Breaking News
ΜEΡΚΕΛ: «ΦYΓΕΤΕ ΑΠΌ ΤΗ ΛΙΒYΗ» – ΕΡΝΤΟΓAΝ: «Η ΕΛΛAΔΑ ΦΤΑIΕΙ ΣΤΟ ΑΙΓΑIΟ»
ΠΡOΣΤΙΜΟ ΣΤΟΥΣ ΚΑΛΕΣΜEΝΟΥΣ ΤΟΥ ΤΟYΡΚΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟY ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ: Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΗΣ ΓΕΝΕΥΗΣ
BREAKING DEFENSE: Η ΑΠΕΙΛΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΦΕΡΝΕΙ ΚΟΝΤΑ ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ
ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ: «ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΙΚΗ» Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΗΠΑ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΠΑΤΕΝΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΟ
ΜΕΤΑΚΙΝHΣΕΙΣ ΑΠO ΝΟΜO ΣΕ ΝΟΜO ΜΕ SELF-TEST ή ΕΜΒOΛΙΟ
ΚΟΡΩΝΟΪOΣ: 2.093 ΝEΑ ΚΡΟYΣΜΑΤΑ, 96 ΘAΝΑΤΟΙ, 765 ΔΙΑΣΩΛΗΝΩΜEΝΟΙ
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ: ΟΙ 10 ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΦΕΡΝΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚEΣ ΠΗΓEΣ: ΣΤΗΝ ΘΡAΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟYΝ 260 ΤΕΜEΝΗ
ΜΙΣEΛ: ΕΠΙΣΤΟΛH ΣΤΟΥΣ 27 ΗΓEΤΕΣ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ-ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΑΤΥΠΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΡΤΟ
ΣΤΟ ΚΙΕΒΟ Ο ΜΠΛΙΝΚΕΝ ΓΙΑ ΝΑ «ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΕΙ ΕΚ ΝΕΟΥ ΤΗΝ ΑΚΛΟΝΗΤΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΔΑΦΙΚΗ ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΡΩΣΙΚΗ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ»
ΟΙ ΥΠΕΞ ΤΗΣ G7 ΑΝΗΣΥΧΟYΝ ΓΙΑ «ΤΗΝ ΑΝΕYΘΥΝΗ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΤΙΚH ΣΤAΣΗ» ΤΗΣ ΡΩΣIΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΝΙΚΟΥ ΔΕΝΔΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΚΡΟΑΤΙΑΣ: ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΩΝ Δ. ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ
KYΠΡΟΣ: ΤΟ ΥΣΤΑΤΟ ΧΑΙΡΕ ΣΤΟΝ ΒΑΣΟ ΛΥΣΣΑΡΙΔΗ
H AΛΒΑΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΚΑΘΑΙΡΕΣΗΣ ΤΟΥ ΙΛΙΡ ΜΕΤΑ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: ΠΟΤΕ ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ – ΠΕΝΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑ ΣΤΗΝ “ΠΡΑΣΙΝΗ ΛΙΣΤΑ” ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ
ΜΠΑΙΝΤΕΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΥΤΙΝ: «ΤΟ ΕΛΠΙΖΩ ΚΑΙ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΩ»
ΙΣΠΑΝΙΑ: NΙΚΗ ΤΗΣ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗΣ ΙΣΑΒΕΛ ΝΤΙΑΣ ΑΓΙΟΥΣΟ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΜΑΔΡΙΤΗΣ
ΔΕΙΠΝΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΜΕ ΕΡΝΤΟΓΑΝ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ: ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΜΠΛΑΚΩ ΣΕ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ, ΑΛΛΑ Η ΥΠΟΜΟΝΗ ΕΧΕΙ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
“ΠΑΚΕΤΟ ΚΟΜΙΣΙΟΝ”: ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΟΥΜΕ ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ

Το πρόγραμμα για την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5% είχε ανακοινωθεί από το 2019, πριν από το ξέσπασμα της κρίσης του κορονοϊού.

Την κάλυψη και των άμεσων αναγκών από την εκ περιτροπής εργασία αλλά και το πρόγραμμα μείωσης φόρων και εισφορών που διακόπηκε λόγω της κρίσης θα χρηματοδοτήσουν τα 32 δισ. του ταμείου ανάκαμψης.

Το περιθώριο το δίνει η ίδια κατασκευή των προγραμμάτων μέσω των οποίων θα εκταμιευτούν τα χρήματα που χρηματοδοτούν και δαπάνες που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της κρίσης από τον κορονοϊό αλλά και μεταρρυθμίσεις. Ο υπουργός οικονομικών αφού παραδέχθηκε χθες την πρόθεση να χρηματοδοτήσει και μειώσεις φόρων σημείωσε ότι τα προγράμματα που θα υποβληθούν από τα κράτη μέλη θα είναι σε μεγάλο βαθμό στην ιδιοκτησία του προγράμματος.

Με δύο λόγια τα προγράμματα θα ζητούν χρηματοδότηση των προτεραιοτήτων κάθε κράτους μέλους. Μια από τις προτεραιότητες που έχουν ήδη τεθεί και δια στόματος του Πρωθυπουργού αλλά και δια στόματος του υπουργού οικονομικών είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και μάλιστα από το φθινόπωρο. Χωρίς το πακέτο των 32 δισ. ευρώ το εγχείρημα ήταν αδύνατο αφού θα έπρεπε να καλυφθούν πρώτα οι ανάγκες της μερικής απασχόλησης μαζί με όλα τα μέτρα στήριξης και τις κλαδικές πολιτικές για τουρισμό, μεταφορές και εστίαση. 

Το πρόγραμμα για την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5% είχε ανακοινωθεί από το 2019 πριν από το ξέσπασμα της κρίσης του κορονοϊού. Επειδή το κόστος ήταν αρκετά υψηλό (περίπου 2,5 δισ. ευρώ θα έφτανε σε ετήσια βάση η σωρευτική δημοσιονομική επίδραση) είχε νομοθετηθεί μόνο η μείωση κατά 0,9% που θα εφαρμοστεί από την 1η Ιουνίου και το υπόλοιπο 4,1% είχε σχεδιαστεί αρχικά να μειωθεί σταδιακά και αν η Ελλάδα πετύχαινε το 2021 την μείωση των δημοσιονομικών της στόχων που τότε ήταν να επιτυγχάνεται πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ ως το 2022.

Ο στόχος αυτός έχει αρθεί για το 2020 και είναι πολύ πιθανό να μην υπάρχει και για 2021 ή ακόμη και το 2022 αν η πολυαναμενόμενη ανάκαμψη δεν έρθει. Επιπλέον οι μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών ειδικά για την Ελλάδα που φιγουράρει στις χώρες με το μεγαλύτερο φορολογικό βάρος και την υψηλότερη ανεργία εντός ΕΕ έχει όλα τα προσόντα να είναι εκτός από φοροαπαλλαγή να είναι και μεταρρύθμιση. Το επόμενο κύμα ίσως από το 2022 έχει ως στόχο την μείωση των συντελεστών ΦΠΑ αλλά θα κριθεί από το βαθμό επανόδου της οικονομίας αν θα υλοποιηθεί.

Με δεδομένο ότι η μείωση του ΦΠΑ είναι από τα πιο « ακριβά» μέτρα δεν αναμένεται να προχωρήσει αν τα έσοδα που θα χαθούν δεν αναπληρωθούν από την ανάπτυξη του συνόλου της οικονομίας. Από τις «κλασσικές» μεταρρυθμίσεις μέσω του ίδιου εργαλείου μπορεί η Ελλάδα να χρηματοδοτήσει και άλλες μεγάλες μεταρρυθμίσεις ότι η αποληγνιτοποίηση της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος που είναι άλλη μια μεταρρύθμιση απολύτως συμβατή και με τις προτεραιότητες της ΕΕ. Επίσης, μπορεί να επιταχυνθεί και η ψηφιοποίηση και ο εκσυγχρονισμός του κράτους που έχει ξεκινήσει μεν, αλλά θα πρέπει να τελειώσει γρήγορα και να αποδώσει και το ταμείο ανάκαμψης που δίνει αυτή την ευκαιρία.

Πηγή: Νews247.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *