Breaking News
ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ VOUCHER ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ: ΠΟΤΕ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
ΤΑΡΤΑ ΦΡΑΟΥΛΑ
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΕΣ ΑΠΑΤΕΣ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΣ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ
ΒΕΡΟΛΙΝΟ: ΠΙΘΑΝΗ Η ΕΠΙΒΟΛΗ ΠΛΑΦΟΝ ΣΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ – ΔΕΝ ΤΙΘΕΤΑΙ ΘΕΜΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΣΟΛΤΣ ΣΤΟ ΠΕΚΙΝΟ
ΔΕΝΔΙΑΣ ΓΙΑ ΙΣΑΑΚ ΚΑΙ ΣΟΛΩΜΟΥ: ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ, Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΣΥΜΜΟΡΦΩΘΗΚΕ
ΣΤΑΓΟΝΑ ΣΤΟΝ ΩΚΕΑΝΟ ΟΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ ΣΤΗΝ ΤΑΪΒΑΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΝΤΑΣΗ
ΤΟΥΡΚΟΣ ΟΜΟΛΟΓΗΣΕ ΟΤΙ ΕΞΗΓΑΓΕ ΠΑΡΑΝΟΜΩΣ ΣΧΕΔΙΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ ΣΕ ΞΕΝΟΥΣ ΥΠΗΚΟΟΥΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
ΓΚΙΚΑΣ ΜΑΓΙΟΡΚΙΝΗΣ: « Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝOΪΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΕΙΧΑΜΕ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙ»
ΠΛΕΥΡΗΣ: ΑΠΟ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΚΑΙ ΣΕ ΔΥΟ ΦΑΣΕΙΣ ΤΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΕΜΒΟΛΙΑ – ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
ΜΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ “ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ” ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ: ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Πολλά χαμόγελα σκόρπισε στις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών ο σχεδιασμός του ελληνικού Δημοσίου για άμεση έξοδο στις αγορές – έως τις αρχές Φεβρουαρίου – με την έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου και μάλιστα με επιτόκιο κάτω από το 1%.

Κληθείς να σχολιάσει την παραπάνω εξέλιξη χθες το απόγευμα στο News 24/7 υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος τόνισε ότι «η έξοδος του Δημοσίου στις αγορές για έκδοση 10ετόυς ομολόγου, ανοίγει πλέον διάπλατα το δρόμο και ελληνικές τράπεζες να προχωρήσουν σε ανάλογες κινήσεις για την ενίσχυση των κεφαλαίων  τους».  Μάλιστα ο ίδιος προσθέτει ότι «οι αποδόσεις των Tier 2 ομολόγων των ελληνικών συστημικών τραπεζών έχουν σημειώσει το τελευταίο διάστημα σημαντική αποκλιμάκωση, επιστρέφοντας στα προ πανδημίας επίπεδα, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο για νέες εκδόσεις».

Η έξοδος και των ελληνικών τραπεζών στις αγορές θα λάβει χώρα με προφανή στόχο να καλύψουν σημαντικό μέρος των ζημιών που  θα αναγκαστούν να εγγράψουν στους ισολογισμούς εξαιτίας των μεγάλων τιτλοποίησεων κόκκινων δανείων που δρομολογούν στην προσπάθεια εξυγίανσης των δανειακών τους χαρτοφυλακίων. 

Την αρχή κάνουν Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank

Σύμφωνα με πληροφορίες και πάντα στο βαθμό που κορωνοϊού επιτρέποντος  οι συνθήκες στις αγορές παραμείνουν ευνοϊκές,  η Τράπεζα Πειραιώς δρομολογεί για το δεύτερο εξάμηνο του έτους έκδοση TIER II ομολόγου ύψους έως 600 εκατ. ευρω.  Σε ανάλογη έκδοση  αναμένεται να προχωρήσει φέτος και η Alpha Bank αντλώντας μετά την ολοκλήρωση του Galaxy, από την αγορά  500 – 600 εκατ. ευρω με στόχο την ενίσχυση της κεφαλαιακής της θέση ώστε να προχωρήσει σε νέα συναλλαγή το 2022.

Οι πρόσφατες εκδόσεις

Υπενθυμίζεται ότι η Alpha είχε προχωρήσει και πέρυσι  το Φεβρουάριο  στην έκδοση ομολόγου TIER ΙI ύψους 500 εκατ. ευρω. με επιτόκιο 4,255 και τρέχουσα απόδοση 5,70%.  Ετσι σύμφωνα με υπολογισμούς μία νέα έκδοση 600 εκατ.ε υρω θα είχε ως αποτέλεσμα ο βασικός της  κεφαλαιακός δείκτης να αυξηθεί κατά 150 μονάδες βάσης .

Τον ίδιο μήνα  και  η  Τράπεζα Πειραιώς επίσης είχε εκδώσει ανάλογο ομόλογο ύψους 400 εκατ. ευρω  (με επιτόκιο κυμαινόμενο Εuribor + 60 μονάδες βάσης, ήτοι περίπου 5,5%) . 

Ένα χρόνο νωρίτερα η Εθνική Τράπεζα (τον Ιούλιο του 2019) είχε εκδώσει με επιτόκιο 8,25%  αντίστοιχα ομόλογα αξίας 400 εκατ. ευρώ.  Η απόδοση του συγκεκριμένου ομολόγου στη δευτερογενή αγορά έχει υποχωρήσει σχεδόν στο μισό (4,7%).  Παρά ταύτα δεν φαίνεται να περιλαμβάνεται το σχεδιασμό της ΕΤΕ μία καινούργια έκδοση τέτοιου ομολόγου τουλάχιστον εντός του έτους.  

Τέλος η Εurobank διαθέτει  ομόλογα ΤΙΕR II 950 εκατ. ευρώ τα οποία προέκυψαν από την εξαγορά των προνομιούχων μετοχών  που κατείχε το Ελληνικό Δημόσιο το  2017 . Το κουπόνι των ομολόγων αυτών είχε διαμορφωθεί στο 6,4%  , και η Τράπεζα δεν σχεδιάζει την αναχρηματοδότηση τους με νέους τίτλους.

Σημειώνεται ότι παραδοσιακά η θωράκισης της κεφαλαιακής βάσης των  ελληνικών τραπεζών με τέτοια εργαλεία τυγχάνει θετικής αποτίμησης τόσο από τους μεγάλους διεθνείς θεσμικούς επενδυτές όσο και από τους Οίκους Αξιολόγησης, και σχεδόν πάντα μετά την έξοδο του Δημοσίου στις αγορές, το οποίο συνήθως επιτυγχάνει χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης, διαμορφώνονται κατάλληλες συνθήκες προκειμένου να ακολουθήσουν  και οι τράπεζες.

Το βελτιωμένο κλίμα στις αγορές

Σύμμαχος των τραπεζών στην προσπάθεια της κεφαλαιακής τους ενίσχυσης μέσω των αγορών είναι αναμφίβολα η βελτίωση του κλίματος στις αγορές.

Όταν ξέσπασε η πανδημία υπήρχε η ανησυχία ότι λόγω των υψηλών επιπέδων κόκκινων δανείων, οι ελληνικές τράπεζες μπορεί να χρειαστούν περισσότερα κεφάλαια, ενώ οι εκτιμήσεις ήθελαν και σημαντική αύξηση των προβλέψεων του κλάδου.

Πλέον το κλίμα έχει αντιστραφεί, οι φόβοι για κεφαλαιακό έλλειμμα έχουν υποχωρήσει, η ορατότητα για την κεφαλαιακή θέση των τραπεζών είναι σαφώς καλύτερη και μέχρι στιγμής, σύμφωνα και με τα αποτελέσματα αλλά και τις εκτιμήσεις των διοικήσεων, ο αρνητικός αντίκτυπος από την πανδημία φαίνεται πως είναι διαχειρίσιμος παρά την αναμενόμενη αύξηση των νέων κόκκινων δανείων που θα φέρει η λήξη στα μορατόρια. Οι τράπεζες από την πλευρά τους υπολογίζουν ότι τα νέα δάνεια που θα «κοκκινίσουν» δεν θα ξεπεράσουν τα 5 δις. ευρω με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα να διατυπώνει με κάθε ευκαιρία μία πιο απαισιόδοξη πρόβλεψη , σύμφωνα  με την οποία ο «λογαρισμός της κρίσης» θα φθάσει τα 8 με 10 δις. ευρώ.  Η εκτίμηση αυτή εδράζεται στην παρατήρηση ότι το 34% των δανείων που βρίσκονται σε αναστολή δηλαδή περίπου 7,5 δις. ευρω, ανήκουν την κατηγορία «υψηλού κινδύνου».

Σημειώνεται τέλος ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν εκδώσει μέχρι σήμερα τίτλους Tier I καθώς το κόστος παραμένει απαγορευτικό. Εάν ωστόσο οι συνθήκες της αγοράς το επιτρέψουν,  οι εκδόσεις Tier I τίτλων θα μπορούσαν να αυξήσουν σημαντικά τους κεφαλαιακούς δείκτες του εγχώριου πιστωτικού συστήματος.

Πηγή: Νews247.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *