ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Το κορυφαίο συμβουλευτικό όργανο της Γερμανίας για την οικονομία, το Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, μείωσε τους στόχους για την πρόβλεψη της ανάπτυξης την Τετάρτη για το 2024, καθώς η χώρα αναμένεται και πάλι να είναι στη λίστα των οικονομιών με τις χειρότερες επιδόσεις στην ΕΕ.

Η Γερμανία, η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, έχει πληγεί σημαντικά από τις συνέπειες της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία καθώς το 2023 ήταν η σημαντικότερη οικονομία με τις χειρότερες επιδόσεις.

Σύμφωνα με άλλες πρόσφατες προβλέψεις, το κορυφαίο συμβουλευτικό όργανο της γερμανικής κυβέρνησης για την οικονομία, το Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, επιβεβαίωσε τώρα ότι η ανάκαμψη της Γερμανίας θα είναι πιο αργή από ό,τι αναμενόταν.

«Το Γερμανικό Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 0,2% για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν φέτος και 0,9% το επόμενο έτος. Αυτά είναι άσχημα στοιχεία», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Martin Werding, ένα από τα πέντε μέλη του οργάνου.

Η ομάδα είχε προηγουμένως προβλέψει ανάπτυξη 0,7% το 2024.

Βραχυπρόθεσμα, οι εμπειρογνώμονες επισημαίνουν την ισχνή καταναλωτική ισχύ ως το κύριο πρόβλημα μετά από ένα έτος οικονομικής δυσπραγίας, με τον αυξανόμενο πληθωρισμό και το ενεργειακό κόστος να πλήττουν επίσης τον μεταποιητικό τομέα της Γερμανίας.

Ωστόσο, ο κορυφαίος συμβουλευτικός οργανισμός για την οικονομία έχει καταστήσει από πριν σαφές ότι η Γερμανία πάσχει επίσης από μακροπρόθεσμα διαρθρωτικά προβλήματα, όπως η έλλειψη επενδύσεων και η γήρανση του πληθυσμού.

Οι προβλέψεις των συμβούλων είναι σύμφωνες με εκείνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που επίσης παρουσιάστηκαν την Τετάρτη, η οποία προβλέπει ανάπτυξη της Γερμανίας στο 0,1% το 2024.

Τα νούμερα αυτά τοποθετούν και πάλι τη Γερμανία στον πάτο της κατάταξης, μπροστά μόνο από τη Φινλανδία (0%) και την Εσθονία (-0,5%).

Ωστόσο, το Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων είδε «θετικές πτυχές στις λεπτομέρειες», και μια αναμενόμενη ώθηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

«Όπως και πολλοί άλλοι συμμετέχοντες στην αγορά, αναμένουμε ότι η ΕΚΤ θα μειώσει εκ νέου τα επιτόκια το 2024», δήλωσε η Ulrike Malmendier, ένα άλλο μέλος του Συμβουλίου.

Αυτό οφείλεται στον υποχωρούντα πληθωρισμό, είπε, προσθέτοντας ότι οι μειώσεις των επιτοκίων θα καταστήσουν τις επενδυτικές συνθήκες «πιο ευνοϊκές».

Πηγή: Εuractiv.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *