ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ΘΑ ΘΕΣΩ ΣΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΖΗΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Το ζήτημα της μετατροπής της Μονής της Χώρας σε τζαμί θα θέσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όταν συναντηθεί μαζί του την ερχόμενη Δευτέρα, όπως ο ίδιος προανήγγειλε σε διάλογο με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. 

Ο κ. Μητσοτάκης κατά την καθιερωμένη μηνιαία συνάντηση του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας αναφέρθηκε ειδικότερα στην επικείμενη επίσκεψη του στην Τουρκία στις 13 Μαΐου και πρόσθεσε:

“Με την ευκαιρία θέλω να εκφράσω και τη δημόσια, έντονη δυσαρέσκεια μου, διερμηνεύοντας τα αισθήματα όλων των Ελλήνων, για την αχρείαστη μετατροπή ενός ιστορικού τεμένους σε τζαμί. Μία ενέργεια η οποία προσβάλλει την πλούσια ιστορία της ίδιας της Κωνσταντινούπολης ως σταυροδρόμι πολιτισμών. Ένα ζήτημα που βεβαίως θα θέσω στον κ. Ερντογάν, όταν τον συναντήσω”.

Πάντως, ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε την πολιτική του ελληνοτουρκικού διαλόγου. Χαρακτήρισε την επίσκεψη του στην Άγκυρα μία ευκαιρία επαναξιολόγησης της προσπάθειας προσέγγισης των δύο χωρών, η οποία όμως τόνισε ότι σε πολλά επίπεδα έχει αποτελέσματα.

“Προσεγγίζουμε την tουρκία με αυτοπεποίθηση και χωρίς αυταπάτες ότι οι θέσεις της θα αλλάξουν”, ξεκαθάρισε ωστόσο ο κ. Μητσοτάκης. Τόνισε όμως επίσης: “Θεωρώ ότι ακόμη και όταν διαφωνούμε, τα κανάλια επικοινωνίας πρέπει να είναι ανοιχτά και όταν διαφωνούμε να διαφωνούμε χωρίς εντάσεις και κλιμακώσεις στο πεδίο”.

Μηνύματα και καρφιά Μητσοτάκη και για τις ευρωεκλογές

Ο πρωθυπουργός κατά το διάλογο με την κ.Σακελλαροπούλου μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες έστειλε και νέα μηνύματα εν όψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου.

Υπογράμμισε την ανάγκη για όσο πιο μαζική συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία, η οποία τόνισε ότι: “Αφορά κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα, καθώς αυτά που θα αποφασιστούν τα επόμενα πέντε χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχουν επιπτώσεις και εντός της πατρίδας μας”.

Ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε αναφορικά με τις γεωπολιτικές εξελίξεις ότι “σε σχέση με το 2019 πολλά σύννεφα πια σκιάζουν τον ουρανό της Ευρώπης” .  Αναφέρθηκε στη συζήτηση για αμυντική πολιτική με περισσότερους ευρωπαϊκούς πόρους, στη συνέχιση της φύλαξης των ευρωπαϊκών συνόρων, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ απέναντι σε ΗΠΑ και Κίνα.

“Όλα αυτά σημαντικά ζητήματα, που αφορούν κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα”, σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι: “Η συμμετοχή όσο περισσότερων στις ευρωεκλογές θα ενισχύσει την ίδια τη νομιμοποίηση της χώρας να διεκδικεί περισσότερα στα ευρωπαϊκά φόρα”.

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εξέφρασε επίσης την ελπίδα να διεξαχθεί ήρεμα και νηφάλια η προεκλογική περίοδος, κατηγορώντας την αντιπολίτευση ότι επενδύει στην τοξικότητα.

“Λυπάμαι για τις ενδείξεις πόλωσης. Εύχομαι να συζητήσουμε περισσότερο για την Ευρώπη και να μείνουμε μακριά από διχασμούς. Αλλά δεν είναι βέβαιος ότι η ευχή μου αυτή θα πραγματοποιηθεί”, σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης.

Πηγή: Νews247.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *