Breaking News
ΤΟ “ΜΑYΡΟ ΜEΤΩΠΟ” ΤΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟY ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΙΣΜΟY
MΗΠΩΣ Η ΑΜΕΡΙΚΗ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΙΓΑΡΧΙΑ;
ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΜΑΙΝΟΜΕΝΟΣ ΚΑΤΑ ΚΟΤΖΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ: ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ
ΙΤΑΛΙΑ: ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ – ΜΕ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΤΑ ΠΕΝΤΕ ΑΣΤΕΡΙΑ
ΡΩΣIΑ: Η ΜOΣΧΑ ΑΠΟΡΡIΠΤΕΙ ΤΗΝ EΚΘΕΣΗ ΜAΛΕΡ
ΜΕΤΕΦΕΡΑΝ ΤΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ
ΝΟΜΟΣΧEΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕIΑ: Η ΟΛΟΚΛHΡΩΣΗ ΕΝOΣ ΕΓΚΛHΜΑΤΟΣ
Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ ΚΑΙ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΡΟΦΗΤΙΚΟΣ VICTOR HUGO
Ο ΓΑΜΠΡΟΣ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΧΩΡΙΣ ΝΤΡΟΠΗ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΡΑΜΠ ΝΑ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣΕΙ…
ΤΑ ΦΟΒΕΡΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ
ΣΚΟΠΙΑ: «ΘΑ ΕΞΕΤΑΣΩ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ ΑΝ ΕΚΛΕΓΩ» ΛΕΕΙ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΤΟΥ VMRO
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΛΥΚΟΥΡΕΖΟΣ: OI MAΡΤΥΡΙΕΣ ΚΑΙ Ο ΚΟΡΙΟΣ ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΠΟΥ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΣΥΛΛΗΨΗ
O ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ Ο ΚΛΑΥΖΕΒΙΤΣ ΚΑΙ Ο ΚΙΣΙΝΓΚΕΡ ΕΞΗΓΟΥΝ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ
ΕΕ: ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΜΕ ΔΑΣΜΟΥΣ 20 ΔΙΣ. ΔΟΛΑΡΙΩΝ
Ν. ΥΟΡΚΗ: Η ΣΗΜΑΙΑ ΤΟΥ ΚΑΤΣΙΦΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 25Η ΜΑΡΤΙΟΥ
ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
ΣΠΕΙΡΑ- «ΚΑΡΤΟΥΝ» ΡΗΜΑΖΕ ΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019: ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΙΔΡΥΘΗΚΕ Η 331 ΜΟΙΡΑ ΤΗΣ 114 ΠΜ -ΟΙ ΑΣΣΟΙ ΤΩΝ ΑΝΑΧΑΙΤΙΣΕΩΝ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
ΟΙ ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΞΟΝΑ GRISCY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΙΝHΣΕΙΣ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΜΟY ΜΕ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜH ΤΟΥ ΔΑΝΕIΟΥ ΣΤΟ ΔΝΤ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓEΣ

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Λίγο πριν τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου σχεδιάζει η κυβέρνηση να αποπληρώσει το μεγαλύτερο τμήμα του δανείου που έχει λάβει η χώρα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.


Το Μέγαρο Μαξίμου επιθυμεί να έχει ολοκληρώσει τη σχέση με το ΔΝΤ πριν τις εκλογές θέλοντας να δείξει και στην πράξη ότι όχι μόνο έχει βγάλει τη χώρα από το μνημόνιο αλλά προχωρεί και στην εξόφληση των υποχρεώσεων. Πρόκειται ξεκάθαρα για μία κίνηση με έντονο συμβολισμό καθώς το «κακό» ΔΝΤ είναι αυτό που πίεζε και πιέζει για την αύξηση της φορολογίας, των εισφορών αλλά και των επενδύσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει στην πληρωμή περίπου 7 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα έξι θα προέλθουν από τις δύο εκδόσεις ομολόγων συνολικού ύψους 5 δισ. ευρώ και την δόση ύψους 1 δισ. ευρώ που υπολογίζει να εισπράξει μετά το Eurogroup της 5ης Απριλίου. Το υπόλοιπο ποσό προφανώς θα διατεθεί από το αποθεματικό ή διαφορετικά το «μαξιλάρι» που δημιουργήθηκε από τα ποσά που μας έδωσαν (εντόκως) οι πιστωτές της χώρας κατά την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Βέβαια, απαραίτητη προϋπόθεση για την αποπληρωμή του ακριβού δανείου του ΔΝΤ είναι να συναινέσει και o ESM. Tο σχετικό αίτημα αναμένεται να υποβληθεί αμέσως μετά το Eurogroup της 5ης Απριλίου στο Βουκουρέστι. Δεν αποκλείεται πάντως η κυβέρνηση να προχωρήσει στην εξολοκλήρου πληρωμή του Δανειου προς το Ταμείο.

Υπενθυμίζεται ότι στην έκθεση του Ταμείου αναφέρεται τονίζεται ότι στα τέλη Ιανουαρίου 2019 η Ελλάδα είχε οφειλές ύψους 9,5 δισ. ευρώ (7,7 δισ. SDR), ποσό που αντιστοιχεί στο 318% της ποσόστωσης της χώρας στο διεθνή οργανισμό. Επισημαίνεται μάλιστα η Ελλάδα διερευνά την προ- πληρωμή του ακριβού μέρους των δανείων αυτών – ποσά που υπόκεινται σε προσαυξήσεις- συνολικού ύψους 5,68 δισ. ευρώ (4,6 δισ. SDR), τα οποία έχουν  «τσουχτερό κυμαινόμενο επιτόκιο από 4,9% έως 5,3%.

Όπως προαναφέρθηκε το κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα μαζί με τα ποσά που άντλησε η κυβέρνησε από τις δύο προηγούμενες εκδόσεις θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή του ακριβού δανείου του ΔΝΤ. Την ίδια άποψη έχουν και στελέχη της αγοράς τα οποία υποστηρίζουν ότι τα ποσά που άντλησε το ελληνικό Δημόσιο θα μπορούσαν να κατευθυνθούν είτε για την αποπληρωμή ομολογιούχων, είτε για την επαναγορά μέρους του ακριβού χρέους του ΔΝΤ ή και να χρησιμοποιηθεί ως εγγύηση για την δημιουργία του «οχήματος» για την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών.

Πάντως στην κυβέρνηση δεν πρέπει να ξεχνούν αυτό που είπε την περασμένη ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζ. Ράις δηλαδή ότι δεν σταματάει η εποπτεία. Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος του, είχε αναφέρει ότι:

«Η πρόωρη αποπληρωμή είναι απόφαση που θα λάβει η ελληνική κυβέρνηση, σε συνεργασία με τους άλλους πιστωτές της. Σίγουρα θα μειώσει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, αλλά δεν θα επηρεάσει τη συνεχιζόμενη διαδικασία μεταπρογραμματικής παρακολούθησης».

 

 

Πηγή:Liberal.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ζώδια από το zodia123.gr

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"

error: Content is protected !!