Breaking News
ΕΥΡΩΖΩΝΗ: ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΛΕΦΤΑ!
FORBES: ΟΙ ΗΠΑ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΑΝ ΤΟ 98% ΤΗΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΤΟ 2018
Ο ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΗΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ
Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΔΗΛΟΥ
ΟΙ ΗΠΑ ΑΝΑΘΕΩΡΟΥΝ ΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ
ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΛΙΒΑΝΟΥ: ΜΙΑ ΖΩΝΤΑΝΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕ ΜΑΚΡΑΙΩΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ΜΕ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ ΣΤΙΣ 10 ΙΟΥΛΙΟΥ ΘΑ ΟΡΚΙΣΤΕΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ – ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΟ DEBATE
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ: ΝΙΚΗΤΗΣ Ο ΙΜΑΜΟΓΛΟΥ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ
Ο ΤΟΜ ΧΑΝΚΣ ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΩΣ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ
24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019: ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
TΟ ΔΙΑΚΥΒΕΥΜΑ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
ΤΟ ΠΑΖΑΡΙ ΗΠΑ – ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ….ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ
ΠΡΩΤΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΜΟΧΛΕΥΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΠΑΚΕΤΟΥ ΓΙΟΥΝΚΕΡ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΩΜΑ ΣΤΟ «SUMMER FANCY FOOD SHOW 2019»
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ 2019 VOLUNTARY ACTION
ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΓΙΑ 281 ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΑΠΟ ΒΛΑΒΗ ΤΟΥ «SUPER EXPRESS»
23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019: ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΣΤΗΝ “ΚΑΡΔΙΆ” ΤΟΥ ΑΙΓΑIΟΥ ΠΛEΕΙ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚO ΓΕΩΤΡYΠΑΝΟ ΓΙΑΒΟYΖ
ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΑΡΠΑΘΟ
ΠΥΡΚΑΓΙΆ ΣΤΟ ΛΑΓΟΝΗΣΙ – 11 ΟΧΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΒΕΣΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΙΝHΣΕΙΣ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΜΟY ΜΕ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜH ΤΟΥ ΔΑΝΕIΟΥ ΣΤΟ ΔΝΤ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓEΣ

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Λίγο πριν τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου σχεδιάζει η κυβέρνηση να αποπληρώσει το μεγαλύτερο τμήμα του δανείου που έχει λάβει η χώρα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.


Το Μέγαρο Μαξίμου επιθυμεί να έχει ολοκληρώσει τη σχέση με το ΔΝΤ πριν τις εκλογές θέλοντας να δείξει και στην πράξη ότι όχι μόνο έχει βγάλει τη χώρα από το μνημόνιο αλλά προχωρεί και στην εξόφληση των υποχρεώσεων. Πρόκειται ξεκάθαρα για μία κίνηση με έντονο συμβολισμό καθώς το «κακό» ΔΝΤ είναι αυτό που πίεζε και πιέζει για την αύξηση της φορολογίας, των εισφορών αλλά και των επενδύσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει στην πληρωμή περίπου 7 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα έξι θα προέλθουν από τις δύο εκδόσεις ομολόγων συνολικού ύψους 5 δισ. ευρώ και την δόση ύψους 1 δισ. ευρώ που υπολογίζει να εισπράξει μετά το Eurogroup της 5ης Απριλίου. Το υπόλοιπο ποσό προφανώς θα διατεθεί από το αποθεματικό ή διαφορετικά το «μαξιλάρι» που δημιουργήθηκε από τα ποσά που μας έδωσαν (εντόκως) οι πιστωτές της χώρας κατά την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Βέβαια, απαραίτητη προϋπόθεση για την αποπληρωμή του ακριβού δανείου του ΔΝΤ είναι να συναινέσει και o ESM. Tο σχετικό αίτημα αναμένεται να υποβληθεί αμέσως μετά το Eurogroup της 5ης Απριλίου στο Βουκουρέστι. Δεν αποκλείεται πάντως η κυβέρνηση να προχωρήσει στην εξολοκλήρου πληρωμή του Δανειου προς το Ταμείο.

Υπενθυμίζεται ότι στην έκθεση του Ταμείου αναφέρεται τονίζεται ότι στα τέλη Ιανουαρίου 2019 η Ελλάδα είχε οφειλές ύψους 9,5 δισ. ευρώ (7,7 δισ. SDR), ποσό που αντιστοιχεί στο 318% της ποσόστωσης της χώρας στο διεθνή οργανισμό. Επισημαίνεται μάλιστα η Ελλάδα διερευνά την προ- πληρωμή του ακριβού μέρους των δανείων αυτών – ποσά που υπόκεινται σε προσαυξήσεις- συνολικού ύψους 5,68 δισ. ευρώ (4,6 δισ. SDR), τα οποία έχουν  «τσουχτερό κυμαινόμενο επιτόκιο από 4,9% έως 5,3%.

Όπως προαναφέρθηκε το κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα μαζί με τα ποσά που άντλησε η κυβέρνησε από τις δύο προηγούμενες εκδόσεις θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή του ακριβού δανείου του ΔΝΤ. Την ίδια άποψη έχουν και στελέχη της αγοράς τα οποία υποστηρίζουν ότι τα ποσά που άντλησε το ελληνικό Δημόσιο θα μπορούσαν να κατευθυνθούν είτε για την αποπληρωμή ομολογιούχων, είτε για την επαναγορά μέρους του ακριβού χρέους του ΔΝΤ ή και να χρησιμοποιηθεί ως εγγύηση για την δημιουργία του «οχήματος» για την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών.

Πάντως στην κυβέρνηση δεν πρέπει να ξεχνούν αυτό που είπε την περασμένη ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζ. Ράις δηλαδή ότι δεν σταματάει η εποπτεία. Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος του, είχε αναφέρει ότι:

«Η πρόωρη αποπληρωμή είναι απόφαση που θα λάβει η ελληνική κυβέρνηση, σε συνεργασία με τους άλλους πιστωτές της. Σίγουρα θα μειώσει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, αλλά δεν θα επηρεάσει τη συνεχιζόμενη διαδικασία μεταπρογραμματικής παρακολούθησης».

 

 

Πηγή:Liberal.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!