ΑΠΟΨΕΙΣ
ΕΛΛAΔΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚIΑ ΜΕΤΡΟYΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚA ΤΟΝ ΧΡOΝΟ ΣΤΗΝ ΕΞΕΛΙΣΣOΜΕΝΗ ΚΡΊΣΗ

Του Αντώνη Μπασούκου

Δεν θα σχολιάσω το γεγονός ότι η Ελληνική κοινωνία πληροφορήθηκε τη μυστική τριμερή συνάντηση Ελλάδας-Τουρκίας-Γερμανίας στο Βερολίνο πριν από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πέρα από το ότι αποτελεί φάουλ (όπως λέγαμε στο Γυμνάσιο). Επίσης θα αφήσω ασχολίαστο το περιεχόμενο αυτών των συζητήσεων σε μια χρονική περίοδο που η Τουρκία φαίνεται αποφασισμένη να εντείνει τις προσπάθειες επιβολής των δικών της σχεδιασμών όσον αφορά τις θαλάσσιες ζώνες, αλλά και τη Συνθήκη της Λοζάνης και τα όσα συμπαραμαρτούντα θέματα που η χώρα αυτή εφευρίσκει. Αντίθετα, έχω κάθε πρόθεση να σχολιάσω ότι αν οι συζητήσεις αυτές γίνονται με σκοπό τη χρονοτριβή από την πλευρά της Ελλάδας, η Τουρκία, στον αντίποδα, φαίνεται να βιάζεται και έχει κάθε πρόθεση να μας κάνει τη ζωή λίγο δυσκολότερη ακόμα και από την άποψη να μας αρνηθεί την πολυτέλεια της αναβολής.

Η Ελλάδα παραδοσιακά αριστεύει στη μετάθεση σε κάποιο απροσδιόριστο μέλλον της αντιμετώπισης ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής. Η στάση αυτή, όπως και κάθε άλλη, μπορεί να είναι σκόπιμη σε κάποιες χρονικές στιγμές. Αλλά οι αναβολές πρέπει κάποτε να τελειώνουν. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είχε προφανώς κάθε πρόθεση να κάψει τις συνομιλίες του Βερολίνου με την παραδοχή του στις 14 Ιουλίου ότι πραγματοποιήθηκαν. Η παραδοχή αυτή σε συνδυασμό με την καινούρια Τουρκική NAVTEX για έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο μπορούν κάλλιστα να ερμηνευθούν ως επίσπευση των όποιων σχεδιασμών της Τουρκίας: η Τουρκία βιάζεται.

Αν υποθέσουμε ότι εκτός από την Ελλάδα επιθυμεί και η Γερμανία τη χρονοτριβή για δικούς της λόγους, όπως έκανε άλλωστε πολλές φορές από το 2010 ως σήμερα σε οικονομικά θέματα, το μεταναστευτικό αλλά και τις προτάσεις Μακρόν για την εμβάθυνση της ΕΕ και θυμηθούμε ότι η Τουρκία ανοίγει συνεχώς μέτωπα σε πολλαπλά επίπεδα, άλλοτε με περισσότερη και συνηθέστερα με σαφώς πιο αμφίβολη επιτυχία, μπορούμε να αντιληφθούμε ότι η πολιτική τάξη της Τουρκίας εκτός του ότι βιάζεται να εκπληρώσει τις νεοθωμανικές προσδοκίες που καλλιέργησε και συνεχίζει να καλλιεργεί συστηματικά σε όποια ευήκοα ώτα στο εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας αυτής, πιθανότατα αντιλαμβάνεται τις όποιες διαθέσεις για χρονοτριβή, ειδικά αν δεν προέρχονται αποκλειστικά από την Ελλάδα, ως ενδείξεις ότι ο διεθνής παράγοντας, ανάμεσά του και η Ελλάδα, δεν παίρνει τις διεκδικήσεις της αρκετά σοβαρά ώστε στο τραπέζι των όποιων διαπραγματεύσεων να μπορέσει να θέσει όσα θέματα επιθυμεί με σοβαρές αξιώσεις ικανοποίησης.

Αν η μέχρι εδώ ανάγνωση  της κατάστασης περιέχει στοιχεία αλήθειας, δημιουργείται το εξής ερώτημα για την Ελλάδα: μέχρι πού είναι ικανή να φτάσει η Τουρκία στην προσπάθειά της να ακυρώσει τις όποιες χρονοτριβές και σε ποιο χρονικό ορίζοντα δεδομένου ότι φαίνεται να βιάζεται; Όπως πολλοί άλλοι πριν από μένα, οφείλω να επιστήσω την προσοχή της Ελληνικής πολιτικής τάξης στο πιο πάνω ερώτημα και να παραινέσω για προετοιμασία. Δεν εννοώ προετοιμασία στον επιχειρησιακό τομέα, γιατί αυτή υπάρχει, αλλά προετοιμασία, αφού η Τουρκία συνεχίζει να κλιμακώνει βαθμιαία, όσον αφορά την εγκατάλειψη της χρονοτριβής σχετικά με το ποιες θαλάσσιες συντεταγμένες θεωρεί η Ελλάδα με βάση το διεθνές δίκαιο ως τα όρια της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης (ΑΟΖ) με στόχο, ανάμεσα σε άλλους,την παράταση της χρονοτριβής του Βερολίνου σε μια πιο ξεκάθαρη βάση όσον αφορά τις Ελληνικές θέσεις. Αν η Τουρκία θεωρήσει κάτι τέτοιο ως επιβεβαίωση εμπαιγμού ή όχι δεν αναμένω να αλλάξει κάτι στην πρακτική της σταδιακής κλιμάκωσης που εφαρμόζει ήδη εδώ και καιρό. Αν κάτι αλλάξει στη γειτονική χώρα από μια τέτοια ενέργεια πιθανότατα θα είναι, εκτός από τίτλους εφημερίδων, οι προβλέψεις επιτυχίας του σχεδίου της «γαλάζιας πατρίδας» προς το χειρότερο.

 

 

 

(Το άρθρο εκφράζει αποκλειστικά προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις του συντάκτη)

Πηγή: Militaire.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *