ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΟ: ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 30 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΑΝΤΑΛΛΑΓΕΣ ΡΟΥΚΕΤΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ ΚΑΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ

29 Παλαιστίνιοι νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας, ένας νεκρός στο Ισραήλ σε 72 ώρες – Διεθνείς εκκλήσεις να σταματήσουν οι εχθροπραξίες. Τρεις ημέρες ανταλλαγών πυραύλων και ρουκετών ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις στη Λωρίδα της Γάζας στοίχισαν τη ζωή σε 29 ανθρώπους στον παλαιστινιακό θύλακα και σε έναν άνθρωπο στο Ισραήλ, παρά τις διεθνείς εκκλήσεις να σταματήσουν οι εχθροπραξίες, να αποκατασταθεί η ηρεμία.

Αχνή ελπίδα αποκλιμάκωσης για τους αμάχους και στις δυο πλευρές του τείχους –ή «φράκτη»– που χωρίζει τις περιοχές του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας: «οριστική διατύπωση για την κατάπαυση του πυρός» τελεί υπό διαπραγμάτευση στην Αίγυπτο, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στον Παλαιστινιακό Ισλαμικό Τζιχάντ, ένοπλο κίνημα το οποίο από την Τρίτη βρίσκεται στο στόχαστρο αλλεπάλληλων ισραηλινών αεροπορικών πληγμάτων.

Ο ισραηλινός στρατός μολαταύτα διεμήνυσε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα [τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας] πως συνεχίζει να πλήττει «στόχους», μέλη της ριζοσπαστικής οργάνωσης, αφού σκότωσε πέντε ανώτερα στελέχη της μέσα σε 72 ώρες, σε επιδρομές που είχαν επίσης αποτέλεσμα να σκοτωθούν άμαχοι, ανάμεσά τους παιδιά.

Η ανάφλεξη της βίας άρχισε τα ξημερώματα της Τρίτης, με ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα εναντίον στελεχών του στρατιωτικού βραχίονα του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ, «τρομοκρατικής» οργάνωσης σύμφωνα με το Ισραήλ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ. Πρόκειται για τις πιο σφοδρές συγκρούσεις από τον Αύγουστο του 2022.

«Απαράδεκτες»

Χθες Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε να κηρυχθεί «άμεση κατάπαυση του πυρός που θα τερματίσει τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα και τις εκτοξεύσεις ρουκετών εναντίον του Ισραήλ, οι οποίες είναι απαράδεκτες».

Οι ΗΠΑ αξίωσαν όλα τα μέρη να «λάβουν μέτρα που θα εγγυηθούν πως θα αποφεύγονται θάνατοι αμάχων» και να «αποκλιμακώσουν τη βία». Ενώ ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες επανέλαβε πως παρακολουθεί με «μεγάλη ανησυχία την επικίνδυνη κλιμάκωση» της βίας.

Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε χθες Πέμπτη στη Ρεχοβότ, νότια του Τελ Αβίβ, όταν ρουκέτα έπληξε πολυκατοικία, σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία. Οι υπηρεσίες άμεσης βοήθειας έκαναν λόγο για πέντε τραυματίες στο Ισραήλ από θραύσματα αφότου άρχισαν οι εκτοξεύσεις παλαιστινιακών ρουκετών προχθές Τετάρτη.

Στη Λωρίδα της Γάζας, θύλακα όπου κυβερνά το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, το υπουργείο Υγείας μετράει 29 νεκρούς, ανάμεσά τους παιδιά, και άλλους 80 και πλέον τραυματίες από την Τρίτη.

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ ανέφερε χθες πως έχει καταγράψει 26 θανάτους στην παλαιστινιακή πλευρά, ανάμεσά τους αυτούς τουλάχιστον 13 αμάχων, συμπεριλαμβανομένων επτά παιδιών, τεσσάρων μελών ένοπλων οργανώσεων και «εννέα το καθεστώς των οποίων μένει ακόμη να επαληθευτεί».

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσαν πως είδαν ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας και εκτοξεύσεις ρουκετών εναντίον του Ισραήλ αρκετές φορές χθες, καθώς και αναχαιτίσεις ρουκετών από συστοιχίες της ισραηλινής αντιαεροπορικής άμυνας.

Σε ισραηλινές κοινότητες γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας, όπου οι κάτοικοι ζουν κυρίως στα καταφύγια εδώ και τρεις ημέρες, σειρήνες ηχούσαν συχνά χθες, από το πρωί μέχρι το βράδυ.

Σύμφωνα με τον Τσαχάλ, τον ισραηλινό στρατό, έχουν εκτοξευθεί τουλάχιστον 620 ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του Ισραήλ.

Πηγή: Protothema.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *