ΚΥΠΡΟΣ
ΚΥΠΡΟΣ: ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥ ΥΠΕΞ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΔΙΑΔΡΟΜΟ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ

Επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει αύριο, Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ελί Κοέν, υπό το φως των σχεδιασμών ανάπτυξης και υλοποίησης της πρωτοβουλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας για δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, αύριο 20 Δεκεμβρίου «θα επισκεφθεί την Κύπρο ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ελί Κοέν. Η επίσκεψη του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών σχετίζεται με τους σχεδιασμούς ανάπτυξης και υλοποίησης της πρωτοβουλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας για δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα».

Όπως είναι ήδη γνωστό, είπε, την προηγούμενη εβδομάδα τεχνική ομάδα από το Ισραήλ επισκέφθηκε την Κύπρο, όπου πραγματοποίησαν συναντήσεις και επισκέφθηκαν τις υποδομές που εντάσσονται στην υλοποίηση της πρωτοβουλίας.

Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του Κωνσταντίνο Κόμπο με παρουσία τεχνικών ομάδων προς συζήτηση τεχνικών θεμάτων που άπτονται της πρωτοβουλίας, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο ίδιος είπε ακόμη ότι στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο υπουργός Εξωτερικών είχε χθες τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους ομολόγους του της Βρετανίας και της Γαλλίας, σημειώνοντας πως συζήτησαν τις εξελίξεις στην περιοχή αλλά και την πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής.

Στην ερώτηση εάν η επίσκεψη του Ισραηλινού ΥΠΕΞ σημαίνει πως η Kυβέρνηση του Ισραήλ έχει δώσει την έγκρισή της, ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης απάντησε ότι για να υπάρχουν αυτές οι συχνές επισκέψεις εκατέρωθεν και σε τεχνικό επίπεδο, σημαίνει ότι υπάρχει σε πολιτικό επίπεδο υπάρχει η βούληση για υλοποίηση της πρωτοβουλίας. Τα τεχνικής φύσεως έχουν σχεδόν όλα λυθεί, σημείωσε. Να αναμένουμε, συνέστησε, το πράσινο φως από το Ισραήλ και την επίσκεψη εδώ αύριο του Ισραηλινού ΥΠΕΞ, ο οποίος θα δει τις δομές που εντάσσονται στην πρωτοβουλία.

Ερωτηθείς για το αν υπάρξει κάποια ανακοίνωση για το πλοίο με την ανθρωπιστική βοήθεια που αναχώρησε το βράδυ του Σαββάτου από την Λάρνακα και κληθείς να δώσει πληροφορίες γι’ αυτό, ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι η υλοποίηση της πρωτοβουλίας της KΔ βρίσκεται εδώ και καιρό στο επίκεντρο των επαφών της κυπριακής διπλωματίας, επισημαίνοντας ότι αρκετά κράτη και οργανισμοί έχουν εκφράσει την προθυμία τους να συνδράμουν είτε με ανθρωπιστική βοήθεια, είτε υλικοτεχνικά, είτε με την παροχή μέσων που μπορούν να βοηθήσουν στην υλοποίηση της πρωτοβουλίας.

Όταν υπάρξει κάτι που μπορεί να ανακοινωθεί, αυτό θα γίνει το συντομότερο δυνατό, πρόσθεσε ο Εκπρόσωπος λέγοντας ότι η πολυπλοκότητα μιας τέτοιας πρωτοβουλίας απαιτεί έναν λεπτομερή σχεδιασμό που έχει γίνει από πλευράς της ΚΔ. Η έναρξη της υλοποίησης αυτής της πρωτοβουλίας δεν είναι δική μας αρμοδιότητα, αναμένουμε τις συνθήκες να το επιτρέψουν, πρόσθεσε.

Ο Λετυμπιώτης ανέφερε επίσης ότι στόχος είναι η ανθρωπιστική βοήθεια που μεταφέρει το πλοίο να διανεμηθεί στον άμαχο πληθυσμό στην Γάζα, ενώ για το τί μεταφέρει το πλοίο υπενθύμισε ότι εδώ και καιρό ήρθε βοήθεια από το ΗΒ που περιλαμβάνει αντίσκηνα κυρίως και οι ανάγκες του άμαχου πληθυσμού στην Γάζα αφορούν τρόφιμα και φαρμακευτικό υλικό.

Ο ΠτΔ και ο ΥΠΕΞ βρίσκονται σε επαφή με κράτη της περιοχής για το μεσανατολικό, συνέχισε, θυμίζοντας και την σχετική συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την περασμένη εβδομάδα όπου δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει κατάληξη σε κοινή τοποθέτηση, που ο ίδιος ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε ως μια πληγή.

Πηγή: Vradini.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *