Breaking News
20 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019: ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΕΙΚΟΝΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΘΛΙΨΗ! «ΔΕΚΑΔΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗΣ»
ΝOΤΙΑ ΚΟΡEΑ: ΑΝΔΡΑΣ ΑΥΤΟΠΥΡΠΟΛHΘΗΚΕ ΜΠΡΟΣΤA ΑΠΌ ΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕIΑ ΤΗΣ ΙΑΠΩΝIΑΣ
Η ΣΤΙΓΜH ΠΟΥ Ο ΣΕΙΣΜOΣ «ΧΤΥΠA» ΤΗΝ ΑΤΤΙΚH – ΒIΝΤΕΟ-ΣΟΚ
TΡΑΜΠ: ΠΟΛΕΜΙΚO ΠΛΟIΟ ΤΩΝ ΗΠΑ ΚΑΤEΣΤΡΕΨΕ ΙΡΑΝΙΚO DRONE ΣΤΑ ΣΤΕΝA ΤΟΥ ΟΡΜΟYΖ
ΠΟΜΠΕΟ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΥΛΩΝΑΣ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Ο ΠΟΜΠΕΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΜΙΑΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
Η ΨΗΦΟΣ ΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΙΑΜΑΤΑΡΗ-ΤΑΜΒΑΚΗ
ΙΣΧΥΡΗ «ΨΗΦΟΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ» ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Η ΕΚΔΟΣΗ 7ΕΤΟΥΣ ΟΜΟΛΟΓΟΥ: ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1,3 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΟΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΤΟΚΙΟ-ΡΕΚΟΡ ΣΤΟ 1,9%
ΟΡΚΙΣΤΗΚΑΝ ΟΙ 300 ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΒΟΥΛΗΣ – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ «ΠΟΣΕΙΔΩΝ» ΣΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ Ο ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ ΣΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ
ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΠΝΟ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ Ι. ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ
19 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019: ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΜΟΝΟΚΙΝΗΤΗΡΙΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ ΕΚΑΝΕ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗ ΣΕ ΠΑΡΑΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ [ΕΙΚΟΝΕΣ & ΒΙΝΤΕΟ]
Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΕ-MERCOSUR ΕIΝΑΙ ΑΙΤΙΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΜΟΥ, ΑΛΛΑ ΜΕ ΜΕΤΡΟ
ΛYΣΗ ΣΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚO ΑΝΑΖΗΤΟYΝ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟI ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Μ. ΜΠΑΡΝΙΕ: Η ΕΕ «ΔΕΝ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΖΕΤΑΙ» ΑΠΌ ΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΓΙΑ BREXIT ΧΩΡΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ
ΣΤΕΙΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ: ΠΥΛΩΝΑΣ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ
Η ΤΙΤΑΝ ΠΕΤΥΧΕ ΤΟ ΣΤΟΧΟ – ΑΛΛΑΓΗ ΕΔΡΑΣ ΚΑΙ ΤΡΙΠΛΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ
ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ 19 ΣΚΑΦΩΝ ΜΕ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΙΣΤΙΟΠΛΟΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΚΡΙΘΕΙ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟ «56 ΡΑΛΛΥ ΑΙΓΑΙΟΥ» ΘΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΠΑΝΙΑ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΕΤΕΙ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΘΕΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ ΣΕ ΘΑΣΟ ΚΑΙ ΑΗ ΣΤΡΑΤΗ
Της Κύρας Αδάμ

Η Αθήνα έχει απαντήσει δια της σιωπής της στην προκλητική αυτή τουρκική απαίτηση. Στο μεσοδιάστημα η Τουρκία προσθέτει αυθαιρέτως και άλλα ελληνικά νησιά στο καλάθι της «αποστρατιωτικοποίησης» όπως η Θάσος και ο Αη Στρατης.

Το ΥΕΘΑ είχε προγραμματίσει στρατιωτική άσκηση 1-9 Απριλίου 2019  σε 14 περιοχές, ορισμένες εκ των οποίων είναι στη Θάσο, Αη Στράτη, Λήμνο, Σαμοθράκη, Λέσβο.

Η σχετική αγγελία Α0939/26 Μαρτίου, την οποία εξέδωσε η ΥΠΑ είναι καθ’ όλα νόμιμη και στο πλαίσιο του ICAO, της Συνθήκης της Λωζάννης, όσον αφορά στη Λέσβο.

Επίσης για τη Σαμοθράκη και τη Λήμνο είναι και πάλι νόμιμη και στο πλαίσιο του ICAO  και της Σύμβασης του Μοντρέ 1936 με την οποία ήρθη οριστικά το καθεστώς  αποστρατιωτικοποίησης που είχε επιβληθεί από τη Σύμβαση της Λωζάνης 1923 για τα Στενά, δεδομένου ότι η Σύμβαση του Μοντρέ 1936 αντικατέστησε- κατήργησε τη Σύμβαση της Λωζάννης 1923, η οποία από το 1936 και μετά δεν έχει καμιά ισχύ. Όσον αφορά στα νησιά Θάσο και Αη Στράτη αυτά δεν περιλαμβάνονται σε καμια Συνθήκη ή Σύμβαση.

Μέχρι το 1974 και την εισβολή στην Κύπρο, τόσο το ΝΑΤΟ όσο και η Τουρκία δεν είχαν θέσει θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νήσων του Αν Αιγαίου με τη Συνθήκη της Λωζάνης και Παρισίων. Όμως με την αποχώρηση της  Ελλάδας από το ΝΑΤΟ το 1974 η Τουρκία βρήκε την ευκαιρία και αλώνιζε μόνη της στο ΝΑΤΟ και έτσι πέτυχε να εκδώσει παράνομα ανεύθυνα και αναρμοδίως με διαταγή του γ. γραμματέα του NATO κ Λουνς το 1980 με την οποία χαρακτήριζε τα νησιά του Αν. Αιγαίου αποστρατιωτικοποιημένα βάση των Συνθηκών και ουσιαστικώς αφαιρούσε από την Ελλάδα την ελληνική κυριαρχία των νήσων αυτών.

Με την επανένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ το 1980 μέχρι σήμερα  όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις όχι μόνον δεν φρόντισαν να  ανακληθεί η διαταγή Λουνς, αλλά «φορτώθηκαν» επιπλέον, το 1995 την διαταγή του γ. γραμματέα Σολάνα για την αποστρατιωτικοποίηση  των νήσων του Αν Αιγαίου και το 2006, τη διαταγή του Ανώτατου Στρατηγείου Ευρωπαϊκών Νατοϊκών Δυνάμεων (SHAPE).

Με αυτά τα δεδομένα, δηλαδή με τις πλάτες του ΝΑΤΟ και την ελληνική ανικανότητα, η Τουρκία προσπαθεί να πείσει τη διεθνή κοινότητα ότι τα νησιά του Αιγαίου τελούν υπό καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης βάση των Συνθηκών τις οποίες η Ελλάδα «παραβιάζει» συνεχώς.

Ένα από τα μέσα που χρησιμοποιεί κατά κόρον είναι η βιομηχανία των παράνομων τουρκικών αγγελιών ΝΟΤΑΜ.

Έτσι για τη ανωτέρω ελληνική άσκηση στα νησιά Θάσο Σαμοθράκη Λήμνο Αη Στράτη και Λέσβο η τουρκική ΥΠΑ εξέδωσε τη ΝΟΤΑΜ Α1882/19 και με την οποία δηλώνει διεθνώς ότι η Ελλάδα εκτελεί ασκήσεις σε αυτά τα νησιά παραβιάζοντας τη Συνθήκη και τη Σύμβαση της Λωζάνης 1923 που επιβάλουν καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης.

Με τις ΝΟΤΑΜ αυτού του είδους, οι οποίες μόνον το 2019 ξεπερνούν τις 120 η Τουρκία επιδιώκει πλείστα εμφανή και αθέατα οφέλη.

•    Προσπαθεί σε διεθνές πλαίσιο (ΝΑΤΟ ICAO) να θέσει θέμα κυριαρχίας-ιδιοκτησίας των νήσων του Αν Αιγαίου που δεν περιλαμβάνονται στις Συνθήκες. Η Τουρκία δεν ισχυρίζεται επισήμως ότι τα νησιά αυτά ανήκουν στην Τουρκία. Και τούτο διότι το άρθρο 12 της Συνθήκης της Λωζάνης σαφώς αναφέρει ότι η Τουρκία δεν έχει κανένα κυριαρχικό δικαίωμα σε νησιά πέραν των 3νμ από τις τουρκικές ακτές, ισχυρίζεται όμως ότι τα νησιά  αυτά είναι κυριαχικώς… αδέσποτα, δηλαδή δεν ανήκουν ούτε σε Ελλάδα και ότι πρέπει οι δύο χώρες να τα βρουν δηλαδή να τα μοιράσουν.

Χρησιμοποιεί μάλιστα τον όρο ότι τα νησιά αυτά είναι αμφισβητούμενα (disputed) ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία σε πολλούς διεθνείς οργανισμούς (NATO EUROCONTROL ICAO) χωρίς ουδέποτε να έχει υπάρξει ελληνική αντίδραση στους οργανισμούς αυτούς, παρά μόνον δηλώσεις στο εσωτερικό της Ελλάδας για συγκάλυψη της ελληνικής διαχρονικής ανικανότητας .

•    Η Τουρκία δηλώνει, όπως και στη ΝΟΤΑΝ Α1882/19, ότι εκτός από τα νησιά Σαμοθράκη Λήμνο Λέσβο των οποίων η ελληνική  κυριαρχία επιβεβαιώνεται με τη Συνθήκη της Λωζάνης, τα νησιά Θάσος και Αη Στράτης έχουν καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης  βάση της Συνθήκης και της Σύμβασης της Λωζάνης για τα Στενά.

Ωστόσο η Θάσος και ο Αη Στράτης δεν περιλαμβάνονται στη Συνθήκη της Λωζάνης και πολύ περισσότερο στη Σύμβαση της Λωζάννης που έχει καταργηθεί από το 1936 με τη Σύμβαση του Μοντρέ. Είναι σημαντικό ότι η Τουρκία τώρα για πρώτη φορά θέτει θέμα αποστρατιωτικοποίησης – αμφισβήτησης  της ελληνικής κυριαρχίας.

Η τουρκική ενέργεια για τη Θάσο δεν είναι τυχαία, αλλά βασίζεται στην ανύπαρκτη ελληνική πολιτική κατ’ εξακολούθηση: Το 2007 η Τουρκία για πρώτη φορά χαρακτήρισε και τον Αη Στράτη αποστρατιωτικοποιημένο και λόγω της ανυπαρξίας ελληνικής αντίδρασης το ΝΑΤΟ θεωρεί τώρα το νησί αποστρατιωτικοποιημένο.

Ταυτόχρονα η Τουρκία… τοποθετεί τη Θάσο και τον Αη Στράτη στο Αν. Αιγαίο (!) ενώ βρίσκονται στο δυτικό και κεντρικό Αιγαίο αντιστοίχως. Επιπροσθέτως η Άγκυρα τοποθετεί αυτά τα δύο νησιά στα Στενά, αν και η Θάσος απέχει 100νμ από τα Στενά και ο Αη Στρατης 80νμ. Δηλαδή μετατρέπει τη Θάσο και τον Αη Στράτη σε… μαούνα και με μούτσο την ελληνική ανικανότητα τα σέρνει στα Στενά, με την σημερινή κυβέρνηση να παριστάνει τον καραβοκύρη.

•    Μολονότι οι τουρκικές ενέργειες για τα νησιά ξεπερνούν ακόμα και τα όρια του φρενοκομείου εν τούτοις είναι μεθοδευμένες με χειρουργική ακρίβεια σε βάρος της Ελλάδας, διότι με τη δήθεν αποστρατιωτικοποίηση των νήσων Θάσος και Αη Στράτης Ψαρά Αντίψαρα κλπ. που δεν περιλαμβάνονται στις Συνθήκες – Συμβάσεις, η Τουρκία στην πράξη αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία τους.:

Επειδή είναι δύσκολο για την Τουρκία, αν όχι αδύνατο να ανατρέψει την ελληνική κυριαρχία στα νησιά Σαμοθράκη Λήμνο Λέσβο Χίο Σάμο Ικαρία, που παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα με τη Συνθήκη της Λωζάνης, η Τουρκία αμφισβητεί με τις ΝΟΤΑΜ την ελληνική κυριαρχία  σε νησιά εκτός Συνθηκών (Θάσος, Αη Στράτης Ψαρά, Οινούσσες Παναγιά κλπ.)

Έτσι στην περίπτωση που δεν μπορέσει να ανατρέψει νομικά το ιδιοκτησιακό καθεστώς- ελληνική κυριαρχία των νήσων που περιλαμβάνονται στις Συνθήκες θα θέσει νομικό θέμα για ιδιοκτησιακό καθεστώς των νήσων νησίδων και βραχονησίδων που δεν περιλαμβάνονται στις Συνθήκες με το αιτιολογικό ότι δεν έχουν καθορισμένο ιδιοκτησιακό καθεστώς που να έχει παραχωρηθεί με Συνθήκες, με αποτέλεσμα, η όποια απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου να είναι προβληματική για την Ελλάδα.

Η Αθήνα, για την τουρκική ΝΟΤΑΜ 1882/19 και κυρίως για τα νησιά Θάσος και Αη Στράτης ουδέν απάντησε.

Την ίδια ώρα όμως, που ή Τουρκία δηλώνει διεθνώς ότι η Ελλάδα με τις ασκήσεις της στα νησιά του Αν Αιγαίου παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάνης, η Άγκυρα εκτελεί ασκήσεις με πυρά για όλο το 2019 σε τέσσερις περιοχές (που φαίνονται στο χάρτη ), όπου σύμφωνα με την Αθήνα καταλαμβάνουν ελληνική κυριαρχία στη Λήμνο Σαμοθράκη Αη Στρατη Αντίψαρα Καλόγεροι Χταπόδια Μελαμπιούς κλπ. με την κυβέρνηση να ξεκουράζεται και την αντιπολίτευση να αναπαύεται και να μην κάνουν τίποτε για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων.

Είναι ανθρωπίνως ανεξήγητο να θεωρείται ότι η Ελλάδα «παραβιάζει τη διεθνή νομιμότητα « ( Συνθήκες) όταν εκτελεί ασκήσεις της  στην κυριαρχία της  στα νησιά του Αν Αιγαίου και να μην υπάρχει καμμιά ελληνική αντίδραση όταν η Τουρκία κάνει το ίδιο στα ίδια νησιά της ελληνικής κυριαρχίας.

Η διαχρονική ακινησία της Αθήνας , με το αιτιολογικό ότι οι Συνθήκες διασφαλίζουν την  ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο  είναι βραχυπρόθεσμο απατηλό πολιτικό τέχνασμα και τούτο διότι με τη σιωπή και  μη αντίδραση, το θέμα της αμφισβήτησης της  ελληνικής κυριαρχίας αποκτά μακροπρόθεσμα νομική ισχύ υπέρ της Τουρκίας. Με άλλα λόγια με τη σιωπή και απραξία της  η Αθήνα ακυρώνει η ίδια  τις Συνθήκες και την ελληνική κυριαρχία που απορρέουν από αυτές. Είναι πέρα από επικίνδυνη ανοησία να δηλώνει διεθνώς η Τουρκία ότι τα νησιά Θάσος Αη Στρατης Λέσβος Λήμνος και Σαμοθράκη είναι αποστρατιωτικοποιημένα  και η Αθήνα να απάντα  ότι η τουρκική ΝΟΤΑΜ είναι άκυρη διότι εκδόθηκε για το FIR  Αθηνών και ότι η ελληνική  κυβέρνηση απορρίπτει τη προσπάθεια της Τουρκίας  να εισάγει στη ροή των ΝΟΤΑΜ «πολιτικά θέματα».

Στην πράξη η Αθήνα τσουβαλιάζει και τα πέντε νησιά χωρίς να τα μνημονεύει και τα εντάσσει στη διεθνή νομιμότητα χωρίς όμως να αναφέρει ποια είναι αυτή, προκειμένου να αποστομώσει την Άγκυρα.

Photo: Pronews.gr

 

 

 

(Σημ: To άρθρο εκφράζει προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις) 

Πηγή: Pronews.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!