Breaking News
Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΕΙΝΑΙ; ΜΕ ΤΗ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ Ή ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ;
Ο ΕΥΡΩΠΑΪΚOΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜOΣ ΦΑΡΜAΚΩΝ ΘΑ EΧΕΙ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΕΙ ΑΠΟΨΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΜΑΛΛΟΝ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ
ΣΠEΤΣΕΣ: ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛEΑ 22ΧΡΟΝΟΣ ΠΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΕIΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝIΑ 26ΧΡΟΝΟΥ
ΣΥΝΑΓΕΡΜOΣ ΣΤΗΝ ΑΓIΑ ΠΕΤΡΟYΠΟΛΗ – AΝΔΡΑΣ ΚΡΑΤAΕΙ ΟΜHΡΟΥΣ EΞΙ ΠΑΙΔΙA
ΓΕΡΜΑΝΙΚOΣ ΤYΠΟΣ: ΤΙ ΚΡYΒΕΤΑΙ ΠIΣΩ ΑΠO ΤΗ ΝEΑ ΑΓAΠΗ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓAΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ;
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΗΑΕ: ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΣΕ ΤΥΧΟΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
HΠΑ: ΤΙ ΟΔHΓΗΣΕ ΣΤΗΝ ΑΛΛΑΓH ΣΤAΣΗΣ ΤΟΥ ΤΡΑΜΠ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΒIΒΑΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣIΑΣ
ΚΟΡΩΝΟΪOΣ: LOCKDOWN 28 ΗΜΕΡΩΝ ΣΤΟ ΤΟΡΟΝΤΟ – ΚΛΕΙΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΣΤΙΑΣΗ
ΣΤΟ ΕΔΩΛΙΟ Ο ΣΑΡΚΟΖI Ο ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ ΔΙΚΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΔΙΑΦΘΟΡΑ
ΚΟΡΩΝΟΪOΣ: ΝΕΚΡOΣ 32ΧΡΟΝΟΣ ΣΤΑ ΤΡIΚΑΛΑ – ΔΕΝ ΠΡOΛΑΒΕ ΝΑ ΕΙΣΑΧΘΕI ΣΕ ΜΕΘ
ΛΙΒYΗ: ΟΡΓH ΤΗΣ AΓΚΥΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ EΛΕΓΧΟ YΠΟΠΤΟΥ ΠΛΟIΟΥ ΑΠO ΓΕΡΜΑΝΙΚH ΦΡΕΓAΤΑ
ΑΙΘΙΟΠIΑ: Η ΣYΡΡΑΞΗ ΣΤΟ ΤΙΓΚΡAΙ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕI ΣΤΟ Σ.Α ΤΟΥ ΟΗΕ
ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ: ΟΙ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΣΤΗΝ ΥΕΜΕΝΗ ΕΡΙΞΑΝ ΠΥΡΑΥΛΟ ΣΕ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ARAMCO
Η ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΡΕΥΜΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
OΤΑΝ ΟΙ ΡΩΣΟΙ «ΜΟΙΡΑΖΟΥΝ ΝΕΑ», Ο ΤΖΕΦΡΙ ΠΑΙΑΤ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ
H Ε.Ε ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ
ΝΙΚΗΤΗΣ ΓΙΑ ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ – ΠΗΡΕ ΕΞΙΤΗΡΙΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ – ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ “ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ” ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΘΗΚΑΝ
ΙΣΧΥΡΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΗΑΕ
ΤΡΑΒΑΕΙ ΤΟ ΣΧΟΙΝΙ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ, ΒΑΡΙΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑ
ΤΟ “ΜΥΣΤΙΚΟ” ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΟΥ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΙΓΚΙΠΑ ΜΟΧΑΜΕΝΤ ΜΠΙΝ ΣΑΛΜΑΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΜΠΕΟ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΣ ΣΥΜΜΑΧIΑ ΟΜIΛΟΥ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙAΝΝΗ – ΕΛΛAΚΤΩΡ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠIΔΙΑ

Σε προχωρημένες συζητήσεις για μια ευρύτερη συνεργασία γύρω από την επεξεργασία και διαχείριση απορριμμάτων φέρονται να βρίσκονται ο όμιλος Βαρδινογιάννης με την Ελλάκτωρ.

Εφόσον η συμφωνια ολοκληρωθεί, τότε θα πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες επιχειρηματικές συνεργασίες και μάλιστα σε ένα τομέα όπου το παιχνίδι τώρα μόλις ανοίγει, μέσα από διαγωνισμούς για νέα εργοστάσια, σπριντ από τους ΟΤΑ για να μην χαθούν κονδύλια του ΕΣΠΑ και πρωτοβουλίες για τα βιοαπόβλητα και τους καφέ κάδους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι συζητήσεις οι οποίες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, χωρίς ακόμη να έχουν “κλειδώσει”, δεν αποκλείεται να αφορούν σε όλο το φάσμα και των 25 μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων που αυτήν την στιγμη σχεδιάζονται.

Τόσο για τα οκτώ πιο ώριμα σχεδια μονάδων (τα δύο πρώτα σε Κέρκυρα και Τρίκαλα δημοπρατήθηκαν την περασμένη εβδομάδα), όσο και για τις υπόλοιπες για τις οποίες πρόκειται σύντομα να βγουν διαγωνισμοί.

Δηλαδή για Αν.Θεσσαλονίκη, Ζάκυνθο, Καβάλα, Λέρο, Λευκάδα, Ναύπακτο και αμέσως μετά για ακόμη 17 μονάδες, εκτιμώμενου ύψους 420 εκατ ευρώ, με το χρονοδιάγραμμα προκήρυξης να τοποθετείται επίσης μέσα στην χρονιά και χωρίς να αποκλείεται σε αυτες να προστεθούν στην πορεία ακόμη περισσότερες.

Στη νέα αυτή αγορά ποντάρει η συνεργασία Βαρδινογιάννη-Ελλάκτωρ, που εφόσον κλείσει, τότε θα αποτελέσει μια από τις μεγαλύτερες των επόμενων ετών στην Ελλάδα, αφού ο συγκεκριμένος τομέας πρόκειται να γνωρίσει αλματώδη ανάπτυξη, φέροντας πλούτο και θέσεις εργασίας.

Σημειωτέον ότι η διαχείριση απορριμμάτων εντάσσεται στην “πράσινη οικονομία”, ένα από τα κεφάλαια που πριμοδοτεί η πρόταση της Κομισιόν για την επανεκκίνηση της ευρωπαικής και ελληνικής οικονομίας.

Η δημοπράτηση την περασμένη εβδομάδα δύο μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων, σε Τρίκαλα και Κέρκυρα, συνολικού προυπολογισμού 49 εκατ ευρώ και σωρευτικής δυναμικότητας 106.705 τόνων το έτος, δεν ήταν παρά η αρχή.

Στους επόμενους μήνες πρόκειται να λάβει χώρα μια “επανάσταση” στο χώρο των σκουπιδιών, αφού θα πρέπει να γίνουν μαζί όλα όσα δεν έγιναν τις τελευταίες δεκαετίες.

Διαγωνισμοί για νέα εργοστάσια διαχείρισης απορριμμάτων σε Αττική (σσ: αφορούν σε Φιλή, Σχιστό και Γραμματικό, συνολικού ύψους 1 δισ ευρώ) και υπόλοιπη Ελλάδα, ενσωμάτωση πολλών και διαφορετικών κοινοτικών οδηγιών, υιοθέτηση πιο δεσμευτικών στόχων για τα διαφορετικά ρεύματα αποβλήτων, είναι μερικές από τις προτεραιότητες των προσεχών μηνών.

Η μια πτυχή είναι ασφαλώς το επενδυτικό ενδιαφέρον, αφού μόνο οι νέες υποδομές που περιλαμβάνει ο φετινός σχεδιασμός θα απαιτήσουν κεφάλαια, τουλάχιστον 2 δισ ευρώ.

Η άλλη πτυχή, ακόμη πιο σημαντική, σχετίζεται με την υιοθέτηση μιας εντελώς διαφορετικής λογικής στην διαχείριση για αυτό που σήμερα αποκαλούμε “σκουπίδια”.

Από το επίπεδο του σχεδιασμού, έως τα συστήματα ανακύκλωσης και επιδόσεων των μονάδων διαχείρισης και φυσικά την κοινωνία, τα πάντα πρέπει να αλλάξουν, προκειμένου η χώρα να πετύχει το μεγάλο στοίχημα.

Να πάψει να ανακυκλώνει μόλις το 20% των σκουπιδιών, με το 80% να συνεχίζει να θάβεται και η Ελλάδα να σταματήσει να διαθέτει μόλις τέσσερις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων σε Κοζάνη, Σέρρες, Χανιά και Ιωάννινα έναντι, για παράδειγμα, 140 της Γαλλίας.

 

Πηγή: Liberal.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *