Ένα ηχηρό μήνυμα προς την παγκόσμια βιομηχανία της τεχνητής νοημοσύνης έστειλε ο βασιλιάς Κάρολος Γ΄, προειδοποιώντας κορυφαία στελέχη του χώρου για τους «υπαρξιακούς κινδύνους» που μπορεί να προκύψουν εάν η Τεχνητή Νοημοσύνη χρησιμοποιηθεί με καταστροφικό τρόπο.
Ο Βρετανός μονάρχης υποδέχθηκε στη Σκωτία μερικά από τα σημαντικότερα ονόματα της παγκόσμιας τεχνολογίας, μεταξύ των οποίων στελέχη της Nvidia, της Google DeepMind, της OpenAI και της Anthropic, σε μια συνάντηση αφιερωμένη στην ασφάλεια και την υπεύθυνη ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.
Μιλώντας στους συμμετέχοντες στον Οίκο Ντάμφρις, ο Κάρολος τόνισε ότι η ανθρωπότητα πρέπει να αντιμετωπίσει εγκαίρως τους πιθανούς κινδύνους μιας τεχνολογίας που εξελίσσεται με πρωτοφανή ταχύτητα.
«Υπάρχει επιτακτική ανάγκη να εξετάσουμε τους υπαρξιακούς κινδύνους τέτοιων τεχνολογιών όταν πέφτουν σε λάθος χέρια και χρησιμοποιούνται με πιθανούς καταστροφικούς τρόπους», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Χρειαζόμαστε επαρκή μέσα ελέγχου πριν να είναι πολύ αργά», πρόσθεσε.

Από την επανάσταση στην ιατρική μέχρι τα πιο σκοτεινά σενάρια
Ο βασιλιάς Κάρολος αναγνώρισε ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αποτελέσει ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία προόδου της εποχής, ιδιαίτερα στην ιατρική και τις βιοεπιστήμες.
Η AI μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων θεραπειών, στη βελτίωση των διαγνώσεων και στη διάσωση ανθρώπινων ζωών.
Ωστόσο, όπως σημείωσε, οι ίδιοι οι δημιουργοί προηγμένων συστημάτων έχουν αρχίσει να προειδοποιούν για πιθανά επικίνδυνα σενάρια, εάν η τεχνολογία δεν συνοδευτεί από αυστηρούς κανόνες ασφαλείας.
Η συζήτηση γύρω από τους κινδύνους της AI έχει ενταθεί διεθνώς, με ερευνητές και στελέχη της τεχνολογίας να διαφωνούν για το πόσο άμεση είναι η απειλή, αλλά να συμφωνούν σε μεγάλο βαθμό στην ανάγκη για καλύτερους μηχανισμούς ελέγχου.

Στο ίδιο τραπέζι Nvidia, OpenAI και DeepMind
Η συνάντηση στη Σκωτία συγκέντρωσε κορυφαίες προσωπικότητες της τεχνολογικής κούρσας.
Μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν ο διευθύνων σύμβουλος της Nvidia, Τζένσεν Χουάνγκ, ο πρόεδρος της DeepMind της Google, Ντέμης Χασάμπης, η οικονομική διευθύντρια της OpenAI, Σάρα Φράιαρ, καθώς και στελέχη της Anthropic.
Στη συζήτηση συμμετείχε επίσης ο Πάολο Μπενάντι, σύμβουλος του πάπα για θέματα τεχνολογίας και ηθικής, ο οποίος έχει υποστηρίξει την ανάγκη για προσεκτικότερη διαχείριση της ανάπτυξης της AI.

Η μεγάλη μάχη: καινοτομία ή έλεγχος;
Η ταχύτητα με την οποία αναπτύσσονται τα νέα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης έχει προκαλέσει μια παγκόσμια συζήτηση.
Από τη μία πλευρά, οι υποστηρικτές της γρήγορης ανάπτυξης υποστηρίζουν ότι η AI μπορεί να μεταμορφώσει την οικονομία, την επιστήμη και την καθημερινότητα.
Από την άλλη, αρκετοί ερευνητές προειδοποιούν ότι τα συστήματα που αποκτούν ολοένα μεγαλύτερες δυνατότητες χρειάζονται αυστηρότερη εποπτεία και δοκιμές πριν χρησιμοποιηθούν ευρέως.
Η παρέμβαση του βασιλιά Καρόλου έρχεται σε μια περίοδο όπου η τεχνητή νοημοσύνη έχει μετατραπεί σε ένα από τα μεγαλύτερα τεχνολογικά και πολιτικά στοιχήματα παγκοσμίως, με τις κυβερνήσεις και τις εταιρείες να αναζητούν την ισορροπία ανάμεσα στην πρόοδο και την ασφάλεια.
Πηγή: Newsbeast.gr
















Leave a comment