ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΑΝΕΝΟΧΛΗΤΟΣ ΤΟΝ ΔΙΧΟΤΟΜΙΚΟ ΑΜΑΝΕ ΤΟΥ Ο ΤΑΤΑΡ
Toυ Ανδρέα Πιμπίσιη   

Η παρούσα κατάσταση πραγμάτων στο Κυπριακό, κυρίως λόγω απουσίας κάποιας μορφής διαλόγου ανάμεσα στις δύο πλευρές, επιτρέπει στον Ερσίν Τατάρ να συνεχίζει ανενόχλητος τον αμανέ της λύσης δύο κρατών. Επί καθημερινής βάσεως και στο πλαίσιο συναντήσεων στο γραφείο του ο Ερσίν Τατάρ φροντίζει να δημοσιοποιεί τη θέση του περί ύπαρξης δύο κρατών στο νησί. 

Παρέα με μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης ΤΜΤ ο Ερσίν Τατάρ διαμήνυσε πως πρέπει παγκόσμια να γίνει γνωστό ότι στην Κύπρο υπάρχουν «δύο διαφορετικοί λαοί. Σύμφωνα με την Κίπρις Πόστασι, ο κ. Τατάρ ισχυρίστηκε αναφερόμενος στο Κυπριακό ότι η ε/κ πλευρά έχει απορρίψει όλες τις προτάσεις και αναφέρθηκε στις σχέσεις ψευδοκράτους και Τουρκίας. Είπε ακόμα ότι αν το ψευδοκράτος δεν εξελιχθεί σε «ένα κυρίαρχο κράτος» τότε θα αφανιστεί η τ/κ κοινότητα και θα προσπαθήσουν να διώξουν την Τουρκία από τα κατεχόμενα.

Αναφέρθηκε ακόμα στα «άδικα εμπάργκο» κατά των Τουρκοκυπρίων λέγοντας ότι οι προσπάθειες για να ακουστεί η φωνή των Τ/κ σε όλον τον κόσμο θα συνεχιστεί και ότι στην προσπάθεια αυτή η στήριξη της Τουρκίας είναι σημαντική. Ο κ. Τατάρ είπε ακόμα αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις ότι θα πρέπει να γίνει αποδεκτή η «πολιτική ισότητα» και ότι δεν είναι δίκαιο σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων να γίνονται συζητήσεις μεταξύ μιας δημοκρατίας και μιας κοινότητας.

Πέραν όμως από τις διχοτομικές ιαχές που εκστόμισε αγκαλιά με τους εκπροσώπους της ΤΜΤ, ο Ερσίν Τατάρ εμφανίστηκε και έτοιμος για διάλογο, καλώντας την ελληνοκυπριακή πλευρά να ανταποκριθεί στις τουρκοκυπριακές εκκλήσεις.

Σύμφωνα με τον Μπαϊράκ (πηγή ΓΤΠ) ο Ερσίν Τατάρ σε μήνυμά του με την ευκαιρία της σημερινής έναρξης της Γιορτής του Ραμαζανιού, ανέφερε ότι «οι έπαινοι στην τρομοκρατική οργάνωση ΕΟΚΑ, η οποία έπνιξε την Κύπρο στο αίμα, τα συνθήματα ‘έξω οι Τούρκοι από την Κύπρο’ και η κλιμάκωση της εχθρότητας προς τους Τούρκους δείχνουν ότι δεν έχει αλλάξει η αναχρονιστική αντίληψη που έχει η ελληνοκυπριακή ηγεσία και ότι παραμένει η ίδια». Ισχυρίστηκε ακόμα ότι «δεν πρέπει να ξεχνιέται ότι δυναμιτίζουν τις προσπάθειες λύσης αυτού του είδους η στάση και οι συμπεριφορές της ελληνοκυπριακής ηγεσίας και ότι ο τουρκοκυπριακός λαός είναι τουλάχιστον τόσο κυρίαρχος όσο οι Ελληνοκύπριοι και διαθέτει κάθε δικαίωμα τουλάχιστον όσο και οι Ελληνοκύπριοι. Στο μεταξύ πρέπει να είναι γνωστό για ακόμα μια φορά ότι δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ το κράτος μας, την κυριαρχία μας, τις εγγυήσεις της μητέρας πατρίδας Τουρκίας και τον τουρκικό στρατό».

Αναφερόμενος στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας και στις υπόλοιπες συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις που υπάρχουν στον κόσμο, ο κ. Τατάρ ευχήθηκε τερματισμό των πολέμων και των συγκρούσεων και υποστήριξε ότι προσπάθεια της τουρκοκυπριακής πλευράς είναι η επίτευξη μιας «δίκαιης μόνιμης και βιώσιμης συμφωνίας» στην Κύπρο.

Ισχυρίστηκε ότι ο δρόμος για να επιτευχθεί αυτό δεν περνάει από μια συμφωνία με βάση την ομοσπονδία, που στόχο έχει την κατάργηση των εγγυήσεων της Τουρκίας, την απομάκρυνση του τουρκικού στρατού από την Κύπρο και την μετατροπή των Τουρκοκυπρίων σε μειονότητα, αλλά από την μορφή λύσης στη βάση των δύο κυριαρχικά ίσων χωριστών κρατών που θα είναι προς όφελος της Κύπρου και της περιοχής. «Η έκκλησή μου προς την ελληνοκυπριακή πλευρά αυτές τις ιερές μέρες είναι να τερματίσει τις δραστηριότητες που προκαλούν ένταση και να προσεγγίσει θετικά τις εκκλήσεις μας για διάλογο» κατέληξε.

Του έδωσαν την μελέτη 

Μελέτη με τον τίτλο «Υφιστάμενης Κατάστασης Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας στην τδβκ και Επιλογές Διασύνδεσης», η οποία εκπονήθηκε από εμπειρογνώμονες του τ/κ Εμπορικού Επιμελητηρίου (ΚΤΤΟ), παρουσιάστηκε στον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ.

Σύμφωνα με την Γενί Μπακίς (πηγή ΓΤΠ) κατά την ομιλία του στη συνάντηση, ο κ. Τατάρ είπε ότι θα πρέπει να υπάρξει επαρκής πολιτική βούληση για την υλοποίηση του έργου αυτού.

Ανάφερε ακόμα ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε δώσει τότε την εντολή για το έργο του νερού, σημειώνοντας ότι αυτό το μεγάλο έργο έχει υλοποιηθεί και ότι η ίδια βούληση υπάρχει και στο έργο της ηλεκτρικής ενέργειας.

Ανέφερε ότι η ηλιακή ενέργεια και το διασυνδεδεμένο σύστημα θα ωφελήσουν και τις δύο πλευρές και ότι το καλώδιο μεταφοράς ηλεκτρισμού από την Τουρκία θα πρέπει να συνδεθεί με το σύστημα το συντομότερο δυνατό.

Με πληροφοριες από: Φιλελεύθερος

Πηγή: Infognomonpolitics.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *