ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΟ: ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟΣ ΜΙΣΘΟΣ 840 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΗ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

Σε αυξήσεις στους δημόσιους υπαλλήλους, όπως είχε υποσχεθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προχωρά η κυβέρνηση, κάτι που αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα, Πέμπτη (06/07), στην πρώτη μέρα των Προγραμματικών Δηλώσεων.

Είναι χαρακτηριστικό, πως ο νέος εισαγωγικός μισθός στο Δημόσιο θα φτάνει κοντά στα 840 ευρώ.

Ειδικότερα, οι νεοεισερχόμενοι στο δημόσιο μπορούν να προσβλέπουν σε μια αύξηση της τάξεως του 7-8% στον κατώτατο μισθό, ο οποίος θα παρασύρει -με μικρότερο ποσοστό- και τα υπόλοιπα κλιμάκια.

Αύξηση αυτού του ποσοστού στο εισαγωγικό κλιμάκιο, σημαίνει το εξής:

  1. Για τον εργαζόμενο υποχρεωτικής εκπαίδευσης, αύξηση από τα 780 ευρώ στα 842 ευρώ
  2. Για τον εργαζόμενο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αύξηση στα 926 ευρώ
  3. Για τον εργαζόμενο τεχνολογικής εκπαίδευσης από τα 1037 στα 1120 ευρώ και
  4. Για τον εργαζόμενο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης από τα 1092 στα 1180 ευρώ.

Ο μισθός των δημοσίων υπαλλήλων δεν καθορίζεται μόνο με βάση τον κατώτατο μισθό.

Συμπεριλαμβάνονται και τα επιδόματα παιδιών -τα οποία επίσης θα αυξηθούν από τα 50 στα 70 ευρώ για όσους έχουν ένα παιδί και από τα 70 στα 120 ευρώ για όσους έχουν δύο παιδιά- αλλά και τα επιδόματα θέσης ευθύνης, οι υπερωρίες (που συνδέονται με τον βασικό μισθό) αλλά και το λεγόμενο κλιμάκιο που συνδέεται με την προϋπηρεσία.

Όλα θα αναπροσαρμοστούν προς τα πάνω, με στόχο η τελική αύξηση στον μεικτό μισθό να προσεγγίζει το 7-8% δηλαδή το όριο του 13ου μισθού.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει:

α. Την επέκταση του market pass έως το τέλος του χρόνου

β. Την έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε ευπαθείς ομάδες. Με προτεραιότητα τους συνταξιούχους που δε θα πάρουν αύξηση, λόγω της προσωπικής διαφοράς.

γ. Την κατάργηση της περικοπής 30% για τους συνταξιούχους που εργάζονται. Και την αντικατάστασή της από μία μικρότερη φορολογική εισφορά, που θα υπολογίζεται επί του πόσου του πρόσθετου εισοδήματος (πληροφορίες αναφέρουν ότι θα είναι 10%).

Κατά τα άλλα αναμένονται τα εξής μέτρα:

  1. Οι συνταξιούχοι που συνεχίζουν να εργάζονται θα έχουν αύξηση καθαρού εισοδήματος μεγαλύτερη του 8% καθώς θα καταργηθεί το “κούρεμα” του 30% στη σύνταξη και θα αντικατασταθεί από μια φορολογική εισφορά η οποία θα υπολογίζεται ακόμη και με λιγότερο από 15%. Ουσιαστικά, θα υπάρχει μια εισφορά αναλογική, με κλιμάκια. Όσο μεγαλύτερο το εισόδημα από εργασία, τόσο μεγαλύτερος και ο συντελεστής υπολογισμού της εισφοράς, ο οποίος όμως δεν θα ξεπερνά το 30%.

Άρα, όποιος έχει σήμερα 1000 ευρώ σύνταξη και 500 ευρώ από εργασία, χάνει 300 ευρώ. Με το νέο σύστημα, θα χάνει 75 ή 100 ευρώ και θα κερδίσει 200 ευρώ τον μήνα. Τα τελικά νούμερα θα προκύψουν από την κλίμακα που θα νομοθετηθεί άμεσα.

  1. Η αύξηση του 8% για τους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος διασφαλίζεται από την ισόποση αύξηση του εισοδήματος.
  2. Για τους συνταξιούχους, η αύξηση θα είναι της τάξεως του 3,5-4% (άρα μοιάζει περισσότερο με μισό δώρο) ενώ για όσους δεν θα δικαιούνται αύξηση, θα υπάρξει επίδομα.

Πηγή: Vradini.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *