Breaking News
ΜEΡΚΕΛ: «ΦYΓΕΤΕ ΑΠΌ ΤΗ ΛΙΒYΗ» – ΕΡΝΤΟΓAΝ: «Η ΕΛΛAΔΑ ΦΤΑIΕΙ ΣΤΟ ΑΙΓΑIΟ»
ΠΡOΣΤΙΜΟ ΣΤΟΥΣ ΚΑΛΕΣΜEΝΟΥΣ ΤΟΥ ΤΟYΡΚΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟY ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ: Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΗΣ ΓΕΝΕΥΗΣ
BREAKING DEFENSE: Η ΑΠΕΙΛΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΦΕΡΝΕΙ ΚΟΝΤΑ ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ
ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ: «ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΙΚΗ» Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΗΠΑ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΠΑΤΕΝΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΟ
ΜΕΤΑΚΙΝHΣΕΙΣ ΑΠO ΝΟΜO ΣΕ ΝΟΜO ΜΕ SELF-TEST ή ΕΜΒOΛΙΟ
ΚΟΡΩΝΟΪOΣ: 2.093 ΝEΑ ΚΡΟYΣΜΑΤΑ, 96 ΘAΝΑΤΟΙ, 765 ΔΙΑΣΩΛΗΝΩΜEΝΟΙ
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ: ΟΙ 10 ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΦΕΡΝΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚEΣ ΠΗΓEΣ: ΣΤΗΝ ΘΡAΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟYΝ 260 ΤΕΜEΝΗ
ΜΙΣEΛ: ΕΠΙΣΤΟΛH ΣΤΟΥΣ 27 ΗΓEΤΕΣ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ-ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΑΤΥΠΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΡΤΟ
ΣΤΟ ΚΙΕΒΟ Ο ΜΠΛΙΝΚΕΝ ΓΙΑ ΝΑ «ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΕΙ ΕΚ ΝΕΟΥ ΤΗΝ ΑΚΛΟΝΗΤΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΔΑΦΙΚΗ ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΡΩΣΙΚΗ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ»
ΟΙ ΥΠΕΞ ΤΗΣ G7 ΑΝΗΣΥΧΟYΝ ΓΙΑ «ΤΗΝ ΑΝΕYΘΥΝΗ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΤΙΚH ΣΤAΣΗ» ΤΗΣ ΡΩΣIΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΝΙΚΟΥ ΔΕΝΔΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΚΡΟΑΤΙΑΣ: ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΩΝ Δ. ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ
KYΠΡΟΣ: ΤΟ ΥΣΤΑΤΟ ΧΑΙΡΕ ΣΤΟΝ ΒΑΣΟ ΛΥΣΣΑΡΙΔΗ
H AΛΒΑΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΚΑΘΑΙΡΕΣΗΣ ΤΟΥ ΙΛΙΡ ΜΕΤΑ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: ΠΟΤΕ ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ – ΠΕΝΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑ ΣΤΗΝ “ΠΡΑΣΙΝΗ ΛΙΣΤΑ” ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ
ΜΠΑΙΝΤΕΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΥΤΙΝ: «ΤΟ ΕΛΠΙΖΩ ΚΑΙ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΩ»
ΙΣΠΑΝΙΑ: NΙΚΗ ΤΗΣ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗΣ ΙΣΑΒΕΛ ΝΤΙΑΣ ΑΓΙΟΥΣΟ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΜΑΔΡΙΤΗΣ
ΔΕΙΠΝΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΜΕ ΕΡΝΤΟΓΑΝ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ: ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΜΠΛΑΚΩ ΣΕ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ, ΑΛΛΑ Η ΥΠΟΜΟΝΗ ΕΧΕΙ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΝΑ ΧΡOΝΟ ΜΕΤA ΤΟΝ ΣΥΝΑΓΕΡΜO ΤΗΣ ΓΟΥΧAΝ, Η ΚIΝΑ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΒΙΝΤ

Οι αναφορές στα κρατικά μέσα ενημέρωσης σημαίνουν μια εντατική προσπάθεια προπαγάνδας για τη γέννηση του ιού σε άλλες χώρες,

Σχεδόν ένα χρόνο αφότου οι γιατροί εντόπισαν τα πρώτα περιστατικά μιας ανησυχητικής νέας ασθένειας στην κινεζική πόλη Γουχάν , η χώρα φαίνεται να εντείνει μια εκστρατεία για να αμφισβητήσει την προέλευση της παγκόσμιας πανδημίας Covid-19.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης έχουν αναφέρει εντατικά τον κορανοϊό που ανακαλύφθηκε στη συσκευασία εισαγωγών κατεψυγμένων τροφίμων, που δεν θεωρούνται σημαντικός φορέας μόλυνσης αλλού και έρευνα για πιθανές περιπτώσεις της νόσου που βρέθηκαν εκτός των συνόρων της Κίνας πριν από τον Δεκέμβριο του 2019.

Η επίσημη εφημερίδα People’s Daily ισχυρίστηκε σε μια δημοσίευση στο Facebook την περασμένη εβδομάδα ότι «όλα τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι ο κοροναϊός δεν ξεκίνησε στο Wuhan της κεντρικής Κίνας».

«Ο Γουχάν ήταν όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο κοροναϊός, αλλά δεν ήταν από πού προήλθε», ανέφερε ο Ζενγκ Γκουάνγκ, πρώην επικεφαλής επιδημιολόγος στο Κινέζικο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, ρώτησε για αναφορές κρατικών μέσων ενημέρωσης ότι ο ιός προήλθε εκτός Κίνας , είπε μόνο ότι είναι σημαντικό να γίνει διάκριση μεταξύ του πού εντοπίστηκε για πρώτη φορά το Covid-19 και του πού διέσχισε το φράγμα των ειδών για να μολύνει ανθρώπους.

«Αν και η Κίνα ήταν η πρώτη που ανέφερε περιστατικά, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ο ιός προήλθε από την Κίνα», δήλωσε ο Zhao Lijian σε ενημέρωση. “Η ανίχνευση προέλευσης είναι μια συνεχής διαδικασία που μπορεί να περιλαμβάνει πολλές χώρες και περιοχές.”

Οι Κινέζοι επιστήμονες υπέβαλαν ακόμη και ένα έγγραφο για δημοσίευση στο Lancet – αν και δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους – που ισχυρίζεται ότι “το Wuhan δεν είναι το μέρος όπου έγινε η μετάδοση Sars-CoV-2 από άνθρωπο σε άνθρωπο”, υποδεικνύοντας η πρώτη περίπτωση μπορεί να ήταν στην «ινδική υποήπειρο».

Οι ισχυρισμοί ότι ο ιός προήλθε εκτός της Κίνας έχουν λίγη αξιοπιστία από δυτικούς επιστήμονες. Ο Μάικλ Ράιαν, διευθυντής του προγράμματος έκτακτης ανάγκης στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα ήταν «εξαιρετικά κερδοσκοπικό» να υποστηρίξουμε ότι η ασθένεια δεν εμφανίστηκε στην Κίνα. «Είναι σαφές από τη σκοπιά της δημόσιας υγείας ότι ξεκινάτε τις έρευνές σας από όπου εμφανίστηκαν για πρώτη φορά τα ανθρώπινα περιστατικά», είπε σε ενημέρωση ειδήσεων στη Γενεύη.

Οι αναφορές του Covid που κυκλοφορούν στην Ιταλία το φθινόπωρο του 2019, βάσει δειγμάτων από μονάδα καρκίνου, φαίνονται «αδύναμες», δήλωσε ο καθηγητής Jonathan Stoye, ιολόγος στο Francis Crick Institute στο Λονδίνο. “Τα ορολογικά δεδομένα [από την Ιταλία] πιθανότατα εξηγούνται από διασταυρούμενα αντιδραστικά αντισώματα που στρέφονται εναντίον άλλων κορωνών.” Με άλλα λόγια, αντισώματα που βρέθηκαν στις περιπτώσεις στην Ιταλία είχαν ενεργοποιηθεί σε άτομα που είχαν μολυνθεί από διαφορετικούς ιούς κοροναβίους, όχι σε άτομα που ευθύνονται για το Covid-19.

 Ένας ιατρός από την επαρχία Τζιλίν στην Κίνα αγκαλιάζει νοσοκόμες από το Γουχάν, αφού συνεργάστηκε κατά τη διάρκεια της επιδημίας του κοροναϊού τον Απρίλιο. Φωτογραφία: Héctor Retamal / AFP / Getty Images/FacebookΚελάδημαPinterest

«Αυτό που φαίνεται σίγουρο είναι ότι τα πρώτα καταγεγραμμένα κρούσματα της νόσου ήταν στην Κίνα», πρόσθεσε ο Stoye. «Συνεπώς, είναι πολύ πιθανό ο ιός να προέρχεται από την Κίνα».

Και ενώ έχουν εντοπιστεί ίχνη κοραναϊού σε συσκευασίες κατεψυγμένων τροφίμων, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αντιπροσωπεύει πολύ χαμηλό κίνδυνο για μια ασθένεια που πιστεύεται ότι μεταδίδεται υπερβολικά μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων.

Ένα θετικό τεστ «δεν υποδηλώνει μολυσματικό ιό, απλώς ότι υπάρχει κάποιο σήμα από τον ιό σε αυτήν την επιφάνεια», δήλωσε ο Andrew Pekosz της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Bloomberg στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins. “Δεν έχω δει πειστικά δεδομένα ότι το Sars-CoV-2 στη συσκευασία τροφίμων ενέχει σημαντικό κίνδυνο μόλυνσης.”

Όμως, καθώς ο ανθρώπινος και οικονομικός φόρος της πανδημίας αυξάνεται, το Πεκίνο θέλει να προστατεύσει τη φήμη του στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Το Covid-19 έχει μολύνει πλέον 60 εκατομμύρια ανθρώπους και σκότωσε σχεδόν 1,5 εκατομμύριο.

Από την ανάκαμψή του από την καταστροφή της αρχικής της επιδημίας, η Κίνα προσπάθησε να ενισχύσει τη θέση της στο εξωτερικό με ιατρική βοήθεια.

Τώρα προωθεί επίσης πολλά εμβόλια που έχει αναπτύξει στα τέλη του σταδίου, ως μέρος της συμβολής του στο «παγκόσμιο αγαθό», προσφέροντας βοήθεια με την παραγωγή και τη χρηματοδότηση των κινήσεων ανοσοποίησης. Αλλά η δυσαρέσκεια για το ρόλο του Πεκίνου στην εξάλειψη της πανδημίας μπορεί τελικά να αποδειχθεί δυσκολότερο για την Κίνα να αντιμετωπίσει από την ίδια την ασθένεια.

«Η Κίνα εξακολουθεί να αγωνίζεται να αντιμετωπίσει το γεγονός ότι θεωρείται υπεύθυνη για την« αρχική αμαρτία »της επιδημίας, η οποία υπονομεύει σχεδόν κάθε προσπάθεια για να σώσει την εικόνα της», δήλωσε ο Andrew Small, μελετητής της Κίνας και ανώτερος συνεργάτης του γερμανικού Marshall Fund, μια αμερικανική ομάδα σκέψης.

«Οι πρόσφατοι μήνες έδειξαν τι καταστροφικό αντίκτυπο είχε η πανδημία για την Κίνα στη διεθνή κοινή γνώμη».

Δεν πιστεύει ότι υπάρχει αμφιβολία στο μυαλό της ανώτερης κινεζικής ηγεσίας σχετικά με την προέλευση του ιού και βλέπει την εστίαση στην αναφορά πιθανών εναλλακτικών προελεύσεων ως προπαγάνδα.

Οι αναφορές ταιριάζουν σε μια εσωτερική αφήγηση μιας ισχυρής Κίνας με επικεφαλής ένα αποτελεσματικό κομμουνιστικό κόμμα. Εσωτερικά, το Πεκίνο έχει προωθήσει την τεράστια επιτυχία του στην ουσιαστική εξάλειψη της ασθένειας και την επιστροφή της ζωής στα σύνορά του σε κάτι σαν φυσιολογικό. Σε διεθνές επίπεδο, οι στόχοι της Κίνας είναι πιθανότατα να παρουσιάσουν κάποια αμφιβολία για το παγκόσμιο κοινό που είναι πιθανό να το πιστέψουν, μετατρέποντας τα βασικά γεγονότα σε «αμφισβητούμενο, πολιτικά ευαίσθητο θέμα» στις σχέσεις με το Πεκίνο, δήλωσε ο Small.

Η αμφισβήτηση της Κίνας σχετικά με την προέλευση του ιού στο Γουχάν θα μπορούσε να είναι πιο αξιόπιστη εάν υποστήριζε μια ανεξάρτητη έρευνα για την ασθένεια, αλλά αντ ‘αυτού οι αρχές έχουν αποδείξει επανειλημμένα αποτρεπτικές.

Οι ερευνητές του ΠΟΥ που επισκέφθηκαν τη Γουχάν νωρίτερα αυτό το έτος δεν μπόρεσαν να επισκεφθούν την αγορά τροφίμων που συνδέεται με την αρχική επιδημία. Μια νέα ομάδα αναμένεται να κατευθυνθεί στην Κίνα σύντομα για να βασιστεί στην αρχική δουλειά μιας κινεζικής ομάδας, αλλά εξακολουθούν να μην έχουν ημερομηνία ταξιδιού, με τον ΠΟΥ να λέει μόνο ότι θα ταξιδέψουν «σε εύθετο χρόνο».

Η κατανόηση της προέλευσης του Covid-19 είναι ζωτικής σημασίας για τις προσπάθειες πρόληψης της επόμενης πανδημίας. Δυστυχώς, προς το παρόν το Πεκίνο φαίνεται πιο επικεντρωμένο στο ερώτημα ποιος πρέπει να φέρει ευθύνη για την ασθένεια, παρά στην κατανόηση από πού προήλθε.

«Αυτό που βλέπουμε αυτή τη στιγμή είναι ενδεικτικό για το πού η κινεζική κυβέρνηση θέλει όλα αυτά να βγουν – και αυτό το μέρος σίγουρα δεν είναι μια ανοιχτή, υπεύθυνη προσπάθεια να προσδιορίσει τι πήγε στραβά και να διασφαλίσει ότι δεν θα ξανασυμβεί ποτέ», δήλωσε ο Small. .

Photo: Ένας άνδρας με τότε μια ασθένεια μυστηρίου μεταφέρεται σε νοσοκομείο Wuhan τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους. Φωτογραφία: Héctor Retamal / AFP / Getty Images

Πηγή: The Guardian.com

 

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *