ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΦΟΔΟΣ ΤΗΣ ΑΑΔΕ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ ΠΟΤΩΝ

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Σφίγγει ο κλοιός για τους λαθρέμπορους καθώς κυβέρνηση και Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προχωρούν στη λήψη μέτρων για τη διασφάλιση αφενός της υγείας των καταναλωτών, αφετέρου των δημοσίων εσόδων. Μετά τη σφράγιση έως και 90 ημέρες των πρατηρίων καυσίμων και τη δημοσιοποίηση των ονομάτων τους στο διαδίκτυο, αλλά και την ενημέρωση των πολιτών ότι το συγκεκριμένο πρατήριο πωλούσε νοθευμένα καύσιμα (με ειδική ταινία στο πρατήριο), οι αρχές κάνουν ένα βήμα επιπλέον.

Συγκριμένα, τις προσεχείς μέρες θα κατατεθεί διάταξη στη Βουλή που θα προβλέπει τη δημοσιοποίηση των ονομάτων, σφράγιση εγκαταστάσεων για όσους νοθεύουν αλκοολούχα ποτά.

Σημειώνεται ότι μέσω της μαύρης αγοράς και της νοθείας αλκοολούχων ποτών το ελληνικό δημόσιο χάνει ετησίως περί τα 70-100 εκατ. ευρώ (ΕΦΚ και ΦΠΑ). Σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το παράνομο εμπόριο αλκοολούχων ποτών στην Ελλάδα ανέρχεται σε 11% της συνολικής κατανάλωσης. Παράλληλα, η κυβέρνηση σχεδιάζει την ηλεκτρονική Παρακολούθηση επαγγελματικών οχημάτων και εμπορευματοκιβωτίων στην ελληνική επικράτεια. Με την είσοδό τους και την κυκλοφορία τους στη χώρα, θα εφαρμόζεται η αξιοποίηση του Μητρώου Αλκοολούχων Ποτών και του Συστήματος Αναγνώρισης Αλκοολούχων Ποτών από τις ελεγκτικές αρχές του τελωνείου.

Παράλληλα, η ΑΑΔΕ έχει εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τον περιορισμό στη διακίνηση λαθραίων τσιγάρων από κυκλώματα, ακόμα και με το στήσιμο μονάδων παραγωγής εντός της Ελλάδας και τη δράση αδίστακτων κακοποιών που αξιοποιούν το έλλειπες σύστημα εισροών- εκροών των καυσίμων για να κατακλέψουν τα κρατικά ταμεία. Με την εκπόνηση ειδικών πλάνων για τα καπνικά, τα οινοπνευματώδη, τα υγρά καύσιμα, το υγραέριο αλλά και το “μαύρο” χρήμα, οι στόχοι είναι απαιτητικοί. Ειδικότερα:

*Διενέργεια τουλάχιστον 75.000 ελέγχων δίωξης (50.000 από τα Τελωνεία και 25.000 από τις Κινητές Ομάδες Ελέγχου), εκ των οποίων:

-35.500 έλεγχοι δίωξης σε προϊόντα που υπόκεινται σε ΕΦΚ: (12.000 τελωνειακοί έλεγχοι δίωξης σε καπνικά προϊόντα, 13.000 τελωνειακοί έλεγχοι δίωξης σε υγρά καύσιμα και λοιπά ενεργειακά προϊόντα, με αξιοποίηση των ευρημάτων του συστήματος εισροών/εκροών και 10.500 τελωνειακοί έλεγχοι δίωξης σε αλκοολούχα)

-4.000 έλεγχοι δίωξης σε παραποιημένα προϊόντα

-8.000 έλεγχοι διακίνησης ρευστών διαθεσίμων

-25.500 έλεγχοι δίωξης σε λοιπούς τομείς όπου εντοπίζονται φαινόμενα λαθρεμπορίου, όπως στο εμπόριο και στην κυκλοφορία οχημάτων, στη διέλευση επιβατών, στη διακίνηση καφέ, ναρκωτικών, αγαθών πολιτιστικής κληρονομίας, κ.λπ.

-2.000 έλεγχοι δίωξης σε ταχυδρομικά δέματα ηλεκτρονικού εμπορίου

*Διενέργεια τουλάχιστον 9.000 ελέγχων με αυτοκινούμενα συστήματα X-RAYS

*Διενέργεια τουλάχιστον 300 ελέγχων από τη Θαλάσσια Ομάδα Ελέγχου, με αξιοποίηση των αντιλαθρεμπορικών σκαφών της Τελωνειακής Υπηρεσίας, στοχεύοντας κυρίως στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου πετρελαιοειδών

  Διενέργεια τουλάχιστον 13.100 εκ των υστέρων ελέγχων από τα Τελωνεία και τις ΕΛΥ.

Πηγή: Οroposreoport.blogspot.com

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *