ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΧΑΡΑ: 9 TΡΟΠΟΙ!

Της Μαρίνας Μόσχα*

«Η ψυχική μας υγεία χρειάζεται και …ψυχική ηρεμία» ,Ποιος είπε οτι η δουλειά δεν μπορεί να είναι ευχάριστη και διασκεδαστική;

 

 

Έχει επικρατήσει δυστυχώς στο μυαλό των περισσότερων πως δουλειά σημαίνει αγγαρεία και …καταναγκαστικά έργα! Και όμως, εξαρτάται από εμάς να την δούμε με έναν πιο ευχάριστο και διασκεδαστικό τρόπο!

Μάλιστα σύμφωνα με έρευνες, γινόμαστε και πιο παραγωγικοί, όταν μπορούμε να απολαύσουμε τη δουλειά μας, με πιο θετική διάθεση και αποτέλεσμα να νιώθουμε λιγότερη εξάντληση!

Στο μυαλό βέβαια των περισσότερων φαίνεται πως δεν ταιριάζει μία πιο ευχάριστη νότα στη δουλειά, εφόσον θα …ξεμυαλιστούμε και δεν θα είμαστε αποδοτικοί. Και όμως!

Τι χρειαζόμαστε λοιπόν; Τι να προσέξουμε; Πως θα  αλλάξουμε την αντίληψη γύρω από την εργασία μας;

  1. Ευχάριστος εργασιακός χώρος: Στη δουλειά ζούμε αρκετές αν όχι τις περισσότερες ώρες της ημέρας, είναι κάτι σαν το δεύτερο σπίτι μας. Γιατί λοιπόν να μην διακοσμήσουμε «το χώρο μας», βάζοντας χρώμα στην καθημερινότητά μας, γιατί να μην τον φροντίσουμε ώστε να νιώθουμε πως «ανήκουμε» σε αυτόν και να μας είναι και πιο οικείος; Ένα γλαστράκι, δυο-τρία προσωπικά διακοσμητικά, ένα αρωματικό κερί ή ένα αγαπημένο σου αντικείμενο θα δώσουν το δικό σου προσωπικό χρώμα και θα σε κάνουν να νιώθεις πιο άνετα και όμορφα…
  2. Ευχάριστο εργασιακό περιβάλλον: Με τους συναδέλφους μας περνάμε εξίσου πολλές ώρες. Δεν χρειάζεται λοιπόν να κρατάμε κακίες, να δημιουργούμε παρεξηγήσεις και να μαυρίζουμε την ψυχή μας! Ακόμα και αν κάποιος είναι παράξενος, νομίζει πως είναι «ο καλύτερος», ότι είναι «ανώτερος» κλπ, δεν χρειάζεται να μπούμε στη δική του μιζέρια και στα δικά του κόμπλεξ που συνοδεύουν τις ανασφάλειές του, ούτε όμως και να μοιραστούμε την δική του …κατώτερη «ανωτερότητα!»
  3. Χαμόγελα, χαμόγελα και πάλι χαμόγελα: Δεν είναι όλη μας η ζωή η δουλειά, όσες ώρες και να μας απασχολεί. Έχουμε και άλλες δραστηριότητες και ανθρώπους γύρω μας που μας βοηθούν να γεμίσουμε τις μπαταρίες μας και να αντιμετωπίσουμε «αφήνοντας πίσω» τις πιο δύσκολες στιγμές… Ακόμα και στον εργασιακό χώρο όμως, το χαμόγελο κερδίζει τις εντυπώσεις, μας φέρνει πιο κοντά και …ζεσταίνει ακόμα και τις πιο …παγωμένες καρδιές – φτάνει να υπάρχουν βέβαια! Άλλωστε όπως λένε:
    «Χαμογελάτε, είναι μεταδοτικό!»                                                                                                                                                         
  4. Απέφυγε τους τοξικούς και αρνητικούς συναδέλφους ή εργοδότες: Εντάξει, δεν είναι και τόσο εύκολο καθώς δεν μπορείς να τους επιλέξεις εσύ, τουλάχιστον διατήρησε τυπικές (και πιο απόμακρες) μαζί τους σχέσεις, ώστε να μην επηρεάζεσαι!
  5. Απέφυγε το κουτσομπολιό! Ο κουτσομπόλης ή η κουτσομπόλα υπάρχουν παντού! Απλά κράτησε αποστάσεις αν δεν θέλεις να γίνεις το ίδιο αλλά και για να μην στιγματιστείς παράλληλα! Μην ξεχνάς πως μπορεί να κουτσομπολεύεις με τον κουτσομπόλη, μόλις όμως γυρίσεις την πλάτη σου, θα κουτσομπολέψει και εσένα με άλλους…
  6. Ψυχραιμία στα δύσκολα! Αντιμετωπίζεις δυσκολία με χρονικές προθεσμίες ή με συμπεριφορές συναδέλφων ή του εργοδότη σου; Πάρε λίγο χρόνο, πήγαινε σε ένα πιο απόμερο σημείο, πάρε βαθιές ανάσες και σκέψου πως δεν θα σε βοηθήσει σε τίποτα ένα ξέσπασμα με λόγια που δεν μαζεύονται μετά… Όταν ηρεμήσεις, μπορείς να μιλήσεις και να εκφράσεις την άποψή σου.
  7. Διαχειρίσου το στρες: Στην ουσία είναι η συνέχεια της …ψυχραιμίας, εφόσον όσο και να αγχωθείς δεν θα γίνει πιο γρήγορα, πιο εύκολα ή καλύτερα η δουλειά σου. Αντίθετα μάλιστα, θα υποστείς τις συνέπειες του αγχωμένου και μη καθαρού μυαλού και σκέψης…
  8. Φροντίδα εαυτού: Ναι, μην ξεχνάς να φροντίσεις τον εαυτό σου προσφέροντάς του ένα καλό πρωινό πριν πας στη δουλειά, να ενυδατώνεις τον οργανισμό σου πίνοντας αρκετά υγρά, να κάνεις ένα διάλειμμα για το γεύμα σου, να μην κρυώνεις ή να μην ζεσταίνεσαι, να αερίζεις τον χώρο… Πιο απλά δηλαδή να υπάρχουν καλές συνθήκες ώστε να μην σε κουράζει η αφυδάτωση, η πείνα και μία βαριά ατμόσφαιρα χωρίς οξυγόνο! Επίσης, φρόντισε αν η δουλειά σου είναι καθιστική, να σηκώνεσαι λίγο και να περπατάς μέσα στο χώρο πηγαίνοντας για παράδειγμα να βάλεις νερό ή να πας στην τουαλέτα…
  9. Αγάπα τη δουλειά σου: Όταν κάνεις αυτό που θέλεις και αγαπάς, τότε σίγουρα αντιμετωπίζεις διαφορετικά τις πιθανές δυσκολίες που θα αντιμετωπίσεις. Μάθε λοιπόν να αγαπάς αυτό που κάνεις, όσο μπορείς, εφόσον σήμερα κυρίως λόγω της κρίσης, δεν μπορεί ο καθένας να κανει απαραίτητα αυτό που τον γοητεύει!

Όπως είπε και ο Ρώσος συγγραφέας, Maxim Gorky: «Όταν η εργασία είναι χαρά, η ζωή είναι ωραία. Όταν η εργασία είναι καθήκον, η ζωή είναι σκλαβιά.»

 

*Η Μαρίνα Μόσχα είναι ψυχολόγος. Η κλινική εμπειρία της μετρά από το 1992 σε ψυχιατρικές κλινικές, ενώ από το 1995 συνεργάζεται με τον Θάνο Ασκητή, στο Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας στην Αθήνα και στην Κύπρο. Συμμετείχε στη συγγραφή βιβλίων, με θέματα γύρω από την ψυχολογία, τη σεξουαλική ζωή, τις σχέσεις ανάμεσα στα δύο φύλα αλλά και τη δύσκολη περίοδο της εφηβείας, όπως και στα βιβλία για το δημοτικό της Σεξουαλικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας. Συμμετέχει σε επιστημονικές έρευνες, ημερίδες, συνέδρια, ενώ πλούσια είναι και η αρθρογραφία στον έντυπο τύπο και σε διαδικτυακές σελίδες. Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας.

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: Iator.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *