Breaking News
ΤΟ ΚΑΛΑ ΜΕΛΕΤΗΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΥΣΕΒΕΙΣ ΠΟΘΟΙ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΓΙΑ «ΜΟΡΑΤΟΡΙΟΥΜ»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: ΑΛΛΑΓΗ ΑΤΖΕΝΤΑΣ, ΒΑΖΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΣ: ΚΟΡΥΦΩΝΕΤΑΙ Η ΕΞΟΔΟΣ – ΠΑΝΩ ΑΠΟ 100.000 ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΣΤΑ ΠΛΟΙΑ ΤΟ 3ΗΜΕΡΟ
ΧΑΝΙΑ: ΙΕΡΟΣΥΛΟΙ ΒΑΝΔΑΛΙΣΑΝ ΔΥΟ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ
Ο ΣΡΕΝΤΕΡ ΜΗΝΥΕΙ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΚΤΗΣΕΙ ΠΡΟΝΟΜΙΑ
ΜΥΣΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΠΑΙΝΤΕΝ ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥΣ – ΤΙ ΤΟΝ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΑΝ– ΣΥΓΚΡΙΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΜΦΥΛΙΟ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ Β’ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ: EΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΡΡΟΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ – ΑΥΣΤΗΡΟ ΜΗΝΥΜΑ ΖΕΛΕΝΣΚΙ
EΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟ ΤΗΣ ΦΥΛΑΚΗΣ ΟΛΕΝΙΒΚΑ ΜΕ ΟΥΚΡΑΝΟΥΣ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥ
ΙΟΥΛΙΟΣ 1974: ΟΙ ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΑΕΡΟΜΑΧΙΕΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΗΓΑΝ ΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
H ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΦΩΤΙΕΣ: ΕΠΙ ΠΟΔΟΣ ΚΑΙ ΈΛΛΗΝΕΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ
ΚΥΠΡΟΣ
ΣΑΡΑΝΤΑ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΥ

Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος απεβίωσε σε ηλικία 64 ετών μετά από έμφραγμα μυοκαρδίου.

Γεννήθηκε στο ορεινό χωριό της Πάφου Πάνω Παναγιά και εντάχθηκε ως δόκιμος στην Μονή Κύκκου το 1926, στη συνέχεια φοίτησε στο Παγκύπριο Γυμνάσιο Λευκωσίας ενώ σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια του προσφέρθηκε υποτροφία στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης. Στη συνέχεια επέστρεψε στην Κύπρο όπου εξελέγη Επίσκοπος Κιτίου και παράλληλα ηγήθηκε του τετραμελούς Γραφείου Εθναρχίας με σκοπό το συντονισμό του αγώνα για την Ένωση με την Ελλάδα. Μετά το θάνατο του Μακαρίου Β’, ο 37χρονος Μακάριος εξελέγη νέος αρχιεπίσκοπος Κύπρου υποσχόμενος ότι θα εργαστεί άοκνα για την Ένωση με την Ελλάδα.

Μετά τον αγώνα της ΕΟΚΑ υποχρεώθηκε να υπογράψει τη λύση εγγυημένης ανεξαρτησίας με τις Συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου ενώ κέρδισε τις επόμενες εκλογές με ποσοστό 66,29%.

Οι συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου καταρρέουν τον Δεκέμβριο του 1963 μετά την απόφαση του Μακαρίου για τροποποίηση 13 σημείων του Συντάγματος με επιχείρημα ότι το σύνταγμα ήταν ανεφάρμοστο. Οι Τ/κ αποχωρούν από τις δομές του κράτους, δημιουργούν θύλακες και ο Μακάριος επαναφέρει την Ένωση ως επίσημη πολιτική γραμμή. Οι εχθροπραξίες που ακολουθούν και η απόπειρα δολοφονίας του το 1970 η κατάσταση στην Κύπρο αποσταθεροποιείται ενώ ακολουθούν εκατοντάδες συλλήψεις μελών του Εθνικού Μετώπου.

Το 1974 πραγματοποιήθηκε πραξικόπημα σε βάρος του εκλεγεγμένου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου από την ΕΛΔΥΚ και την ΕΟΚΑ Β’ με εντολή της Χούντας των Αθηνών. Ο Μακάριος καταφέρνει να βγει ζωντανός και ακολούθως μέσω Μάλτας και Λονδίνου φτάνει στη Νέα Υόρκη για να συμμετάσχει σε σύσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας στις 19 Ιουλίου. Μια μέρα αργότερα η Τουρκία εισβάλει στην Κύπρο και η πραξικοπηματική κυβέρνηση καταρρέει.

Ο Μακάριος επιστρέφει στην Κύπρο τον Δεκέμβριο του 1974, 4,5 μήνες δηλαδή μετά την αποχώρηση του από το νησί. Στις 12 Φεβρουαρίου του 1977 υπογράφεται η συμφωνία Μακαρίου-Ντενκτάς η οποία περιέγραφε την διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία ως την επιδιωκόμενη λύση του κυπριακού. Στις 3 Αυγούστου του 1977 ο Μακάριος φεύγει από τη ζωή.

Πηγή: Νewsbomb.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *