ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο «άγνωστος» παράδεισος σε απόσταση μόλις 40 λεπτών από την Ομόνοια. Δημιουργήθηκε κατά λάθος από ανθρώπινη παρέμβαση

Μισή ώρα από το κέντρο της Αθήνας υπάρχει μια όαση που έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με την εικόνα της πόλης.

Πρόκειται για ένα τοπίο με πυκνή βλάστησή που θυμίζει εικόνες από κάποια επαρχία των Άλπεων.

Και όμως αυτό ο κρυμμένος παράδεισος δημιουργήθηκε από ανθρώπινη παρέμβαση τη δεκαετία του ’70, αλλά παραμένει άγνωστος στους περισσότερους κατοίκους της Αττικής.

Ο λόγος για τη λίμνη Μπελέτσι που βρίσκεται στις ανατολικές πλαγιές της Πάρνηθας, στον οικισμό της Ιπποκράτειου Πολιτείας, σε απόσταση περίπου 30 χλμ από την Ομόνοια.

Η λίμνη βρίσκεται σε υψόμετρο 600 μέτρων και έχει έκταση 5.000 μέτρων, με βάθος που σε σημεία αγγίζει τα 5 μέτρα.

Η λίμνη δημιουργήθηκε κατά λάθος κατά τη χρονική περίοδο 1972-75 από έργα που έγιναν στη περιοχή.

Καθώς φτιάχνονταν οι υποδομές για τη δημιουργία φράγματος, έκλεισαν με αναχώματα τις κοίτες ενός χειμάρρου.

Τα νερά άρχισαν να συσσωρεύονται στην περιοχή και έτσι δημιουργήθηκε μια λίμνη, που πήρε το όνομά της από την κοντινή κορυφή Μπελέτσι, της Πάρνηθας.

Επίσης ονομάζεται και λίμνη «Κιθάρα» λόγω του σχήματος της.

Το εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας

Η λίμνη πέρα του ότι προσφέρεται για κοντινή απόδραση από τις ρυθμούς της πόλης, αποτελεί σημαντικό υδροβιότοπο της περιοχής, καθώς εκεί βρίσκουν καταφύγιο αποδημητικά πουλιά, πάπιες, κύκνοι, νεροχελώνες και χέλια.

Αν κάποιος είναι τυχερός μπορεί να συναντήσει κάποιο ελάφι στις όχθες της λίμνης, καθώς το οροπέδιο Αγίας Τριάδας-Κατσιμιδίου αποτελεί βιότοπο των ελαφιών της Πάρνηθας.

Επίσης, το τοπίο συμπληρώνει η χλωρίδα της περιοχής. Γύρω από τη λίμνη Μπελέτσι συναντά κανείς πολλά από τα σπάνια φυτά της Πάρνηθας.

Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται το εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας, χτισμένο σε ένα ξέφωτο του οροπεδίου Αγίας Τριάδας-Κατσιμιδίου ανάμεσα σε τεράστιες βελανιδιές, πλατάνια και πεύκα, απ΄ όπου μπορεί ο εκδρομέας να απολαύσει την υπέροχη θέα προς το Λεκανοπέδιο.

Η περιοχή ενδείκνυται για τους λάτρεις της πεζοπορίας, καθώς υπάρχουν πολλά μονοπάτια ανάμεσα στο πευκόδασος που προσφέρονται για ήπιο περπάτημα.

Η πρόσβαση στη λίμνη γίνεται μέσω της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας.

Στην έξοδο προς Βαρυμπόμπη ακολουθείτε την κατεύθυνση προς τη λεωφόρο Δεκελείας που οδηγεί στην Ιπποκράτειο Πολιτεία. Φτάνοντας στην οδό Αγίας Τριάδας, στρίβοντας αριστερά και ακολουθώντας την οδό Κίρκης, φθάνετε κατευθείαν στη λίμνη.

Δείτε το βίντεο:

Related Post