ΚΥΠΡΟΣ
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ: ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

Για τις συναντήσεις του με τον Μουσταφά Ακιντζί και την πρόταση που υπέβαλλε για τη μεθοδολογία συνέχισης των συνομιλιών, ενημέρωσε σήμερα τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας. 

Μετά τη Συνεδρία που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 12:30 το μεσημέρι, οι περισσότεροι πολιτικοί αρχηγοί άσκησαν έντονη κριτική στον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τους χειρισμούς, ενώ εξέφρασαν και φόβο για ναυάγιο των συνομιλιών.

Στη σημερινή συνεδρία παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριακού, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος,  ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, ο Αντιπρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη Πόλυς Παλλήκαρος και ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης.
 
Συμμετείχαν επίσης ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος, ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης και ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Βασίλης Πάλμας.
 
Στη συνεδρία του Εθνικού παρακάθεται επίσης και ο πρώην ΠτΔ Γιώργος Βασιλείου.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι «η πρόταση του ΠτΔ δείχνει συνέπεια σε όσα έχουν συζητηθεί τους τελευταίους μήνες».

Πρόσθεσε επίσης πως «όσο περνά από το χέρι μας θα στηρίξουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να μην υπάρξει αδιέξοδο», ενώ τόνισε ότι «γνωρίζουμε όλοι ότι δεν εξαρτάτε από εμάς, αλλά από την Άγκυρα εάν θα λυθεί το Κυπριακό».

Εξέφρασε ακόμη τη στήριξή του στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, δηλώνοντας την ίδια ώρα ότι ο πρόεδρος κράτησε ανοικτό το παράθυρο, δίνοντας την ευκαιρία στον κ. Άιντα να διαβουλευθεί με την άλλη πλευρά. «Θα προσπαθούμε να κρατάμε ανοικτό το παράθυρο της ελπίδας», είπε.

Τέλος, ανέφρε πως «δεν μπορεί να υπάρξει Γενεύη 2 χωρίς το πρώτο θέμα να είναι η Ασφάλεια και οι Εγγυήσεις».

Από πλευράς του, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού δήλωσε, «δεν θα κρύψω την ανησυχία μας για το ρίσκο του ΠτΔ με την πρότασή του».

Είπε επίσης ότι κάποια κόμματα έθεταν θέμα να αναστραφεί η διαδικασία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τους απαντούσε με επιχειρήματα, αλλά σήμερα υιοθετεί αυτή την προσέγγιση.

Δήλωσε ακόμη πως δεν υπάρχει ούτε ένας στη διεθνή κοινότητα που να στηρίζει τις τουρκικές θέσεις, επειδή είναι απαράδεκτες

Τέλος, εξέφρασε την άποψη πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προχώρησε μονομερώς σε πάρα πολλές περιπτώσεις.

Κατά την έξοδό του από το Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος δήλωσε πως «ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συνεχίζει τη συσκότιση». Όπως τόνισε μάλιστα, «έχουμε ζητήσει συγκεκριμένη ενημέρωση την οποία δεν λάβαμε σήμερα».

Πρόσθεσε επίσης πως στο Κυπριακό δεν υπάρχουν προτάσεις και δεν υπάρχει στρατηγική, ενώ ανέφερε πως οι «μεταμορφώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη, ενόψει εκλογών, κοστίζουν».

Εξέφρασε ακόμη την πεποίθηση πως «βρισκόμαστε ενώπιον κινδύνου ενός αδιεξόδου και να κατηγορηθεί η πλευρά μας».

Από πλευράς του, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος δήλωσε πως ο Πρόεδρος πρέπει να προχωρήσει σε κατάθεση αιτήματος για Διάσκεψη που να περιλαμβάνει και τα πέντε μόνιμα μέλη. Τόνισε ακόμη πως εάν η διαδικασία αυτή συνεχιστεί, τότε ίσως να πάμε σε ναυάγιο. 

Έκανε επίσης, έκκληση, στον Πρόεδρο Αναστασιάδη για να αναλάβει πρωτοβουλίες για ενίσχυση της ενότητας του εσωτερικού μετώπου για αντιμετώπιση του ενδεχόμενου αδιεξόδου στις συνομιλίες.

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, ανέφερε πως η νέα Διάσκεψη θα οδηγήσει σε αδιέξοδο, εάν δεν τύχει προετοιμασίας.

Εξέφρασε επίσης την ανησυχία, ότι η Τουρκία διαθέτει πλάνο Β’, που αποσκοπεί στη δημιουργία τετελεσμένων και απηύθυνε έκκληση για σύγκληση ειδικής συνεδρίας του εθνικού συμβουλίου, ούτως ώστε να ληφθούν προληπτικά μέτρα σε περίπτωση αδιεξόδου.

Από πλευράς του ο Αντιπρόεδρος της Αλληλεγγύης, Πόλυς Παλλίκαρος, ανέφερε πως υπάρχει πρόβλημα κατάρρευσης των συνομιλιών και πώς δεν οδηγούμαστε σε καλό δρόμο για επίλυση του Κυπριακού.

Ο Γιώργος Περδίκης εκ μέρους των Οικολόγων είπε πως του κάνουν εντύπωση θέσεις κάποιων Κυπρίων πολιτικών, που προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά του κ. Άιντα.

Είπε επίσης πως η πρόταση του ΠτΔ για να ανατρέψει την τουρκική κίνηση, ήρθε πάρα πολύ αργά και ενώ έχει ήδη υποστεί υπόσκαψη, ο ίδιος ο κ. Αναστασιάδης, αλλά και η θέσεις της Ε/κ πλευράς.

Αποχώρησε διαμαρτυρόμενος από το Εθνικό ο Δημήτρης Χριστόφιας 

Διαμαρτυρόμενος για τη μη ανταπόκριση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στις τηλεφωνικές του κλήσεις για το θέμα του Βοηθού Αρχηγού της Αστυνομίας Ανδρέα Κυριάκου, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας αποχώρησε από τη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

Όπως δήλωσε κατά την αποχώρησή του από το Προεδρικό, ο ίδιος φεύγει από τη συγκεκριμένη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου μετά από μια δήλωση που έκανε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σχετικά με το θέμα της «καρατόμησης», όπως είπε, του Ανδρέα Κυριάκου.
 
«Είχα ζητήσει στο τηλέφωνο, στη διάρκεια 3 ημερών, πέντε ή έξι φορές τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την προγραμματιζόμενη καρατόμηση του Ανδρέα Κυριάκου. Δεν πήρα καμία απάντηση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εγώ όταν ήμουν Πρόεδρος και την ώρα που με έβριζε ο κ. Αναστασιάδης, αν με ζητούσε στο τηλέφωνο, ανταποκρινόμουν. Γι’ αυτό, για λόγους τάξης, αρχής και διαμαρτυρόμενος, έφυγα από τη Συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου», είπε.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, o Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, σχολίασε την αποχώρηση του Δημήτρη Χριστόφια από τον Εθνικό Συμβούλιο. «Το Εθνικό Συμβούλιο ιδρύθηκε και λειτουργεί για αποκλειστική συζήτηση του Κυπριακου #DChristofia. Και οχι για εσωτερικά ζητήματα», έγραψε.
 
Διάγγελμα Προέδρου Αναστασιάδη
 
Διάγγελμα για ενημέρωση του κυπριακού λαού θα κάνει απόψε στις 20:30 το βράδυ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Θέσεις Τσαβούσολγου

Χθες, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσολγου, σε συνέντευξή του στον “Φιλελεύθερο” έκανε λόγο για μια τελευταία ευκαιρία λύσης στο Κυπριακό, επιμένοντας παράλληλα στην πάγια τουρκική θέση για λύση με εγγυήσεις και παραμονή τουρκικών στρατευμάτων.

Οι θέσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών εξηγούν γιατί δεν έχει λυθεί μέχρι στιγμής το Κυπριακό, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κληθείς να σχολιάσει τα όσα υποστηρίζει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην εν λόγω συνέντευξη.
 
Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε επίσης ότι αν υιοθετηθεί η πρόσφατη πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας δυνατό να δημιουργηθούν προοπτικές για θετικό αποτέλεσμα και να αποτρέψει ένα ενδεχόμενο αδιέξοδο.

PHILENEWS/KYΠΕ

 

  Γιάννης Νησιώτης   

11

Related Post