜΗΝΥΜΑ ΡΩΣΙΑΣ ΣΕ ΠΟΛΩΝΙΑ: ΕΦΙΑΛΤΙΚΗ ΝΥΧΤΑ ΣΤΗΝ ΛΒΙΒ- ΤΟ ΣΦΟΔΡΟΤΕΡΟ ΠΥΡΑΥΛΙΚΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ – MΠΑΡΑΖ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΕ ΠΟΛΩΝΙΑ
ΛΙΒΑΝΟΣ: Η ΧΕΖΜΠΟΛΑΧ ΕΧΑΣΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ
Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΑΠΟΣΑΦΗΝΙΖΕΙ ΠΩΣ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΝΟΜΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
ΕΥΡΩΠΗ
2022: ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΙΣΙ ΤΡΕΦΟΥΝ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΚΡΟΝ

Μετά τη διαμάχη που ακολούθησε της τοποθέτησης της σημαίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αψίδα του Θριάμβου στο Παρίσι, είναι σαφές ότι οι επόμενοι έξι μήνες της γαλλικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αποτελέσουν μια λεπτή πράξη πολιτικής ισορροπίας.

Τελευταία φορά που κατείχε τη θέση αυτή το 2008, η Γαλλία ανέλαβε τα ηνία του συννομοθετικού οργάνου της ΕΕ από τη Σλοβενία την 1η Ιανουαρίου 2022. Θα κατευθύνει τις εργασίες στο πλαίσιο του Συμβουλίου και θα προσπαθήσει να φέρει τα κράτη μέλη κοντά μέσω διαπραγματεύσεων και συμβιβασμών.

Παρά τη βαρύτητα και την εμπειρία της Γαλλίας, η θητεία αναμένεται να είναι κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση για τον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος θα ηγείται του Συμβουλίου και θα διεξάγει εκστρατεία για την επανεκλογή του ως πρόεδρος τον Απρίλιο, μπροστά στην αυξανόμενη πρόκληση από το ακροδεξιό στρατόπεδο της Γαλλίας.

«Δεν επιλέξαμε μονομερώς το πρόγραμμα», δήλωσε ο Μακρόν κατά την παρουσίαση των προτεραιοτήτων της γαλλικής προεδρίας στις 9 Δεκεμβρίου. Δήλωσε μάλιστα ότι είναι αποτέλεσμα «της εφαρμογής του Brexit».

«Πρέπει να επιδείξουμε υπευθυνότητα» – τόνισε, προσθέτοντας ότι θα ασκήσει την προεδρική του θητεία «μέχρι και το τελευταίο λεπτό».

Η γαλλική αντιπολίτευση, ωστόσο, κατήγγειλε τον ενδεχόμενο κίνδυνο χρησιμοποίησης της ευρωπαϊκής ατζέντας και των προθεσμιών για την εξυπηρέτηση της προεκλογικής εκστρατείας. Η ΕΕ κινδυνεύει επίσης να καταλάβει κεντρική θέση στις πολιτικές συζητήσεις, σε σημείο που να τροφοδοτεί την αναπόφευκτη πόλωση σε αυτά τα ζητήματα.

Για παράδειγμα, η πρώτη ημέρα της γαλλικής προεδρίας σημαδεύτηκε από μια διαμάχη μετά την έπαρση της σημαίας της ΕΕ κάτω από την Αψίδα του Θριάμβου, χωρίς τη γαλλική σημαία. Αυτό έδωσε αφορμή για έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ του κυβερνητικού συνασπισμού και της δεξιάς αντιπολίτευσης – συμπεριλαμβανομένων των Βαλερί Πεκρές και Μαρίν Λε Πεν.

Η σημαία της ΕΕ απομακρύνθηκε μετά από μόλις 24 ώρες, κάτι που φάνηκε να αποτελεί μια πρώτη ήττα για τον Μακρόν.

Τα θέματα της ΕΕ θα μπορούσαν να αποδειχθούν δίκοπο μαχαίρι για τον επικεφαλής του γαλλικού κράτους, δεδομένων των φιλοδοξιών που επιδεικνύει για τα 27 κράτη μέλη και της πολύ σφιχτής ατζέντας.

Με άλλα λόγια, ο Μακρόν δρομολογεί ένα πολιτικό στοίχημα υψηλού κινδύνου.

Εάν καταφέρει να φέρει σε πέρας τα έργα προτεραιότητας της Γαλλίας, αναμφίβολα θα αναδείξει στην προεκλογική εκστρατεία αυτές τις επιτυχίες, την αίσθηση του συμβιβασμού και το βάρος του στη διεθνή σκηνή. Αυτό θα πρέπει να βρει σύμφωνους τους βασικούς ψηφοφόρους του, οι οποίοι είναι μάλλον φιλοευρωπαϊστές.

Από την άλλη πλευρά, εάν ο Μακρόν δεν καταφέρει να επιτύχει συγκεκριμένα αποτελέσματα, οι πολιτικοί του αντίπαλοι δεν θα χάσουν την ευκαιρία να εκμεταλλευτούν αυτές τις αποτυχίες για να τον αποδυναμώσουν στο εσωτερικό.

Η Γαλλία θα πρέπει, λοιπόν, να επιδείξει ταχύτητα και αποτελεσματικότητα.

 

Οι μεγάλες συναντήσεις

Ο Μακρόν θα ξεκινήσει με την υποδοχή του σώματος των Ευρωπαίων Επιτρόπων στις 6 και 7 Ιανουαρίου στο Παρίσι. Στη συνέχεια αναμένεται στο Στρασβούργο στις 19 Ιανουαρίου, κατά τη διάρκεια της επόμενης ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για μια εναρκτήρια ομιλία προς τους ευρωβουλευτές.

Θα προεδρεύσει επίσης της συνόδου κορυφής «Ένας Ωκεανός», αφιερωμένη στην προστασία των ωκεανών και των θαλασσών, στις 11 Φεβρουαρίου στη Βρέστη. Στις 17-18 Φεβρουαρίου, θα συναντήσει στις Βρυξέλλες τους ηγέτες της ΕΕ και της Αφρικανικής Ένωσης, για να συζητήσουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο ηπείρων.

«Η σύνδεση μεταξύ [της Αφρικής και της Ευρώπης] είναι το μεγάλο πολιτικό και γεωπολιτικό σχέδιο των επόμενων δεκαετιών» – όπως δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος τον Δεκέμβριο, δηλώνοντας την επιθυμία του να δρομολογήσει μια οικονομική και χρηματοπιστωτική Νέα Συμφωνία με την Αφρική.

Τέλος, ο Μακρόν θα προεδρεύσει μιας νέας συνόδου κορυφής για το «νέο ευρωπαϊκό μοντέλο ανάπτυξης και επενδύσεων» στις 10 και 11 Μαρτίου.

Η ΕΕ πρέπει να έχει «εμμονή» με τη «δημιουργία θέσεων εργασίας» και την «καταπολέμηση της μαζικής ανεργίας», δήλωσε ο Μακρόν στην ομιλία του τον Δεκέμβριο. Πρόσθεσε ότι πρέπει να δημιουργηθούν «οι σωστές θέσεις εργασίας». «Πρέπει να διασφαλίσουμε τη θέση της Ευρώπης και τη δύναμή της στον καθορισμό των προτύπων του αύριο. Η δράση σε κρατικό επίπεδο δεν είναι η σωστή κλίμακα», είπε.

 

 

 

Από Mathieu Pollet | EurActiv.fr | Μεταφρασμένο από Γεωργία Ευαγγελία Καραγιάννη

Photo: «Δεν επιλέξαμε μονομερώς το πρόγραμμα», δήλωσε ο Μακρόν κατά την παρουσίαση των προτεραιοτήτων της γαλλικής προεδρίας στις 9 Δεκεμβρίου. [JOHN THYS/EPA]

4 Ιαν 2022 (ενημερώθηκε: 4 Ιαν 2022)

 

 

 

 

Πηγή: Euractiv.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *