Breaking News
ΟΙ ΡΩΜΙΕΣ ΤΟΥ 1821
3 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021: ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
KΩΔΙΚOΣ «6»: «ΚΛΕIΔΩΣΕ» Η ΑΠΑΓOΡΕΥΣΗ ΜΕΤΑΚIΝΗΣΗΣ ΑΠP ΔHΜΟ ΣΕ ΔHΜΟ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚH
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: «ΕΚΡΗΞΗ» ΜΕ 2.353 ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ, 422 ΔΙΑΣΩΛΗΝΩΜΕΝΟΙ, 23 ΘΑΝΑΤΟΙ
ΔΙΧAΖΟΥΝ ΤΗ ΛΙΒYΗ Η ΦΙΛΟΤΟΥΡΚΙΚH ΣΤAΣΗ ΤΟΥ ΝEΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟY ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΛΙΒΥΚO ΜΝΗΜOΝΙΟ
ΝΙΚΗΤH ΧΑΛΚΙΔΙΚHΣ: ΝEΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟIΗΣΗ ΕΝAΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΔAΦΙΣΗ ΑΜΜΟΚΡΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ
ΣΥΝΑΓΕΡΜOΣ ΣΤΗΝ ΕΛ.ΑΣ: ΑΝΑΡΧΙΚΟI EΣΤΗΣΑΝ «ΜΠΛOΚΑ» ΚΑΙ EΨΑΧΝΑΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟYΣ ΣΤΟΥ ΖΩΓΡAΦΟΥ
ΕΠΙΣΤΟΛH 170 ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΣΤΟΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ ΥΠΕΞ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
ΤΟ ΙΡΑΝ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ
ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ – ΠΟΙΑ «ΛΥΣΗ» ΤΕΚΤΑΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ;
ΕΛΛΗΝΙΚO – ΑΡΓΥΡΟYΠΟΛΗ: ΣHΜΕΡΑ Ο ΚΑΘΑΡΙΣΜOΣ ΤΩΝ ΓΚΡAΦΙΤΙ ΜΕ ΤΟΥΣ HΡΩΕΣ ΤΗΣ ΕΠΑΝAΣΤΑΣΗΣ
ΕΞΑΔAΚΤΥΛΟΣ : ΑΝEΦΙΚΤΟ ΤΟ ΤΑΥΤOΧΡΟΝΟ AΝΟΙΓΜΑ ΑΓΟΡAΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕIΩΝ
ΤΟ NATO ΣΕ ΑΝΑΖHΤΗΣΗ ΡOΛΟΥ ΑΠEΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΚIΝΑ
ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΚΡΙΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ – ΟΙ ΝΕΟΙ ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΠΤΕΡΑΡΧΟΙ
ΟΙ ΟΘΟΝΕΣ ΑΦΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΠΡΟΣΟΧΗΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
ΗΠΑ: ΑΝΑΜEΝΟΝΤΑΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΑΒΑΛΝΙ
ΡΗΤH ΑΝΑΦΟΡA ΣΤΟΥΣ EΛΛΗΝΕΣ ΠΟΝΤIΟΥΣ ΣΕ ΨHΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΟΛΛΑΝΔΙΚΟY ΚΟΙΝΟΒΟΥΛIΟΥ
ΤΕΝΙΣ: ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΜΕ ΑΝΕΤΗ ΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΑΚΚΑΡΗ ΣΤΗΝ ΝΤΟΧΑ
Η ΟΛΛΑΝΔΙΚΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ
2 MAΡΤΙΟΥ 2021: ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ: ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΑΤΗΘΟΥΝ “ΠΡΑΣΙΝΑ” ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

Μάχη για να διατηρήσουν “πράσινα”, τα δάνεια που εμφανίζουν μεγάλες δυσκολίες εξυπηρέτησης των προ κορονοϊού δόσεων εξαιτίας της πίεσης που υφίστανται τα εισοδήματα λόγω της πανδημίας, θα δώσουν τους επόμενους μήνες οι τράπεζες και οι Εταιρείες Διαχείρισης.

Στα τραπεζικά επιτελεία επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία ότι το ποσοστό των δανείων που θα επανέλθουν σε κανονικές πληρωμές μετά την εννεάμηνη αναστολή δόσεων που χορηγήθηκαν σε οφειλέτες πληττόμενους από την πανδημία του κορωνοϊού αναμένεται να διαμορφωθεί από 50% έως 70% ανάλογα με την τράπεζα.

Η εικόνα διαφοροποιείται ανάλογα με την κατηγορία δανείων και πιο συγκεκριμένα η διατηρισημότητα στα στεγαστικά κυμαίνεται στο 75% -80% ενώ για τα δάνεια των επιχειρήσεων, κυρίως των Μικρομεσαίων στο 70% – 75%.

Πρόκειται για ένα πρώτο συμπέρασμα που προκύπτει μετά τις πρώτες επαφές που έχουν οι τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης με τους δανειολήπτες που ακολούθησαν τη λήξη των μορατόριουμ. Από δάνεια 27 δισ. ευρώ που είχαν τεθεί σε καθεστώς αναστολής καταβολής δόσης, σήμερα μόλις 4 δισ. ευρώ παραμένουν σε αυτό το «δίχτυ προστασίας».

Ωστόσο όπως επισημαίνει τραπεζική πηγή που έχει εικόνα των σχετικών διεργασιών, «καλύτερη ορατότητα ως προς τα δάνεια που θα συνεχίσουν να αποπληρώνονται κανονικά θα υπάρξει στις αρχές του επόμενου μήνα». Παρ’ όλα αυτά παραμένει η αισιοδοξία ότι τελικά θα ισχύσει το θετικό σενάριο.

Οι επιλογές

Σε ότι αφορά στα δάνεια τα οποία είναι αδύνατον να εξυπηρετηθούν με τις προ κορωνοϊού δόσεις εξαιτίας της πίεσης στα εισοδήματα, οι τράπεζες προσφέρουν δύο επιλογές στους συγκεκριμένους δανειολήπτες.

Πρώτον, η εξόφληση, τουλάχιστον για όλο το 2021, μειωμένης κατά 50% δόσης σε σχέση με την αρχική.

Δεύτερον, βαθύτερες ρυθμίσεις για τη θεραπεία ανοιγμάτων που δεν είναι δυνατόν να αποπληρωθούν με τους όρους που ίσχυαν πριν από την πανδημία λόγω μόνιμης μείωσης στα εισοδήματα του οφειλέτη.

Από τις τράπεζες η Πειραιώς έχει ανακοινώσει ότι εφαρμόζει γενικευμένο καθεστώς step up, δηλαδή μειωμένης μηνιαίας δόσης για 18 μήνες για τα δάνεια εκείνα τα οποία ολοκληρώνεται η περίοδος αναστολής. Η Εθνική Τράπεζα προσφέρει το πρόγραμμα «Εθνογέφυρα», που θα δίνει μειωμένη δόση έως και 50% για όλο το 2021 για τους πελάτες που τεκμηριωμένα αδυνατούν να πληρώσουν το αρχικό ποσό της δόσης.

Την ίδια στιγμή η πολιτεία έχει λάβει σημαντικές πρωτοβουλίες που βοηθούν στην αντιμετώπιση του προβλήματος και μάλιστα προληπτικά. Σύμφωνα με τις τράπεζες και τις Εταιρείες Διαχείρισης, το πρόγραμμα Γέφυρα Ι θα λειτουργήσει καταλυτικά για την ομαλή μετάβαση στην κανονικότητα των δανείων ιδιωτών που εντάχθηκαν στα μορατόρια. Η Γέφυρα ΙΙ που σχεδιάζεται, θα βοηθήσει αντίστοιχα τις επιχειρήσεις που έπληξε η πανδημία να επανέλθουν σταδιακά σε ομαλές αποπληρωμές δανείων. Είναι σημαντικό ότι πρόκειται για επιχειρήσεις που είχαν αντέξει στην οικονομική κρίση και ήταν συνεπείς, οπότε εκτιμάται ότι έχουν την κατάλληλη κουλτούρα πληρωμών και αυτό που πρέπει να διασφαλιστεί είναι η προσαρμογή στις αντικειμενικές δυνατότητές τους.

Στη νέα δράση αναφέρθηκε από το βήμα της Βουλής την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, τονίζοντας ότι η επιδότηση θα είναι διάρκειας 8 μηνών και θα καλύπτει ένα μεγάλο μέρος κεφαλαίου και τόκων για διάστημα 8 μηνών.

Ειδικότερα, η επιχορήγηση θα φτάνει ως το 90% επί των δόσεων σε ενήμερα επιχειρηματικά και επαγγελματικά δάνεια και έως το 80% σε μη εξυπηρετούμενα, υπό την προϋπόθεση ότι θα ρυθμιστούν. Με τον τρόπο αυτό θα επιβραβευθούν οι συνεπείς δανειολήπτες, αλλά και όσοι είναι διατεθειμένοι να βρουν μία λύση με τον πιστωτή της για την αποπληρωμή του χρέους τους.

Ο κ. Σταϊκούρας υποστήριξε ότι η διαδικασία των αιτήσεων για τη νέα δράση θα γίνεται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο και θα ολοκληρώνεται γρήγορα χωρίς την υποβολή δικαιολογητικών από τους δικαιούχους.

Δάνεια 2 δις ρύθμισαν οι Εταιρείες Διαχείρισης

Μόνο τον τελευταίο χρόνο, οι Εταιρείες Διαχείρισης προχώρησαν σε περισσότερες από 75.000 ρυθμίσεις δανείων, ύψους πάνω από 2 δισ. ευρώ σε χαρτοφυλάκια εκτός τραπεζικών ισολογισμών, δίνοντας σε χιλιάδες δανειολήπτες λύσεις που περιλαμβάνουν και άφεση χρέους.

Όπως δήλωσε στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή ο Πρόεδρος της Ένωσης Τ. Πανούσης «συνεργαζόμαστε με τις τράπεζες ουσιαστικά. Ολοκληρώσαμε ένα μεγάλο πλήθος ρυθμίσεων για δάνεια που παραμένουν εντός τραπεζικών ισολογισμών, εξασφαλίζοντας τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά τους. Με τις ρυθμίσεις, τις αναστολές πληρωμών και τα προγράμματα ήπιας επανέναρξης των πληρωμών στηρίζουμε εκείνους που δοκιμάστηκαν από την πανδημία ώστε να προσαρμοστούν σταδιακά και να αποφύγουμε τα προβλήματα της αιφνίδιας αύξησης των υποχρεώσεων».

Πηγή: Νews247.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *