ΥΓΕΙΑ
ΖΩΗ ΡΑΠΤΗ: ΠΑΙΡΝΕΙ ΣΑΡΚΑ ΚΑΙ ΟΣΤΑ Η ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΣΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Με αποφασιστικούς και γρήγορους ρυθμούς, έχει ξεκινήσει η μεταρρύθμιση στον πολύπαθο και υποχρηματοδοτούμενο για χρόνια χώρο της ψυχικής υγείας, με τη υφυπουργό υγείας Ζωή Ράπτη να υπογράφει σήμερα 30 νέους διαγωνισμούς για αντίστοιχες δομές.

Σήμερα, η υφυπουργός υγείας Ζωή Ράπτη, στο πλαίσιο της αλλαγής του χάρτη στον χώρο της ψυχικής υγείας και με στόχο την οικοδόμηση ενός σύγχρονου δικτύου στη χώρα μας υπέγραψε τις προκηρύξεις διαγωνισμών για 30 νέες δομές, που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».

Αυτές οι 30 νέες δομές περιλαμβάνονται στις 106 Μονάδες Ψυχικής Υγείας που έχουν ενταχθεί προς χρηματοδότηση στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» και παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες σε όλους τους πολίτες.

Πρόκειται για Κέντρα Ημέρας και Οικοτροφεία για τον Αυτισμό, Κινητές Μονάδες για την Ακούσια Νοσηλεία, Κέντρα Ημέρας Προαγωγής της Ψυχικής Υγείας μέσω της Τέχνης, καθώς και Κινητές Μονάδες για την υποστήριξη Παιδιών και Εφήβων.

Ποιες δομές ψυχικής υγείας προκηρύχθηκαν από την υφυπουργό υγείας Ζωή Ράπτη

Οι υπογραφές που «έπεσαν» από την κ. Ράπτη για να δοθεί το πράσινο φως για την υλοποίηση των δεκάδων μονάδων, αφορούν δομές σε ολόκληρη την Ελλάδα και είναι Κέντρα Ημέρας, Οικοτροφεία, Κινητές Μονάδες.

«Όταν ανέλαβα αυτό το χαρτοφυλάκιο πριν σχεδόν τρία χρόνια, δεσμεύτηκα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να παραδώσω το πρώτο ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ψυχική Υγεία της χώρας μας. Και είμαι περήφανη που αυτό το έργο υλοποιήθηκε και εγκρίθηκε από τη Βουλή και αποτυπώνει το νέο χάρτη των υπηρεσιών και των πολιτικών μας για την ψυχική υγεία των συμπολιτών μας», δήλωσε η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη.

Αναφέρθηκε στην ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης 106 νέων κοινοτικών μονάδων ψυχικής υγείας σε όλη τη χώρα και από αυτές έχουν ήδη αδειοδοτηθεί 66 μονάδες και τίθενται σταδιακά σε λειτουργία.

«Με την προκήρυξη των 30 νέων μονάδων ψυχικής υγείας, πλησιάζουμε ακόμη πιο κοντά στην υλοποίηση του ορόσημου των 106 νέων δομών, που εντάξαμε, προκειμένου, αξιοποιώντας ευρωπαϊκούς πόρους, να αλλάξουμε το χάρτη της ψυχικής υγείας στη χώρα μας, γιατί δεν υπάρχει υγεία χωρίς ψυχική υγεία. Και αυτή είναι η παρακαταθήκη που αφήνουμε εμείς για τον τόπο, για όλους τους συμπολίτες μας, πάντα με προτεραιότητα στους πιο ευάλωτους», κατέληξε η κ. Ράπτη.

Οι νέες δομές είναι:

Τρία Κέντρα Ημέρας και έξι Οικοτροφεία για Παιδιά και Εφήβους στο φάσμα του Αυτισμού

Κέντρα Ημέρας σε Αττική, Αχαΐα, Ηλεία.

Οικοτροφεία σε Αττική (3), Θεσσαλονίκη, Μεσσηνία και Κρήτη.

Δέκα Κινητές Μονάδες Μεταφοράς των ασθενών κατά τη διαδικασία της Ακούσιας Νοσηλείας σε Αττική (2), Κεντρική Μακεδονία, Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, Βόρειο Αιγαίο, Νότιο Αιγαίο, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησο, Κρήτη.

Τρία Κέντρα Ημέρας Προαγωγής της Ψυχικής Υγείας μέσω της Τέχνης σε Αττική (2), Θεσσαλονίκη.

Οκτώ Κινητές Μονάδες Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων σε Αττική, Πειραιά, Ήπειρο, Δυτική Μακεδονία, Βόρειο Αιγαίο, Λευκάδα-Πρέβεζα, Κορινθία-Αρκαδία-Μεσσηνία, Ηράκλειο-Λασίθι.

Πηγή: Vradini.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *