ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ: ΤΙ ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΟΥΒΕΛΗ – ΠΩΣ ΠΡΟΕΚΥΨΕ Ο ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ – ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ ΜΕ ΤΟΝ ΞΥΔΑΚΗ

Το παρασκήνιο και οι «καραμπόλες που περιόρισαν τις επιλογές του πρωθυπουργού 

Έντονο ήταν το παρασκήνιο για τις επιλογές τουΑλέξη Τσίπρα στον ανασχηματισμό που ανακοίνωσε χθες, με σκοπό να αλλάξει το βαρύ πολιτικό κλίμα των τελευταίων ημερών και να καλύψει τα κενά στις υπουργικές θέσεις που είχαν δημιουργηθεί.

Δραγασάκης και Κουβέλης ήταν τα ονόματα «έκπληξη» που κυριάρχησαν στην ειδησεογραφία όμως πίσω από τις επιλογές τους, υπήρξαν πολλές… διαβουλεύσεις.

Ο πρωθυπουργός προχώρησε σε τέσσερις μόλις τροποποιήσεις, μία αλλαγή-στα ήδη υπάρχοντα χαρτοφυλάκια- και τη δημιουργία ενός καινούργιου στοΠολιτισμού.

Ο λόγος που ο πρωθυπουργός δεν προχώρησε σε μία κίνηση δομικών αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα ήταν για να μην πυροδοτήσει τα εκλογικά σενάρια. Εξ’ αυτού του λόγου προκρίθηκε η λύση των ελάχιστων παρεμβάσεων.

 

Όλο το παρασκήνιο

Ιδιαίτερα έντονο ήταν το παρασκήνιο των συνεννοήσεων τα τελευταία εικοσιτετράωρα, ενώ ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον απέκτησαν οι διεργασίες με το που άρχισαν να σηκώνονται τα τηλέφωνα.

Σίγουρα, κεντρικό πρόσωπο αυτού του ανασχηματισμού ήταν ο Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος διατηρώντας και την αντιπροεδρεία αναβαθμίστηκε με την ανάληψη καθηκόντων στο υπουργείο Ανάπτυξης, έπειτα από εισήγηση του πρωθυπουργού.

Το σημαντικό στέλεχος της κυβέρνησης καθίσταται πλέονπανίσχυρο. Καλείται να τρέξει μεταξύ άλλων και το project των επενδύσεων που αποτελεί ένα πολύ μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης για την επόμενη μέρα των μνημονίων.

Δεν θα πρέπει να ξεφύγει της προσοχής το γεγονός ότι ο κ. Δραγασάκης θα αποτελεί πια τον τρίτο πόλο μαζί με το υπουργείο Οικονομικών του Ευκλείδη Τσακαλώτου και το Μαξίμου στην άσκηση οικονομικής πολιτικής.

 

Η επιλογή Κουβέλη – μήνυμα στον κεντρώο χώρο

Η τοποθέτηση του Φώτη Κουβέλη στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας, που κατά πολλούς ήταν «ηλεκτρική καρέκλα» απετέλεσε τη μεγάλη έκπληξη.

Ο κ. Τσίπρας ενέδωσε στην υπουργοποίηση του ιστορικού στελέχους της ανανεωτικής Αριστεράς (που για ένα διάστημα ως πρόεδρος τη ΔΗΜΑΡ συμπορεύτηκε με ΝΔ-ΠΑΣΟΚ).

Ο πρωθυπουργός δεχόταν όλες αυτές τις μέρες, εισηγήσεις για την αξιοποίηση του κ. Κουβέλη.

Είναι σαφές ότι η υπουργοποίησή του, αποτελεί στρατηγική του Μαξίμου για να διεμβολίσει αλλά και να προχωρήσει σε άνοιγμα στο χώρο της Κεντροαριστερά, την ώρα που είναι έντονες οι διεργασίες στο Κίνημα Αλλαγής.

 

Το «μήνυμα» Ξυδάκη

Την ίδια στιγμή, οι φήμες οργίαζαν ότι τη θέση Βίτσα στο Άμυνας αναλαμβάνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΝίκοςΞυδάκης, στο πρόσωπο του οποίου αρκετοί έβλεπαν ότι συγκεντρώνει τα προσόντα.

Πάντως ο ίδιος δεν έδειχνε να επιθυμεί κάτι τέτοιο και φρόντισε να αποστείλει σχετικό … sms στην ηγεσία του Μαξίμου στέλνοντας σήμα ότι θα ήταν καλό να μησυμπεριληφθεί στο σχεδιασμό!

Παράλληλα ως επιλογή εξισορρόπησης , ειδικά, για τους «53»λειτούργησε η ανάληψη των καθηκόντων στο Μεταναστευτικής πολιτικής από ένα ιστορικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, τον Δημήτρη Βίτσα.

Ο κ. Βίτσας χαρακτηρίζεται ως ένα νηφάλιο στέλεχος που θα μπορέσει να βάλει τάξη και τρέξει ένα άκρως νευραλγικό υπουργείο, ενώ από την πρώτη στιγμή αποτέλεσεπροσωπική επιλογή του Αλέξη Τσίπρα.

Ταυτόχρονα, η εσωκομματική αντιπολίτευση θα έχει εκπροσώπηση και δια της βουλευτού Ιωαννίνων κας Μερόπης Τζούφη (αυτό τουλάχιστον λέγεται στους κόλπους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας), η οποία ανήκει στην πτέρυγα των «53» και ανέλαβε καθήκοντα υφυπουργού Παιδείας.

 

Ο Στρατής στο υπουργείο Πολιτισμού

Τέλος ο Τσίπρας έσπευσε να ενισχύσει το υπουργείο πολιτισμού με την υπουργοποίηση του Κωσταντίνου Στρατή.

Ο κ. Στρατής έχει θητεύσει στο πλευρό του πρώην υπουργού Αριστείδη Μπαλτά (ως διευθυντής του) και η αναβάθμισή του συνδέεται με τις αιτιάσεις διοικητικής ανεπάρκειας που καταλογίζουν αρκετοί εντός ΣΥΡΙΖΑ στην κα Κονιόρδου.

Εpenditislive.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *