ΔΙΕΘΝΗ
ΝΑ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΤΕI ΖΗΤA Ο MADOFF -“ΌΧΙ” ΑΠO ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤEΣ ΛOΓΩ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΦΑΝΟYΣ ΑΠAΤΗΣ

Του Matt Perez

Ο διαβόητος απατεώνας Bernie Madoff, ο οποίος “ενορχήστρωσε” το μεγαλύτερο σχέδιο Ponzi στην ιστορία, υπέβαλε αίτημα πρόωρης αποφυλάκισης, ζητώντας επιείκεια στην 150ετή ποινή του δεδομένου ότι πάσχει από νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου. Το αίτημά του απορρίφθηκε.

Γεγονότα

-Ο δικαστής Denny Chin, ο οποίος είχε καταδικάσει τον Madoff το 2009 και τώρα δικάζει στο 2ο Περιφερειακό Εφετείο των ΗΠΑ, επισημαίνει στην απόφασή άρνησης του αιτήματος πρόωρης αποφυλάκισης ότι “σαφής πρόθεσή μου ήταν να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του στη φυλακή”.

-Ο δικηγόρος του Madoff, Brandon Sample, χαρακτήρισε την απόφαση απογοητευτική και είπε ότι ελπίζει ότι ο Πρόεδρος Trump θα μεταβάλει την ποινή, σύμφωνα με το Associated Press.

-Πάσχοντας από νεφρική ανεπάρκεια, ο 82χρονος Madoff ζήτησε να του δοθεί ευεργέτημα αποφυλάκισης για λόγους υγείας, κάτι που δίδεται σε κρατούμενους που αναμένεται να αποβιώσουν σε λιγότερο από 18 μήνες.

-Η ομοσπονδιακή εισαγγελία τον Μάρτιο απέρριψε το αίτημα του Madoff για πρόωρη αποφυλάκιση, με τον εισαγγελέα του νότιου τομέα της Νέας Υόρκης να λέει πως το έγκλημά του “ήταν πρωτοφανές σε έκταση και μέγεθος”, σύμφωνα με το CNN.

-Τον Μάρτιο του 2009, ο Madoff δήλωσε ένοχος για 11 κακουργήματα. 500 θύματα της απάτης του έστειλαν επιστολή εναντίωσης στην πρόωρη αποφυλάκιση, με μόλις 20 να στηρίζουν τη μείωση της ποινής.

Chin πρόσθεσε στην απόφασή του ότι ο Madoffδεν μετάνιωσε ποτέ πραγματικά και ζήτησε συγγνώμη μόνο για το γεγονός ότι η ζωή του όπως την ήξερε κατέρρεε γύρω του”.

 

Παρομοίως

Άλλοι εγκληματίες υψηλού προφίλ κέρδισαν πρόσφατα το ευεργέτημα της πρόωρης αποφυλάκισης εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Ο Michael Cohen, πρώην δικηγόρος και μεσάζων του Τrump, αποφυλακίστηκε πρόωρα από τις ομοσπονδιακές φυλακές τον Μάρτιο και θα εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του σε κατ οίκον περιορισμό. Ακόμη ένα μέλος του εσωτερικού κύκλου του Trump, ο πρώην διευθυντής της εκστρατείας του, Paul Manafort, που εξέτιε ποινή επτάμισι ετών, απελευθερώθηκε πρόωρα.

 

Μεγάλο νούμερο

38.000. Αυτός ήταν περίπου ο αριθμός των ανθρώπων που έπεσαν στην παγίδα του Madoff και ορίστηκαν δικαιούχοι του ταμείου αποζημίωσης θυμάτων του Madoff που σύστησε το υπουργείο Δικαιοσύνης. Τον Απρίλιο, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι είχαν διανεμηθεί 2,7 δισ. δολάρια στα θύματα, που ήταν κυρίως έμμεσοι επενδυτές στο fund του Madoff. Ένα άλλο ταμείο που σύστησε ο εκκαθαριστής της υπόθεσης Madoff, Irving H. Picard έλαβε πάνω από 16.000 αιτήματα και ανέκτησε περίπου 14 δισ. δολάρια από τα 17,5 δισ. δολάρια που έχασαν οι επενδυτές.

 

Πηγή: Capital.gr

Tag

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *