ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΣΧΥΡΟΙ ΚΛΥΔΩΝΙΣΜΟΙ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ, ΝΕΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΧΑΜΗΛΑ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Σε νέα ιστορικά χαμηλά οδηγήθηκε σήμερα ο τραπεζικός κλάδος του ελληνικού χρηματιστηρίου εν μέσω διαρροών ότι βασικοί μέτοχοι της Πειραιώς ζητούν αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, κάτι που έφερε πολύ μεγάλες πιέσεις σε όλο τον κλάδο, οδηγώντας αρχικά και το Γενικό Δείκτη του Χ.Α. κάτω από τις 600 μονάδες, όμως σταδιακά οι πιέσεις περιορίζονται.

Πιο αναλυτικά, οι διαρροές ότι οι τρεις βασικοί ιδιώτες μέτοχοι της Πειραιώς, Τζον Πόλσον, Αριστοτέλης Μυστακίδης και το fund Bienville εισηγούνται αύξηση κεφαλαίου ύψους 800 εκατ. ευρώ, αφού πρώτα μετατραπούν τα Cocos που κατέχει το ΤΧΣ σε μετοχές, οδήγησε τη μετοχή της Πειραιώς σε αρχικές απώλειες έως 15,72% και στο χαμηλό των 0,7990 ευρώ, ενώ έφερε μεγάλη αναταραχή σε όλο τον κλάδο – ναυαρχίδα του Χ.Α.

Μετά από αυτές τις διαρροές, η Τράπεζα Πειραιώς με επίσημη ανακοίνωσή της προς το Χρηματιστήριο σημειώνει πως «σε διαρκή βάση αξιολογεί διάφορες επιλογές με στόχο την επιτάχυνση εξυγίανσης του ισολογισμού της προς όφελος των μετόχων της. Η Τράπεζα Πειραιώς θα ενημερώσει αρμοδίως το επενδυτικό κοινό εάν και εφόσον ληφθούν σχετικές αποφάσεις, σύμφωνα με το εφαρμοστέο θεσμικό πλαίσιο».

Ο τραπεζικός δείκτης οδηγήθηκε έως το νέο ιστορικό χαμηλό των 253,51 μονάδων όταν υποχωρούσε έως 7,69% στις 10:48 π.μ., ενώ τώρα διαπραγματεύεται στο όριο των προηγούμενων ιστορικών χαμηλών και στις 263 μονάδες με πτώση 3,93% και με τάση συμμαζέματος. Μάλιστα, το πρώτο μισάωρο εν μέσω των πανικόβλητων πωλήσεων στις τράπεζες, ενεργοποιήθηκε ο Αυτόματος Μηχανισμός Ελέγχου Μεταβλητότητας (ΑΜΕΜ) στον κλάδο!

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. αρχικά οδηγήθηκε έως το χαμηλό των 596,45 μονάδων όταν υποχωρούσε κατά 2,59% στις 10:51 π.μ., όμως πλέον έχει ανακτήσει κάποιες δυνάμεις και διαπραγματεύεται στις 603 μονάδες με πτώση 1,41%. Η αξία συναλλαγών κινείται σε αυξημένο τέμπο έχοντας ήδη φτάσει στα 19 εκατ. ευρώ, με τα 3,21 εκατ. ευρώ να είναι πακέτα σε Jumbo κυρίως, αλλά και Motor Oil.

Αρχικά όλες οι μετοχές του FTSE 25 κινούνταν σε πτωτική τροχιά, ενδεικτικό του κλίματος πανικού που δημιουργήθηκε, ενώ πλέον θετικά κινούνται – παρέχοντας στήριξη στις 600 μονάδες – οι ΟΤΕ, Coca Cola HBC και Σαράντης.

Πλέον η Πειραιώς υποχωρεί 9,28%, η Eurobank που έφτασε έως το -7,12% υποχωρεί κατά 3,59%, η Alpha Bank χάνει 2,69% ενώ έφτασε έως το -7,93%, με την Εθνική στο -2,83%, ενώ υποχωρούσε έως 7,75%. Στον ευρύτερο FTSE 25, πιέσεις δέχονται μετοχές όπως Ελλάκτωρ, Lamda Development, Viohalco, Aegean Airlines, ΔΕΗ, Fourlis, Τιτάν, ΓΕΚ Τέρνα κ.α. Πάντως, υπάρχει τάση επικράτησης ψυχραιμότερης διαχείρισης όσο περνάει η ώρα.

Το κλίμα είναι αρνητικό και διεθνώς, εν μέσω φόβων για την εξάπλωση της πανδημίας και τα νέα κατά τόπους lockdown, που «κλειδώνουν» ξανά την οικονομική δραστηριότητα, τις μετακινήσεις, πλήττουν την κατανάλωση και ευρύτερα την ψυχολογία. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, σημαντικές είναι οι απώλειες και για το πετρέλαιο, υπό το φόβο της μειωμένης ζήτησης προσεχώς, λόγω όλων αυτών των εξελίξεων.

Παρουσίαση: Απόστολος Σκουμπούρης

 

Πηγή:Liberal.gr

 

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *