Breaking News
ΤΟ «ΧΑΡΤΙ» ΤΩΝ 12 Ν.Μ., Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ CASUS BELLI ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝ. ΜΕΣΟΓΕΙΟ
Η ΑΝΟΙΞΗ ΦΕΡΝΕΙ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΙΣΙΟΥ – ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΣΕΝΑΡΙΟΓΡΑΦΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ
ΤΟΥΡΚΙΑ: ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΑΠΟ “ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΕΣ” ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΤΟΥ ΑΚΟΥΓΙΟΥ
ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ MAGIC BUS ΤΗΣ ΙΣΛΑΝΔΙΑΣ
Ο ΤΡΑΜΠ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΑΝΕΤΑ ΝΑ ΕΙΧΕ ΚΕΡΔΙΣΕΙ
ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ 5: ΚΑΤΕΡΡΙΨΕ ΟΛΑ ΤΑ ΡΕΚΟΡ – ΞΕΠΕΡΑΣΑΝ ΤΙΣ 725.000 ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ
20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2021: ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΚΟΡΟΝΟΪOΣ: 566 ΝEΑ ΚΡΟYΣΜΑΤΑ, ΤΑ 255 ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚH – 30 ΘAΝΑΤΟΙ, 320 ΔΙΑΣΩΛΗΝΩΜEΝΟΙ
ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΥΠΕΞ ΠΡΟΣ ΔΕΝΔΙΑ: ΝΑ ΚΟΙΤΑΕΙ ΤΗΝ ΚΑΜΠΟΥΡΑ ΤΟΥ ΠΡΙΝ ΜΙΛΗΣΕΙ ΓΙΑ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ
ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΗΣ ΓΟΥΧΑΝ ΟΜΟΛΟΓΟΥΝ: ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΜΑΣ ΕΙΠΑΝ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΨΕΜΑΤΑ
ΣΤΗΝ ΟΛΟΜEΛΕΙΑ ΤΟ Ν/Σ ΤΟΥ ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΑ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΙΤΙΔΑΣ ΖΩΝΗΣ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ
ΝIΚΟΣ ΔEΝΔΙΑΣ: Η ΠΡΟΣΤΑΣIΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚHΣ ΜΕΙΟΝOΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟYΠΟΛΗ, ΤΗΝ IΜΒΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤEΝΕΔΟ HΤΑΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜEΝΕΙ ΔΙΕΘΝHΣ ΥΠΟΧΡEΩΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚIΑΣ
ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ «ΓΑΛΑΖΙΑ ΠΑΤΡΙΔΑ» ΑΦΟΥ ΠΡΩΤΑ ΤΗΝ ΕΒΑΨΑΝ ΚΟΚΚΙΝΗ ΜΕ ΑΙΜΑ
ΦΡΟYΡΙΟ Η ΟΥAΣΙΓΚΤΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΚΩΜΟΣIΑ ΜΠAΙΝΤΕΝ
ΚΙΝΑ, ΜΙΑ ΝΕΑ ΗΓΕΜΟΝΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ
ΠΑΡEΜΒΑΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛEΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛIΕΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚHΣ ΠΑΡΕΝOΧΛΗΣΗΣ ΦΟΙΤΗΤΡΙΩΝ ΑΠΟ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥ ΑΠΘ
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: ΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΙΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ ΠΟΥ ΚΟΥΒΑΛΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
ΝΑΥΑΓΙΟ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ: ΕΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ ΚΑΙ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ
ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΣΤΟΝ ΙΟΡΔΑΝΗ ΠΟΤΑΜΟ
ΙΣΡΑΗΛ: ΚΟΙΝΟΠΟΙΕΙ ΣΤΗΝ PFIZER ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΔΥΟ ΔΙΚΕΣ ΓΙΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 4 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ

Μια δημοσιονομική βόμβα που υπερβαίνει τα 4 δισ. ευρώ αποτελεί το δικαστικό θρίλερ για τα αναδρομικά των συνταξιούχων από περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και Δώρα που αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα στο Ελεγκτικό Συνέδριο και να περάσει αύριο στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Η απόφαση των Ανωτάτων Δικαστηρίων που θα κρίνει την τύχη των αναδρομικών στους συνταξιούχους αναμένεται να εκδοθεί το καλοκαίρι.

Όμως μέχρι τότε τα κρατικά ταμεία θα έχουν δεχθεί ισχυρές πιέσεις καθώς θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν τα μέτρα στήριξης που τρέχουν, να εξοφληθούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη στους ιδιώτες και να εκκαθαριστούν οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης.

Και όλα αυτά την ώρα που εικόνα στο μέτωπο της υγειονομικής κρίσης είναι ρευστή και κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει ότι μετά τον Απρίλιο δεν θα χρειασθούν νέες παρεμβάσεις που θα προσθέσουν ακόμα μεγαλύτερα βάρη στον κρατικό προϋπολογισμό.

Το παζλ των πληρωμών για το δημόσιο  τους επόμενους μήνες διαμορφώνεται ως εξής:

1. Αυξήσεις στις συντάξεις και αναδρομικά. Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό οι αυξήσεις στις συντάξεις για όσους έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης με βάση το νόμο για την αναπροσαρμογή των ποσοστών αναπλήρωσης καθώς και η πληρωμή των αναδρομικών από τον Οκτώβριο του 2019 θα πραγματοποιούνταν έως το τέλος του 2020 αλλά το χρονοδιάγραμμα άλλαξε και η εκταμίευση των χρημάτων στους δικαιούχους μετατέθηκε για Μάρτιο η Απρίλιο. Επίσης εκκρεμούν οι πληρωμές για τα αναδρομικά στους συνταξιούχους που εργάζονται μετά τη μείωση του πέναλτι, στους κληρονόμους καθώς και η αύξηση  του ύψους των προσωρινών συντάξεων.

2. Εκκρεμείς συντάξεις. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί απέναντι στους θεσμούς ότι έως το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρώσει την εκκαθάριση άνω των 300.000 αιτήσεων συνταξιοδότησης που λιμνάζουν εδώ και χρόνια στα συρτάρια του ΕΦΚΑ και συνιστούν κρυφό χρέος για το δημόσιο. Υπολογίζεται ότι οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις ανέρχονται 170.000 κύριες, άλλες 120.000 είναι οι επικουρικές και τουλάχιστον 12.000 τα εφάπαξ ενώ αυξάνονται με ραγδαίο ρυθμό οι νέες αιτήσεις και το κύμα φυγής αναμένεται να κορυφωθεί φέτος εν όψει των αυξημένων γενικών ορίων ηλικίας που θα ισχύσουν το 2022. Με τους δανειστές να έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ανεχτούν άλλες καθυστερήσεις το υπουργείο Εργασίας για να επιταχύνει τις διαδικασίες επιστρατεύει ακόμα και συνταξιούχους με εμπειρία στην έκδοση των συντάξεων.

3. «Ταμειακή νάρκη» αποτελούν και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τους ιδιώτες οι οποίες με βάση το χρονοδιαάγραμμα που έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς στο πλαίσιο της τελευταίας αξιολόγησης θα να μηδενιστούν εντός του τρέχοντος έτους. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι το Νοέμβριο τα ληξιπρόθεσμα χρέη της γενικής κυβέρνησης στον ιδιωτικό τομέα ήταν 1,476 δις ευρώ  ενώ οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων διαμορφώθηκαν στα 707 εκ. ευρώ.

4. Έντονες πιέσεις στα κρατικά ταμεία προκαλούν η επέκταση των ειδικών επιδομάτων για τους εργαζόμενους σε αναστολή και των επιδομάτων ανεργίας, η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών, οι αποζημιώσεις για τα κουρεμένα ενοίκια, η επιδότηση των δόσεων των δανείων στο πρόγραμμα «Γέφυρα»  και οι νέοι κύκλοι της επιστρεπτέας προκαταβολής. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αποζημιώσεις των 534 ευρώ για τις αναστολές συμβάσεων κοστίζουν περίπου 600 εκ ευρώ το μήνα, 1,5 δις. ευρώ η επιστρεπτέα προκαταβολή 5 και άλλα τουλάχιστον 700 εκ ευρώ η επιστρεπτέα 6 του Μαρτίου. Με το χρόνο εξόδου από την οικονομική καραντίνα να παραμένει θολός δεν αποκλείεται ο λογαριασμός να «φουσκώσει» ακόμα περισσότερο σε περίπτωση που απαιτηθούν πρόσθετες παρεμβάσεις.

Πηγή: Νewsbeast.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *