Breaking News
ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΠΑΙΝΟΥΝ 5G ΚΑΙ “ΣΥΖΕΥΞΙΣ II”
11 ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΜΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΡΡΟΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ
COVID 19: ΘΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2025;
ΚΟΜΙΣΙOΝ: ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡAΦΟΙ ΘΑ ΠΡEΠΕΙ ΝΑ ΜΠΟΡΟYΝ ΝΑ ΑΣΚΟYΝ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜA ΤΟΥΣ ΕΛΕYΘΕΡΑ
ΛΙΒYΗ: ΤΟΥΡΚΙΚO ΦΟΡΤΗΓO ΠΛΟIΟ ΑΝΑΧΑΙΤIΣΘΗΚΕ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝHΘΗΚΕ ΑΠO ΓΕΡΜΑΝΙΚH ΦΡΕΓAΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΑΝΩ ΤΩΝ 70.000 ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ
ΑΦΓΑΝΙΣΤAΝ: ΠΕΡΙΣΣOΤΕΡΑ ΑΠΟ 26.000 ΠΑΙΔΙA ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ Ή ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΑΠΟ ΤΟ 2005 ΩΣ ΤΟ 2019
ΜΕ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΟΣΟΥΣ ΕΜΠΟΔΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΕΝΔΟΛΙΒΥΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ Η ΓΑΛΛΙΑ, Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ, Η ΙΤΑΛΙΑ ΚΑΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ
ΘΡHΝΟΣ ΣΤΙΣ ΣEΡΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ 25ΧΡΟΝΟ ΘΟΔΩΡH ΠΟΥ ΠEΘΑΝΕ ΑΠO ΚΟΡΟΝΟΪO
ΜAΝΗ: ΣΚOΤΩΣΕ ΤΗ ΓΥΝΑIΚΑ ΤΟΥ ΜΠΡΟΣΤA ΣΤΗ 19ΧΡΟΝΗ ΚOΡΗ ΤΟΥΣ – ΣΟΚAΡΟΥΝ ΟΙ ΛΕΠΤΟΜEΡΕΙΕΣ ΤΟΥ ΦΟΝΙΚΟY
ΤΙ ΖΗΤΑΕΙ ΕΝΑΣ ΑΝΤΡΑΣ ΣΕ ΜΙΑ ΣΧΕΣΗ;
ΣΦΟΔΡEΣ ΑΝΤΙΔΡAΣΕΙΣ ΑΠO ΒΕΡΟΛIΝΟ ΚΑΙ ΒΡΥΞEΛΛΕΣ ΚΑΤA ΤΗΣ ΟΥΓΓΑΡIΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΩΝIΑΣ ΛOΓΩ ΒEΤΟ ΣΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜO ΤΗΣ ΕΕ
ΜΕΤA ΤΗ ΣΦΑΓH ΣΤΑ ΚΑΜIΝΙΑ, AΡΠΑΞΑΝ ΑΝHΛΙΚΟ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΒΙAΣΟΥΝ ΚΑΙ EΚΑΝΑΝ ΠAΡΤΙ!
ΣΑΛΟΣ ΣΤΗΝ ΑΡΤΑ: ΧΕΙΡΟΠΕΔΕΣ ΓΙΑ 7Η(!) ΦΟΡΑ ΣΕ ΜΑΝΑ, ΓΙΑ ΚΛΟΠΕΣ, ΠΟΥ ΔΙΑΠΡΑΤΤΟΥΝ ΤΑ ΑΝΗΛΙΚΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ!
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΟΚ! ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΕΖΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΓΙΑ ‘ΣΦΡΑΓΙΣΜΑ’ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΜΕ BARCODE-«ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΥΓΕΙΑΣ» ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ!
ΠΑΡΤΙ, ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: ΧΑΜΟΣ ΜΕ ΔΙΑΣΗΜΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ‘ΚΑΨΟΥΡΗ’ ΑΠΟΣΤΡΑΤΟ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ
ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΓΚΡΙΖΟΥ ΛΥΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ, ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΝΙΚΗΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΘΑΛΑΣΣΑ
ΠΑΙΓΝΙΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ ΜΕ ΤΑ 5,8 ΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΠΟΦΥΓΗ ΚΥΡΩΣΕΩΝ
Ο ΔΙΑΣΗΜΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ ΚΟΥΣΤΟΥΡΙΤΣΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΕΡΒΙΑΣ
ΗΠΑ: Ο ΑΝΤΟΝΙ ΜΠΛΙΝΚΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΟΥ ΜΠΑΙΝΤΕΝ
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΤΟ ΝEΟ ΚΡAΤΟΣ ΤΗΣ ΛΙΒYΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΛYΣΕΙ ΤΟ ΓOΡΔΙΟ ΔΕΣΜO ΓΙΑ ΕΛΛAΔΑ, ΓΑΛΛIΑ, ΑIΓΥΠΤΟ

Του Κωνσταντίνου Γιανναδάκη*

Η κατάσταση τείνει να παγιωθεί στην Λιβύη, ο LNA υποχώρησε οικειοθελώς στις θέσεις που αποφάσισε να κρατήσει και ο GNA, αν και θα ήθελε να προχωρήσει κατακτώντας την Sirte και την Al Jufra, φαίνεται να αποδέχεται τα όριά του και να κατοχυρώνει τα σύνορά του στα δυτικά περίχωρα αυτών των δύο περιοχών. Πιο νότια το μόνο που θα του επιτραπεί είναι να επεκταθεί η κυριαρχία του μέχρι τις πηγές υδρογονανθράκων της δυτικής Λιβύης (Wafa και El Feel), προκειμένου το νέο κράτος να είναι βιώσιμο.

Το νέο κράτος της Tripolitania θα συνορεύει δυτικά με την Αλγερία και τα σύνορά του θα σταματούν λίγα χιλιόμετρα πιο βόρεια από τα σύνορα του Νίγηρα. Αυτό είναι ένα σενάριο που αρχίζει να συζητείται και θα ήταν πάρα πολύ θετικό για την Ελλάδα όπως θα δούμε παρακάτω.

Ασφαλώς ο Ερντογάν, ως επίδοξος χαλίφης, θα ήθελε να καταλάβει με τη βοήθεια των αδελφών μουσουλμάνων και της υπόλοιπης παρέας όλη τη Βόρειο Αφρική και την μέση Ανατολή για τις ανάγκες του χαλιφάτου του, όμως δυστυχώς γι’ αυτόν υπάρχουν και άλλοι παίκτες οι οποίοι με την ισχύ τους (διότι μόνο απ’ αυτήν καταλαβαίνει) του βάζουν τα όρια. Στη Συρία τα όρια του τα έβαλαν οι ΗΠΑ στα ανατολικά και η Ρωσία στα δυτικά. Όμως πάτησε πόδι στη Συρία και δύσκολά θα φύγει, αυτό να το θυμόμαστε, η Κύπρος άλλωστε μας το θυμίζει. Το ίδιο συμβαίνει και στη Λιβύη, όπου ότι καταφέρει να το κατοχυρώσει δύσκολα θα το χάσει.

Όμως, τουλάχιστον όσον αφορά τη Λιβύη, την Ελλάδα την συμφέρει ένα τέτοιο σενάριο. Αν δούμε στο χάρτη η προέκταση της προσφάτως ανακηρυχθείσας ΑΟΖ Ελλάδος – Ιταλίας καταλήγει στα νέα πιθανά σύνορα Tripolitania καιCyrenaica – Fezzan. Το οποίο σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα χρειάζεται να οριοθετήσει ΑΟΖ με την Tripolitania γιατί πολύ απλά δεν θα έχουν κοινά σύνορα. Αντιθέτως αναγνωρίζοντας τηνCyrenaica – Fezzan θα οριοθετήσουν άμεσα ΑΟΖ, όπως έχει ήδη αναφέρει ότι προτίθεται να κάνει το νόμιμα εκλεγμένο κοινοβούλιο, στέλνοντας στον κάλαθο των αχρήστων το κωμικό «μνημόνιο» Τρίπολης – Άγκυρας.

Ένα κοσμικό κράτος στα νότια της Ελλάδος, σε συνδυασμό με το κοσμικό κράτος του Αλ Σίσι στην Αίγυπτο, δημιουργεί ένα αδιαπέραστο τείχος στον Ερντογάν και τον αποτρέπει στα σχέδιά του να κυριαρχήσει στην κεντρική και ανατολική Μεσόγειο. Οι όποιες βάσεις θα έχει στηνTripolitania ή στην Αλβανία ή στη Σομαλία ή οπουδήποτε αλλού θα είναι εύκολοί και απομονωμένοι στόχοι αν πάει να ξεφύγει από τα επιτρεπτά όρια.

Το νέο κράτος της ανατολικής Λιβύης θα ενσωματωθεί άμεσα στο μπλοκ των υπολοίπων κρατών της ανατολικής μεσογείου, συμμετέχοντας στο forum φυσικού αερίου της ανατολικής μεσογείου με έδρα το Κάιρο, αλλά και στον σχεδιαζόμενο αγωγό φυσικού αερίου East Med. Επίσης θα λειτουργεί ως buffer zone ανάσχεσης των μεταναστευτικών ροών από τις χώρες της κεντρικής Αφρικής.

Η Γαλλία έχει να διαδραματίσει έναν κεντρικό ρόλο σε αυτό το σενάριο. Όπως γνωρίζουμε ήδη έχει μια σημαντική διπλωματική και στρατιωτική παρουσία στις χώρες του Σαχέλ (Μαυριτανία, Μάλι, Μπουρκίνα Φάσο, Νίγηρας, Τσαντ) και μόνη της αλλά και μέσω της πρωτοβουλίας που έχει αναπτύξει η ΕΕ στο Σαχέλ στο πλαίσιο της κοινής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας (ΚΠΑΑ), ( EUCAP Sahel Mali, EUCAP Sahel Niger και EUTM Mali), βοηθώντας την ομάδα των 5 χωρών του Σαχέλ (G5 Sahel).

Το νέο κράτος της ανατολικής Λιβύης θα είναι γεωπολιτικά και γεωγραφικά ο συνδετικός κρίκος μεταξύ G5 Sahel και ΕΕ. Η Ελλάδα ως το κράτος της ΕΕ που θα συνδέει όλη αυτή την γεωγραφική περιοχή πρέπει να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, οι οποίες θα της προσδώσουν περαιτέρω γεωπολιτική αξία. Τρεις είναι οι κυριότερες:

1. Συμμετοχή στις στρατιωτικές αποστολές της ΕΕ στο Sahel,

2. Άνοιγμα άμεσα προξενείου στην Βεγγάζη και αργότερα, με την ίδρυση του κράτους τηςCyrenaica – Fezzan, άνοιγμα πρεσβείας στην Βεγγάζη και προξενείου στο Τομπρούκ και

3. Κατασκευή ελληνογαλλικής αεροναυτικής βάσης στην νότια Κρήτη (Τυμπάκι), με σκοπό την προστασία του εναέριου και θαλάσσιουχώρου μεταξύ Κρήτης και Cyrenaica – Fezzan, η οποία βάση θα λειτουργεί και ως συνδετικός κρίκος μεταξύ της ΕΕ και των δυνάμεων τηςστο Sahel.

Η βάση αυτή θα λειτουργεί αποτρεπτικά στην παράνομη μετανάστευση, αλλά και ενάντια στις ορέξεις της Τουρκίας για κυριαρχία στην κεντρική και ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα βάζει την Γαλλία δυνατά στην ανατολική Μεσόγειο προσφέροντας στην Ελλάδα μια ασπίδα προστασίας από την μοναδική πυρηνική δύναμη της ΕΕ, επιτρέποντάς της να αξιοποιήσει την ΑΟΖ της χωρίς τον φόβο από τις απειλές της Τουρκίας.

Είναι φανερό ότι μια τέτοια εξέλιξη, σε συνδυασμό με την οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδος – Αιγύπτου, περιορίζει το μέτωπο με την Τουρκία στο κλασικό τόξο Έβρος, Αιγαίο, Κύπρος, αφαιρώντας τον τίτλο της κυρίαρχης δύναμης της ανατολικής μεσογείου από την Τουρκία, τίτλο τον οποίο η ίδια έχει προσδώσει στον εαυτό της.

Όσον αφορά την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο δεν γνωρίζω σε πιο στάδιο έχουν προχωρήσει οι συζητήσεις, όμως αν προσέξετε την τελευταία Navtex της Τουρκίας νότια του Καστελόριζου είναι σχεδιασμένη ώστε να καλύπτει δυτικά μέχρι τον 28ο μεσημβρινό, νότια την μέση απόσταση Τουρκίας – Αιγύπτου και ανατολικά το τριγωνάκι που είχαν αφήσει σε εκκρεμότητα Κύπρος και Αίγυπτος όταν οριοθέτησαν την μεταξύ τους ΑΟΖ ( στο υποτιθέμενο τριεθνές με την μελλοντική ελληνική ΑΟΖ), και βορειοανατολικά προχωράει βόρεια του κυπριακού βυθοτεμαχίου 4. Βλέπουμε ότι οι Τούρκοι ξέρουν ακριβώς τι θέλουν και έχουν σχέδιο. Αν κατοχυρώσουν αυτή την περιοχή η Ελλάδα χάνει οριστικά την ΑΟΖ ανατολικά του 28ου μεσημβρινού και ο αγωγός East Med θα κινδυνεύσει να εξαρτάται από την Τουρκία. Άποψή μου είναι ότι πρέπει να πείσουμε άμεσα την Αίγυπτο να καταλήξουμε σε συμφωνία – πακέτο όπου θα έχουμε συμφωνήσει έως τον 28ο μεσημβρινό και το υπόλοιπο τμήμα της οριοθέτησης από τον 28ο μεσημβρινό έως το δυτικότερο άκρο της επαφής των ΑΟΖ Κύπρου – Αιγύπτου θα το καταθέσουμε για επίλυση στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης με κοινό συνυποσχετικό Ελλάδος – Αιγύπτου. Σε αυτή την περίπτωση η Τουρκία είναι αναγκασμένη να ακολουθήσει επίσης την δικαστική οδό, διότι διαφορετικά θα βρεθεί προ τετελεσμένων.

*Ο Κωνσταντίνος Γιανναδάκης είναι Μέλος του ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ. 

 

 

(Το άρθρο εκφράζει αποκλειστικά προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις του συντάκτη)

Πηγή:MIlitaire.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *