ΑΠΟΨΕΙΣ
ΚΡΕΣΕΝΤΟ ΑΝΥΠΟΣΤΑΤΩΝ ΑΝΤΙΔΥΤΙΚΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΥΤΙΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΘΕΣΙΝΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ.

Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*

Από ένα έντονο αντιδυτικό παραλήρημα χαρακτηρίστηκε η χθεσινή ομιλία σχεδόν 15 λεπτών του Ρώσου προέδρου Πούτιν στην Κόκκινη Πλατεία με την ευκαιρία της 78ης επετείου της “Ημέρας της Νίκης” στο Β Παγκόσμιο πόλεμο κατά της Χιτλερικής Γερμανίας. Ο φετινός εορτασμός βρίσκει τη Ρωσία να έχει υποστεί σημαντικές ανθρώπινες απώλειες και ήττες στην Ουκρανία,να εμφανίζει σημαντικές αδυναμίες σε διαθεσιμότητα έμψυχου και άψυχου δυναμικού, να είναι υπό συνεχές καθεστώς οικονομικών κυρώσεων της Δύσης, και μεταξύ άλλων για τον αυταρχικό Πούτιν να υφίσταται ένταλμα σύλληψης από το Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου. Επιπλέον οι φετινοί εορτασμοί δεν έγιναν σε 24 μεγάλες πόλεις της Ρωσικής επικράτειας(συμπεριλαμβανομένων και πόλεων στην κατεχόμενη Κριμαία,ούτε στο θύλακα του Καλίνινγκραντ στη Βαλτική(λόγω φόβου και ανησυχιών για ενδεχόμενες Ουκρανικές ενέργειες) .Δεν πέταξαν πολεμικά αεροσκάφη πάνω από τη Μόσχα, ενώ είχαν απαγορευτεί οι πτήσεις drones.Για πρώτη φορά δεν έλαβε χώρα η καθιερωμένη πορεία του λεγόμενου “Συντάγματος των αθανάτων” ,όπου οι Μοσχοβίτες κρατούν φωτογραφίες συγγενών τους που πολέμησαν στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο (τον οποίο αποκαλούν ως Πατριωτικό).

Στην ομιλία του ο Πούτιν παραποιώντας την ιστορία και διαστρεβλώνοντας τα συμβαίνοντα στην Ουκρανία υποστήριξε ότι οι Δυτικές ελίτ χαρακτηρίζονται από εκτεταμένη Ρωσοφοβία, “επιθετικό εθνικισμό”(!) και δεν σέβονται τις παραδοσιακές αξίες(!). Επίσης το σύνολο των Δυτικών κρατών έχει προχωρήσει σε πόλεμο εναντίον της Ρωσίας,την οποία σκοπεύει να καταστρέψει(!), ενώ ο ίδιος επιθυμεί μια σταθερή,ειρηνική και ελεύθερη κατάσταση στον παγκόσμιο χάρτη. Προχώρησε μέχρι του ανεκδιήγητου και ανεδαφικού ισχυρισμού λέγοντας ότι η Δύση έχει συγκεντρώσει από όλο τον κόσμο νεο-Ναζιστικά στοιχεία, ενώ ο Ουκρανικός λαός είναι όμηρος (!) ενός εγκληματικού καθεστώτος,που υποστηρίζεται με όλα τα μέσα από τους Δυτικούς.Και όλα αυτά ενώ τις τελευταίες 48 ώρες το Κίεβο, η Χερσόνα,η Οδησσός και άλλες Ουκρανικές πόλεις βάλλονται από δεκάδες πυραύλους και μη -επανδρωμένα αεροχήματα με την Ουκρανική αεράμυνα να έχει ανταποκριθεί μ ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό αναχαίτισης και καταστροφής τους.

Ο Ρώσος πρόεδρος επιχείρησε να χρησιμοποιήσει την παρέλαση της “Ημέρας της Νίκης “στη Μόσχα για να δείξει τη συνεχιζόμενη επιρροή της Ρωσίας στην Κεντρική Ασία.(παρά την διεθνή του απομόνωση) Οι πρόεδροι του Καζακστάν Τοκάγειφ της Κιργιζίας Τζαπάροφ, του Ουζμπεκιστάν Μιρζιγιόγεφ, και του Τατζίκιστάν Ραχμόν φέρονται να παρέστησαν στην παρέλαση της Ημέρας της Νίκης στη Μόσχα στις 9 Μαΐου. Σημειώνεται ότι για την στην Ημέρα της Νίκης το 2022 το Καζακστάν, η Κιργιζία και το Ουζμπεκιστάν δεν πραγματοποίησαν παρελάσεις για την Ημέρα της Νίκης το 2022, ενώ οι παρευρεθέντες ηγέτες επιβεβαίωσαν την παραμονή της παρέλασης ,ότι θα έρθουν στη Μόσχα. Η καθυστερημένη ανακοίνωση της παρουσίας των ηγετών της Κεντρικής Ασίας πιθανότατα υποδηλώνει την επιφυλακτικότητα τους να δείξουν άμεση και δημόσια υποστήριξη στον πόλεμο στην Ουκρανία ,παρά τις προσπάθειες του Κρεμλίνου για προβολή ισχύος. Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο και ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν παρακολουθήσαν την χθεσινή παρέλαση.Η Ρωσοκρατούμενη Υπερδνειστερία (περιοχή ανατολικά του ποταμού Δνείστερου) ζήτησε από τη Ρωσία να αυξήσει τη στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή, προφανώς για να υποστηρίξει τις προσπάθειες του Κρεμλίνου να αποσταθεροποιήσει τη Μολδαβία. Ο εκπρόσωπος της Υπερδνειστερίας στη Μόσχα, ο Λεονίντ Mανάκοφ , ζήτησε από τη Ρωσία να αυξήσει τον αριθμό των δυνάμεων στην Υπερδνειστερία , ισχυριζόμενος αυξανόμενους κινδύνους ασφάλειας και τρομοκρατίας.(!) Είναι γνωστό ότι η Μόσχα μέσω συγκεκριμένων κινήσεων επιδιώκει την αποσταθεροποίηση της φιλοδυτικής Μολδαβικής κυβέρνησης.

Έρχονται νέα όπλα και πυρομαχικά στην Ουκρανία.

Από το Σάο Πάολο τη Βραζιλία όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε για μία ακόμα φορά με δηλώσεις του ταχθικε υπέρ της παροχής δυτικών μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία,και αποκάλυψε ότι είναι σε προωθημένο στάδιο οι επαφές με τους Αμερικανούς, Βρετανούς, Βέλγους, Δανούς και Πολωνούς για την ικανοποίηση μέσα στις προσεχείς εβδομάδες του αιτήματος του Κιέβου.Στις 4 Μαΐου, ο Ζελένσκι κατά τη διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης Τύπου στη Χάγη με τους πρωθυπουργούς της Ολλανδίας και του Βελγίου, Ρούτε και Aλεξάντερ ντε Κρο είπε ότι η Ουκρανία συνεχίζει να εργάζεται για να διασφαλίσει ότι οι εταίροι της θα την εφοδιάσουν τελικά με πολεμικά αεροσκάφη F-16, προσθέτοντας ότι αναμένει ότι αυτές οι προσπάθειες θα επιτύχουν.

Επιπρόσθετα ο Ζελένσκι είπε χθες ότι έχει “καλά νέα” σχετικά με την προμήθεια πυρομαχικών στον Ουκρανικό στρατό , αλλά δεν είναι ακόμη η ώρα να δημοσιοποιηθούν αυτές οι πληροφορίες.

Τέλος οι ΗΠΑ τροποποιούν τα κύρια άρματα μάχης M1 Abrams που σχεδιάζουν να μεταφέρουν προς το τέλος του καλοκαιριού στην Ουκρανία, αφαιρώντας επιλεκτικά ευαίσθητο εξοπλισμό λόγω ανησυχιών ότι μπορεί να καταληφθεί κάποιο από τους Ρώσους, ανέφεραν χθες Αμερικανοί αξιωματούχοι και στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες. Αμερικανικές πηγές στη Στουτγάρδη ανέφεραν στον υπογράφοντα ότι αυτό είναι ένα απαραίτητο προληπτικό μέτρο σε περίπτωση που τα Ρωσικά στρατεύματα στις προσεχείς μάχες καταλάβουν ένα από τα άρματα μάχης και αρχίσουν να κάνουν “αντίστροφη μηχανική” αναφορικά με τα πιο προηγμένα εξαρτήματά του.Μπορεί μία τέτοια εξέλιξη να προσφέρει ευκαιρίες στη Ρωσία να κάνει δοκιμές σε αυτό και να ψάξει για τρωτά σημεία.Είναι συνήθης πρακτική για την Ουάσιγκτον να παρέχει σε ξένους συμμάχους και εταίρους λιγότερο εξελιγμένη έκδοση όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού κατασκευής των ΗΠΑ, διασφαλίζοντας ότι το Πεντάγωνο επιφυλάσσει τις υψηλότερες δυνατότητές του αποκλειστικά για τα στρατεύματα των ΗΠΑ.. Στις 25 Ιανουαρίου, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα στείλουν 31 κύρια άρματα μάχης M1 Abrams στην Ουκρανία.

*Ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος – Γεωστρατηγικός Αναλυτής

Με πληροφορίες από:Αmbassadorsatlarge.com

 

 

 

 

 

 

 

(Tο άρθρο εκφράζει αποκλειστικά προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις του συντάκτη)

Πηγή:Αmbassadorsatlarge.com

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *