Breaking News
ΚΟΡΩΝΟΪOΣ: ΣΤΙΣ 10:00 ΤΟ ΔΙAΓΓΕΛΜΑ ΜΗΤΣΟΤAΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝEΑ ΜEΤΡΑ
ΣΕΙΣΜOΣ ΣAΜΟΣ: ΘΡHΝΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΚΡA ΠΑΙΔΙA – ΑΓΩΝIΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΡΑΥΜΑΤIΕΣ – 60 ΜΕΤΑΣΕΙΣΜΟI
ΠΑΤEΡΑΣ 17ΧΡΟΝΟΥ ΘYΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΣΕΙΣΜO ΤΗΣ ΣAΜΟΥ, ΣΤΟ ΓΙΟ ΤΟΥ: «ΝΑ ΞEΡΕΙΣ OΤΙ EΧΑΣΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛYΤΕΡΌ ΜEΡΟΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙAΣ ΜΟΥ.. »
Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΠΡΟΣΕΥΧΕΤΑΙ ΓΙΑ ΣΜΥΡΝΗ ΚΑΙ ΣΑΜΟ
ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΣΑΜΟ: ΝΥΧΤΑ ΑΓΩΝΙΑΣ ΣΕ ΣΑΜΟ ΚΑΙ ΣΜΥΡΝΗ – ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 26 ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΓΓΕΛΑΔΟΥ
ΤΙ ΘΑ ΓIΝΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚOΚΚΙΝΟΥΣ ΧΡΥΣΑΥΓIΤΕΣ;
Η ΚOΠΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝIΑΣ, Ο ΜΕΓΑΛYΤΕΡΟΣ ΚIΝΔΥΝΟΣ…
ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ: ΠΟΤΕ ΚΛΕΙΝΕΙ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ – ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ
ΕΙΚOΝΕΣ ΝΤΡΟΠHΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤIΑ
ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ – ΤΟ “ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ” ΥΙΟΘΕΤΕΙ Ο Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
ΣΕ 48 ΩΡΕΣ ΘΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΑΝ ΕΧΟΥΝ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΘΕΙ ΑΛΛΑ ΡΗΓΜΑΤΑ
31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020: ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΕΙΚOΝΕΣ ΠΟΥ ΣΟΚAΡΟΥΝ: ΚΟΥΚΟΥΛΟΦOΡΟΙ ΠEΡΑΣΑΝ ΤΑΜΠEΛΑ ΣΤΟ ΛΑΙΜO ΤΟΥ ΠΡYΤΑΝΗ ΤΗΣ ΑΣΟΕΕ!
ΝΤΡΟΠH ΚΑΙ ΑIΣΧΟΣ! ΜΕΤΑΝAΣΤΕΣ ΣΤΗ ΣAΜΟ, ΕΙΣΒAΛΛΟΥΝ ΣΕ ΣΠIΤΙΑ ΚΑΙ ΜΑΓΑΖΙA ΚΑΙ ΚAΝΟΥΝ ΠΛΙAΤΣΙΚΟ ΜΕΤA ΤΟΝ ΦΟΝΙΚO ΣΕΙΣΜO ΤΩΝ 6,7 ΡIΧΤΕΡ! 60 ΣΥΝΟΡΙΟΦYΛΑΚΕΣ ΕΚΤAΚΤΩΣ ΣΤΟ ΝΗΣI!
ΣΕΙΣΜOΣ ΣAΜΟΣ: ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕIΑ ΤΗΣ ΑΘHΝΑΣ ΜΕΤΑΦEΡΟΝΤΑΙ ΜΕ C-130 14ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ 63ΧΡΟΝΗ ΤΡΑΥΜΑΤIΕΣ
ΠΑΡIΣΙ: AΝΔΡΑΣ ΠΡΟΣΠAΘΗΣΕ ΝΑ ΕΠΙΤΕΘΕI ΜΕ ΜΑΧΑIΡΙ ΣΕ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟYΣ
ΚΟΡΟΝΟΪOΣ: ΝEΟ «ΜΑYΡΟ» ΡΕΚOΡ – 1.690 ΝEΑ ΚΡΟYΣΜΑΤΑ ΚΑΙ 128 ΔΙΑΣΩΛΗΝΩΜEΝΟΙ
«ΟΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜAΝΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΣΚΟΤΩΣΟΥΝ ΓΑΛΛΟΥΣ»: ΔΗΛΩΣΗ-ΣΟΚ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΗΣ ΜΑΛΑΙΣΙΑΣ
ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ: ΑΝΔΡΑΣ ΕΠΙΤΕΘΗΚΕ ΜΕ ΜΑΧΑΙΡΙ ΣΕ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ
ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΑΜΟΣ: ΝΕΚΡΑ ΔΥΟ 17ΧΡΟΝΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΟΙΧΟΥ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ: ΑΝΟΙΞΕ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΑΜΙΕΥΣΗ 800 ΕΚΑΤ. ΣΕ ΜΜΕ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΤΕΠΙΧ ΙΙ

Με ταχύτατες διαδικασίες «τρέχει» η επέκταση του ΤΕΠΙΧ ΙΙ, καθώς οι τράπεζες έχουν πλέον στην κατοχή τους τη σχετική πρόσκληση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και πλέον είναι θέμα λίγων εβδομάδων για να αρχίσει η εκταμίευση δανείων κεφαλαίου κίνησης με επιδότηση του 100% του επιτοκίου για τα δύο πρώτα χρόνια προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη επισημαίνουν στο News247.gr ότι «από την στιγμή που λάβαμε την σχετική πρόσκληση από την ΕΑΤ, θα είμαστε σε θέση εντός των επόμενων 30 ημερών να ξεκινήσουμε την εκταμίευση προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις των δανείων με επιδότηση του 100% του επιτοκίου για τα δύο πρώτα χρόνια».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η πρόσκληση της ΕΑΤ προς τις συνεργαζόμενες τράπεζες, περιλαμβάνει την αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος και την αλλαγή του ποσοστού συνεπένδυσης, ώστε να διατεθούν επιπλέον 800 εκατ. ευρώ με τη μορφή δανείων κεφαλαίου κίνησης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σημειώνεται ότι η επέκταση του προγράμματος ΤΕΠΙΧ ΙΙ αφορά αποκλειστικά επιχειρήσεις που έχουν ήδη υποβάλει αίτηση δανειοδότησης στην προηγούμενη φάση του προγράμματος, αλλά δεν εγκρίθηκε λόγω μη διαθεσιμότητας πόρων.

Συνεπώς δεν θα λειτουργήσει εκ νέου το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) για να δεχθεί νέες προτάσεις, αλλά οι τράπεζες θα υποβάλουν προς έγκριση στην ΕΑΤ τα ήδη υποβληθέντα στο ΠΣΚΕ αιτήματα των επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο του ΤΕΠΙΧ ΙΙ έχει εγκριθεί μέχρι σήμερα η δανειοδότηση 12.900 επιχειρήσεων και το αιτούμενο συνολικό ποσό, ανέρχεται στα 1,8 δισ. ευρώ, αλλά οι αιτήσεις από τις επιχειρήσεις είχαν ξεπεράσει τις 100.000 και το αιτούμενο ποσό είχε υπερβεί τα 10 δισ. ευρώ.

Τι προβλέπει η πρόσκληση

Στη νέα πρόσκληση που καλούνται να υπογράψουν οι τράπεζες, προβλέπεται και η αλλαγή του ποσοστού συνεπένδυσης. Συγκεκριμένα, αλλάζει το ποσοστό του 40% που συνεισέφερε η ΕΑΤ και 60% οι τράπεζες και μετατρέπεται σε 5% (ΕΑΤ) και 95% (τράπεζες). Η μεγάλη αυτή μετατροπή στο ποσοστό συνεπένδυσης οφείλεται στο ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι του δημοσίου (ΕΣΠΑ και Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων), οπότε, το κενό καλούνται να το καλύψουν οι τράπεζες.

Σύμφωνα με την ΕΑΤ, με τη νέα εισφορά κεφαλαίων στο ΤΕΠΙΧ ΙΙ, το συνολικό ύψος των δανείων κίνησης με επιδότηση κεφαλαίου κίνησης που θα χορηγηθούν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα ανέλθουν στα 2,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,003 δισ. ευρώ προέρχεται από την ΕΑΤ και το 1,297 δισ. ευρώ από τις τράπεζες. Σημειώνεται ότι στην πρώτη φάση του προγράμματος εγκρίθηκαν δάνεια συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

Ύψος δανείου και προϋποθέσεις λήψης

Το ύψος των δανείων που παρέχονται μέσω του συγκεκριμένου χρηματοδοτικού εργαλείου μπορεί να είναι από 10.000 έως 500.000 ευρώ και καθορίζεται:

Έως 50% του κύκλου εργασιών της επιχείρησης όπως αυτός αποτυπώνεται στο Ε3 ή στην εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ ή στις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ του οικονομικού έτους που προηγείται της ημερομηνίας αίτησης ή έως το 50% των παραγγελιών τρέχοντος έτους.

Προκειμένου για νεοϊδρυόμενες επιχειρήσεις, έως το 50% των παραγγελιών του τρέχοντος έτους ή το 80% των επί πιστώσει αγορών. Σε περίπτωση που τα ανωτέρω μεγέθη δεν είναι διακριτά, το δάνειο δεν μπορεί να υπερβαίνει το 100% των ιδίων κεφαλαίων.

Η διάρκεια του δανείου μπορεί να είναι από 24 έως 60 μήνες, με περίοδο χάριτος 6 μηνών. Το δε επιτόκιο του δανείου χρηματοδότησης κάθε επιχείρησης καθορίζεται από την τράπεζα, σύμφωνα με την ισχύουσα πολιτική της. Ωστόσο, το επιτόκιο της συμμετοχής των τραπεζών δεν μπορεί να υπερβαίνει το 8% για το χρονικό διάστημα κατά το οποίο αυτό επιδοτείται. Επίσης, το επιτόκιο του δανείου θα είναι σταθερό για τον χρόνο που αυτό θα επιδοτείται (2 πρώτα έτη).

Με την επέκταση της χρηματοδότησης, έρχεται και η μείωση των δικαιολογητικών που υποβάλλονται από τον τελικό αποδέκτη, ενώ στις επιλέξιμες προς δανειοδότηση επιχειρήσεις εντάσσονται και αυτές των Μέσων Μαζική Ενημέρωσης.

Ξεκινά και η β’ βάση του Ταμείου Εγγυοδοσίας

Την ίδια στιγμή στα τραπεζικά επιτελεία ετοιμάζονται πυρετωδώς και για την δεύτερη φάση του Ταμείου Εγγυοδοσίας. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές άμεσα αναμένεται να δημοσιευθεί και η σχετική πρόσκληση προς τις τράπεζες για τη συμμετοχή τους. Μέσω αυτής θα κληθούν οι εμπορικές τράπεζες να μοχλεύσουν το 1 δισ. ευρώ που δίνεται ως κρατική εγγύηση και το οποίο μετά και τη συμμετοχή των τραπεζών με ίδια κεφάλαια, θα δώσει στην οικονομία δάνεια 3,1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό το 85%, των δανείων που θα χορηγηθούν μέσω της β’ φάση του Ταμείου Εγγυοδοσίας θα λάβουν οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις κατά το νέο γύρο που εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει στις αρχές Οκτωβρίου.

Προϋπόθεση είναι να μην έχουν μέχρι σήμερα λάβει δάνειο από τις τράπεζες μέσω των δύο προγραμμάτων που έχουν ενεργοποιηθεί έως τώρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης, δηλαδή του ΤΕΠΙΧ ΙΙ και του Ταμείου Εγγυοδοσίας.

Πηγή: Νews247.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *