ΚΥΠΡΟΣ
ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Στις έξι σήμερα το πρωί τέθηκαν σε ισχύ τα νέα περιοριστικά μέτρα στην Κύπρο, τα οποία μεταξύ άλλων προβλέπουν ότι «o εκκλησιασμός και άλλες μορφές θρησκευτικής λατρείας σε θρησκευτικούς χώρους τελούνται χωρίς την παρουσία πιστών».

Τα μέτρα αποφασίστηκαν την περασμένη Τετάρτη από το Υπουργικό Συμβούλιο και θα διαρκέσουν έως και την 31η Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με τα μέτρα αυτά επιτρέπονται οι θρησκευτικές τελετές (γάμοι, βαπτίσεις, κηδείες) με μέγιστο αριθμό τα 10 πρόσωπα.

Επίσης, απαγορεύεται η διεξαγωγή γευμάτων / δείπνων και οποιονδήποτε άλλων εκδηλώσεων για γάμους και βαφτίσεις (πέραν εκδήλωσης σε οικία με μέγιστο αριθμό 10 προσώπων περιλαμβανομένων των ανηλίκων παιδιών).
Οι ανακοινώσεις αυτές πυροδότησαν έντονες αντιδράσεις από Ιεράρχες και Ιερείς, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος με παρέμβασή του στο ΡΙΚ, δήλωσε ότι θα συζητηθεί το θέμα στην Ιερά Σύνοδο την ερχόμενη Τρίτη. Μέχρι τότε θα πρέπει οι λειτουργίες να γίνονται χωρίς πιστούς.

«Οι περισσότεροι Μητροπολίτες το γνωρίζουν, την ερχόμενη Τρίτη πραγματοποιείται έκτακτη Σύνοδος. Πάντα είμαστε αυστηροί και θα το συνεχίσουμε γιατί μόνο έτσι θα φύγει ο ιός από τον τόπο μας. Εμείς μπορούμε να συζητήσουμε αυτό το θέμα, θα λάβουμε μια λελογισμένη απόφαση. Δεν μας αρέσουν τα άκρα. Η Εκκλησία κρατάει πάντα τη μέση οδό. Τα άκρα είναι του σατανά λέμε στην Εκκλησία. Μπορούμε να εξηγήσουμε στην Κυβέρνηση ότι η αυστηρότητα μπορεί να φέρει θετικά αποτελέσματα και σίγουρα θα φέρει», είπε ο Αρχιεπίσκοπος.

Σε σχέση με τη συμπεριφορά των Μητροπολιτών που αντιδρούν στις ανακοινώσεις της Κυβέρνησης ο Αρχιεπίσκοπος ξεκαθάρισε ότι «η Εκκλησία δεν χρειάζεται παλικαρισμούς» και αποκάλυψε ότι έχει επικοινωνήσει με τον Μητροπολίτη Μόρφου, αλλά δεν μπορεί να τον μεταπείσει.

«Τα Χριστούγεννα θα λειτουργήσουμε και το χριστεπώνυμο πλήρωμά μας θα κοινωνήσει. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια (σ.σ με μέτρα). Η Κυβέρνηση θα δεχθεί πιστεύω μια ομόφωνη απόφαση της Εκκλησίας», συμπλήρωσε.

Πηγή: Orthodoxianewsagency.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *