ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ: ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΑΠΟ ΑΙΓΥΠΤΙΟ

Tην έλλειψη συναγερμού κατά τη διέλευση Αιγύπτιου στρατιώτη στο Ισραήλ νωρίς το πρωί του Σαββάτου και τη δολοφονία τριών Ισραηλινών στρατιωτών, διερευνά ο ισραηλινός στρατός. Προκαταρκτική έρευνα αποκάλυψε ότι ο Αιγύπτιος στρατιώτης  πέρασε κρυφά τα σύνορα από μια πύλη έκτακτης ανάγκης. Εξετάζονται επίσης οι ρυθμίσεις ασφαλείας γύρω από τις διάφορες μικρές πύλες στου φράκτες καθώς και ο λόγος που οι Ισραηλινοί αξιωματικοί αγνοούσαν τη δολοφονία δύο στρατιωτών.

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, η εφημερίδα «The Times in Israel» σημειώνει ότι ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποιεί τη μικρή πύλη για να περάσει τα σύνορα όταν είναι απαραίτητο, ειδικά για να κυνηγήσει υπόπτους για περιστατικά λαθρεμπορίου ναρκωτικών σε συντονισμό με τον αιγυπτιακό στρατό.

Η εφημερίδα αναφέρει, σύμφωνα με την προανάκριση, ότι ο Αιγύπτιος στρατιώτης περπάτησε περίπου πέντε χιλιόμετρα (3 μίλια) από τη θέση φρουράς του στην αιγυπτιακή πλευρά και ανέβηκε σε μια πλαγιά για να φτάσει στην πύλη έκτακτης ανάγκης, υποδεικνύοντας τη γνώση του για την περιοχή και το φράγμα ασφαλείας. Μετά έκοψε τους ιμάντες της πύλης με ένα μαχαίρι μάχης και άνοιξε τη μικρή είσοδο. Για να διασχίσει το ισραηλινό έδαφος, να περπατήσει περίπου 150 μέτρα μέχρι το φρουραρχείο, όπου βρίσκονταν οι δύο στρατιώτες, ο Iluz και ο Ben Noun.

Η εφημερίδα προσθέτει ότι ο Μπεν Νουν και ο Ιλούζ ξεκίνησαν μαζί μια βάρδια 12 ωρών στις 9 το βράδυ της Παρασκευής στο στρατιωτικό φυλάκιο στα αιγυπτιακά σύνορα.

Περίπου στις 2:30 π.μ., οι δυνάμεις απέτρεψαν μια απόπειρα διακίνησης ναρκωτικών πέρα από τα σύνορα, περίπου τρία χιλιόμετρα (1,8 μίλια) βόρεια της τοποθεσίας των δύο στρατιωτών, και κατέσχεσαν λαθρεμπόριο αξίας 1,5 εκατομμυρίου NIS (400.000 $). Στις 3 τα ξημερώματα ολοκληρώθηκε το περιστατικό λαθρεμπορίας. Στις 04:15 οι δυνάμεις κατευθύνθηκαν στο φρουραρχείο όπου βρίσκονταν οι δύο στρατιωτικοί, οι οποίοι επιβεβαίωσαν ότι όλα ήταν καλά.

Πιστεύεται ότι ο Αιγύπτιος αστυνομικός διείσδυσε στο φρουραρχείο και άνοιξε πυρ κάποια στιγμή μεταξύ 6 και 7 το πρωί, σκοτώνοντας τους δύο στρατιώτες. Καθώς οι δύο στρατιώτες δεν ανταποκρίθηκαν στις κλήσεις ασυρμάτου το πρωί του Σαββάτου, λίγο πριν τελειώσει η βάρδια τους στις 9 το πρωί, ένας αξιωματικός πήγε στο σημείο και τους ανακάλυψε και τους δύο νεκρούς κοντά στο σημείο.

Η εφημερίδα επισημαίνει, σύμφωνα με την προανάκριση, ότι οι δύο στρατιωτικοί δεν πυροβόλησαν, γεγονός που δείχνει ότι έμειναν έκπληκτοι από την επίθεση, με πιθανότητα να κοιμήθηκαν ή να μην αντιλήφθηκαν τα σύνορα.

Αφού ο αξιωματικός ανακάλυψε τις σορούς των δύο στρατιωτών γύρω στις 9 το πρωί, στρατιωτικοί αξιωματούχοι κήρυξαν τρομοκρατικό επεισόδιο στην περιοχή και ξεκίνησαν επιχειρήσεις έρευνας. Λίγο μετά τις 11 π.μ., ένα drone του στρατού εντόπισε τον επιτιθέμενο να κρύβεται πίσω από έναν βραχώδη σχηματισμό περίπου 1,5 χιλιόμετρο (ένα μίλι) από τα σύνορα.

Ο δράστης άνοιξε πυρ εναντίον μιας ομάδας στρατιωτών που πλησίασε την περιοχή -περίπου 200 μέτρα μακριά- και κατάφερε να σκοτώσει τον τρίτο στρατιώτη. Λίγα λεπτά αργότερα, μια άλλη ομάδα πλησίασε τον Αιγύπτιο στρατιώτη και τον πυροβόλησε και σκότωσε. Στη δεύτερη συμπλοκή που σημειώθηκε πριν το μεσημέρι τραυματίστηκε ελαφρά ένας υπαξιωματικός.

Το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ δήλωσε ότι ο αιγυπτιακός στρατός συνεργάζεται πλήρως με την έρευνα, σημειώνοντας ότι τα αποτελέσματα της έρευνας θα παρουσιαστούν εντός μιας εβδομάδας.

Η εφημερίδα δημοσίευσε μια φωτογραφία του δράστη, καθώς και λεπτομέρειες για την ταυτότητά του και τα κίνητρα πίσω από την εφαρμογή του.

 

 

 

 

 

Πηγή: Liberal.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *