Breaking News
Η ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΟΙΚΟΥΜ. ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ
ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΕΑ ΕΞΑΡΣΗ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΟ-ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ
“ΠΡΑΣΙΝΟ” ΦΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΣΗΡΑΓΓΑΣ ΤΗΣ ΚΛΕΙΣΟΥΡΑΣ ΣΤΟ ΕΣΠΑ
Η ΕΕ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΗ ΜΕ ΤΗΝ ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020: ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ (WEBINAR) ΜΕ ΘΕΜΑ: “Η ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ,  Η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ” ΠΟΥ ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΔΙΣΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΛΙΘΟΥΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΚΟΡΩΝΟΪOΣ: ΝEΟ «ΜΑYΡΟ» ΡΕΚOΡ ΜΕ 121 ΘΑΝAΤΟΥΣ – 606 ΔΙΑΣΩΛΗΝΩΜEΝΟΙ ΚΑΙ 1.747 ΚΡΟYΣΜΑΤΑ
WIKILEAKS: 10 ΧΡOΝΙΑ ΑΠO ΤΗ ΜΕΓΑΛYΤΕΡΗ ΔΙΑΡΡΟH ΑΠOΡΡΗΤΩΝ ΕΓΓΡAΦΩΝ
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ – ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ΕΝΙΣΧΥΕΤΑΙ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΩΝ ΜΕ ΔΥΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ ΟΙ ΠΡΕΣΒΕΙΕΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΤΗΣ ΤΕΧΕΡΑΝΗΣ
ΚΥΠΡΟΣ: ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ ΔΙΑΚΛΑΔΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ “ΜΕΔΟΥΣΑ 2020”
ΡΩΣIΑ: ΑΔΙAΒΑΣΤΟ ΣΧΟΛΙΑΡΟΠΑΙΔΟ Η ΓΕΡΜΑΝΙΔΑ ΥΠ. ΑΜΥΝΑΣ
ΚΟΡΟΝΟΪOΣ – ΣAΛΟΣ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝIΑ: ΣΦAΛΜΑ ΣΕ ΕΡΓΑΣΤHΡΙΟ EΒΓΑΛΕ 1.300 ΘΕΤΙΚA ΤΕΣΤ
ΕΡΝΤΟΓΑΝ: ΕΤΣΙ «ΛΑΔΩΝΕΙ» ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ – ΜΟΙΡΑΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ Η Ε.Ε. ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: ΜΑΚΡΑΙΝΕΙ Η ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ – ΕΞΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΒΟΛΟ ΚΑΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ: ΤΡΙΤΟ ΚΥΜΑ ΠΡΙΝ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΑΝ Η ΕΥΡΩΠΗ «ΑΝΟΙΞΕΙ» ΣΤΙΣ 7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΣΤ. ΠEΤΣΑΣ: ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤEΣ ΑΝΟIΓΕΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜIΑ – ΔΕΝ ΕΞΕΤAΖΕΤΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚOΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜOΣ
Η ΔΕΗ ΜΠΑIΝΕΙ ΣΤΙΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝIΕΣ
Χ. ΡΟΧΑΝI: ΚΑΤΗΓΟΡΕI ΤΟ ΙΣΡΑHΛ ΓΙΑ ΤΟ ΘAΝΑΤΟ ΤΟΥ ΠΥΡΗΝΙΚΟY ΕΠΙΣΤHΜΟΝΑ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΕI ΜΕ ΑΝΤIΠΟΙΝΑ
ΤΟ «ΣΠΑΘI ΤΩΝ ΑΡAΒΩΝ» ΑΠEΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚIΑ, Ο ΡOΛΟΣ ΤΟΥ ΚΑΪ́ΡΟΥ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛH ΤΗΣ ΑΘHΝΑΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
“ΠΑΚΕΤΟ ΚΟΜΙΣΙΟΝ”: ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΟΥΜΕ ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ

Το πρόγραμμα για την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5% είχε ανακοινωθεί από το 2019, πριν από το ξέσπασμα της κρίσης του κορονοϊού.

Την κάλυψη και των άμεσων αναγκών από την εκ περιτροπής εργασία αλλά και το πρόγραμμα μείωσης φόρων και εισφορών που διακόπηκε λόγω της κρίσης θα χρηματοδοτήσουν τα 32 δισ. του ταμείου ανάκαμψης.

Το περιθώριο το δίνει η ίδια κατασκευή των προγραμμάτων μέσω των οποίων θα εκταμιευτούν τα χρήματα που χρηματοδοτούν και δαπάνες που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της κρίσης από τον κορονοϊό αλλά και μεταρρυθμίσεις. Ο υπουργός οικονομικών αφού παραδέχθηκε χθες την πρόθεση να χρηματοδοτήσει και μειώσεις φόρων σημείωσε ότι τα προγράμματα που θα υποβληθούν από τα κράτη μέλη θα είναι σε μεγάλο βαθμό στην ιδιοκτησία του προγράμματος.

Με δύο λόγια τα προγράμματα θα ζητούν χρηματοδότηση των προτεραιοτήτων κάθε κράτους μέλους. Μια από τις προτεραιότητες που έχουν ήδη τεθεί και δια στόματος του Πρωθυπουργού αλλά και δια στόματος του υπουργού οικονομικών είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και μάλιστα από το φθινόπωρο. Χωρίς το πακέτο των 32 δισ. ευρώ το εγχείρημα ήταν αδύνατο αφού θα έπρεπε να καλυφθούν πρώτα οι ανάγκες της μερικής απασχόλησης μαζί με όλα τα μέτρα στήριξης και τις κλαδικές πολιτικές για τουρισμό, μεταφορές και εστίαση. 

Το πρόγραμμα για την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5% είχε ανακοινωθεί από το 2019 πριν από το ξέσπασμα της κρίσης του κορονοϊού. Επειδή το κόστος ήταν αρκετά υψηλό (περίπου 2,5 δισ. ευρώ θα έφτανε σε ετήσια βάση η σωρευτική δημοσιονομική επίδραση) είχε νομοθετηθεί μόνο η μείωση κατά 0,9% που θα εφαρμοστεί από την 1η Ιουνίου και το υπόλοιπο 4,1% είχε σχεδιαστεί αρχικά να μειωθεί σταδιακά και αν η Ελλάδα πετύχαινε το 2021 την μείωση των δημοσιονομικών της στόχων που τότε ήταν να επιτυγχάνεται πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ ως το 2022.

Ο στόχος αυτός έχει αρθεί για το 2020 και είναι πολύ πιθανό να μην υπάρχει και για 2021 ή ακόμη και το 2022 αν η πολυαναμενόμενη ανάκαμψη δεν έρθει. Επιπλέον οι μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών ειδικά για την Ελλάδα που φιγουράρει στις χώρες με το μεγαλύτερο φορολογικό βάρος και την υψηλότερη ανεργία εντός ΕΕ έχει όλα τα προσόντα να είναι εκτός από φοροαπαλλαγή να είναι και μεταρρύθμιση. Το επόμενο κύμα ίσως από το 2022 έχει ως στόχο την μείωση των συντελεστών ΦΠΑ αλλά θα κριθεί από το βαθμό επανόδου της οικονομίας αν θα υλοποιηθεί.

Με δεδομένο ότι η μείωση του ΦΠΑ είναι από τα πιο « ακριβά» μέτρα δεν αναμένεται να προχωρήσει αν τα έσοδα που θα χαθούν δεν αναπληρωθούν από την ανάπτυξη του συνόλου της οικονομίας. Από τις «κλασσικές» μεταρρυθμίσεις μέσω του ίδιου εργαλείου μπορεί η Ελλάδα να χρηματοδοτήσει και άλλες μεγάλες μεταρρυθμίσεις ότι η αποληγνιτοποίηση της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος που είναι άλλη μια μεταρρύθμιση απολύτως συμβατή και με τις προτεραιότητες της ΕΕ. Επίσης, μπορεί να επιταχυνθεί και η ψηφιοποίηση και ο εκσυγχρονισμός του κράτους που έχει ξεκινήσει μεν, αλλά θα πρέπει να τελειώσει γρήγορα και να αποδώσει και το ταμείο ανάκαμψης που δίνει αυτή την ευκαιρία.

Πηγή: Νews247.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *