ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΡΕΥΜΑΤΟΣ: ΠΟΙΟΙ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΟΝΟΥΣ ΤΗΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ

Σε εξοικονόμηση ρεύματος θα πρέπει να επιδοθούν τα νοικοκυριά με καταναλώσεις ρεύματος άνω των 500 κιλοβατωρών προκειμένου να ωφεληθούν με μειώσεις στους λογαριασμούς τους. 

Ο νέος τρόπος χορήγησης των ενισχύσεων που θα τρέξει για τις καταναλώσεις ηλεκτρικής ενέργειας από την 1η Οκτωβρίου και έπειτα προβλέπει τη διαμόρφωση τριών κλιμάκων κατανάλωσης με αντίστοιχες επιδοτήσεις.

Για τον Οκτώβριο ισχύουν κλιμακωτές επιδοτήσεις και συγκεκριμένα 43,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα για την πρώτη κλίμακα, 38,6 λεπτά για τη δεύτερη και 33,6 λεπτά για την τρίτη έναντι ενιαίας επιδότησης ύψους 63,9 λεπτά τον Σεπτέμβριο. Στην περίπτωση της δεύτερης και τρίτης κλίμακας προβλέπεται επιπλέον επιδότηση 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τα νοικοκυριά που θα μειώσουν την κατανάλωσή τους σε ποσοστό 15% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Δηλαδή αν οι οικιακοί καταναλωτές των δύο τελευταίων κλιμάκων κατανάλωσης πετύχουν μείωση της ζήτησης κατά 15% έναντι της ίδιας περσινής περιόδου τότε προσαυξάνονται κατά 0,05 ευρώ ανά κιλοβατώρα ή 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα οι επιδοτήσεις που λαμβάνουν, στις αντίστοιχες κατηγορίες κατανάλωσης.

Για παράδειγμα ένα νοικοκυριό που θα μειώσει την κατανάλωση στις 600 κιλοβατώρες από 690 πέρυσι θα έχει όφελος περίπου 5 ευρώ τον μήνα. Και μια οικογένεια που θα κατεβάσει την κατανάλωση στις 1.100 από 1.265 κιλοβατώρες θα έχει μηνιαίο όφελος της τάξης των 30 ευρώ.

Το εύρος των τιμολογίων για τον Οκτώβριο κυμαίνεται από 57,63 έως 69,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα, με τις χρεώσεις όμως της πλειονότητας των παρόχων να κινούνται στα πέριξ των 60 λεπτών.

Εξαίρεση αποτελεί το τιμολόγιο Generous της Ηρων με ονομαστική τιμή στα 69,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα, η οποία όμως μετά την έκπτωση συνέπειας (20%) περιορίζεται στα 55,84 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Η τιμή μετά την επιδότηση διαμορφώνεται επίσης στα 26,2 λεπτά για να καταλήξει μετά και την έκπτωση συνέπειας στα 12,24 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Το χαμηλότερο τιμολόγιο για τον μήνα Οκτώβριο είναι της Protergia με ονομαστική τιμή στα 57,63 λεπτά ανά κιλοβατώρα και τελική τιμή μετά την επιδότηση στα 14 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα τις μεγαλύτερες μειώσεις (25%) έχει κάνει η ΔΕΗ, με τιμή στα 59,5 λεπτά για τις καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες και στα 60,7 λεπτά για τις άνω των 500 έναντι 78,8 και 80 λεπτών η κιλοβατώρα αντίστοιχα. Το τιμολόγιο της ΔΕΗ διαμορφώνεται στα 15,9 και 22,1 λεπτά η κιλοβατώρα για τις δύο κλίμακες καταναλώσεων.

Πηγή: Νewsbomb.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *