Ο υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ανακοίνωσε ότι τον Ιούλιο θα υπάρξει νέα αύξηση στα επιτόκια, τα οποία θα ανέβουν κατά 25 μονάδες, λόγω της οικονομικής κρίσης που είναι σε εξέλιξη.
Ο Pablo Hernandez de Cos δήλωσε πως «η πορεία παραμένει ασαφής» και ότι «αάν υλοποιηθεί το κεντρικό σενάριο των προβλέψεών μας που δημοσίευσε η ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα, θα πρέπει επίσης να αυξήσουμε ξανά 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο, αλλά πέρα από αυτό δεν είναι σκόπιμο να κάνουμε προβλέψεις».
Ο De Cos πρόσθεσε ότι, δεδομένης της «υψηλής αβεβαιότητας… θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε τις αποφάσεις μας ανάλογα με τα δεδομένα και, ειδικότερα, τη συνολική εκτίμηση των προοπτικών για τον πληθωρισμό, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού».
Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης μετριάζεται εδώ και μήνες, χάρη στις χαμηλότερες τιμές της ενέργειας και την πιο απότομη αύξηση των επιτοκίων στην 25χρονη ιστορία της ΕΚΤ.
Ωστόσο, παραμένει απαράδεκτα υψηλό για την ΕΚΤ στο 6,1% τον Μάιο, με την υποκείμενη αύξηση των τιμών να μόλις αρχίζει να επιβραδύνεται παρά τις ενδείξεις ότι η οικονομική ανάπτυξη παραμένει στάσιμη.
Πηγή: Newsbeast.gr
















Leave a comment