Breaking News
ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ: ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΕΑ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ – ΠΟΣΟ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΜΕ ΑΠΟ ΕΝΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ «ΛΑ ΝΙΝΙΑ»
ΚΥΠΡΟΣ: ΥΠΕΓΡΑΦΗ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΑΝΤΙΛΗΨΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ
Η ΣΥΡIΑ ΚΑΤΗΓΟΡΕI ΤΟ ΙΣΡΑHΛ OΤΙ ΣΚOΤΩΣΕ ΠΡΩΗΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΓΚΟΛΑΝ
ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ – ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ: ΑΠΟ ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΟΙ ΑΝΗΛΙΚΟΙ, ΜΕΝΤΟΡΕΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ
ΑΡΤEΜΙΔΑ: ΤΟ «ΛΕΜOΝΙ», Ο «ΜΠAΝΙ» ΚΑΙ Ο ΤΡOΠΟΣ ΔΡAΣΗΣ ΜΕΓAΛΗΣ ΣΥΜΜΟΡIΑΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ: ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΛΗΘΗΣ ή ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ;
ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ: ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΝΙΣΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΚΗΡΥΓΜΑ ΤΟΥ, Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΟΣ ΜΑΡΩΝΙΤΗΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ
Τ. ΕΡΝΤΟΓΑΝ: ΟΙ ΗΠΑ ΠΡΟΤΕΙΝΑΝ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΩΝ F-16 ΩΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΑ F-35
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΕΡΚΕΛ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ: ΚΛΕΙΔΩΣΕ ΓΙΑ 29 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ: ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΟ ΠΡΕΣΙΓΝΚ ΤΩΝ ΘΕΣΜΩΝ ΓΙΑ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ, ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ

Στην ατζέντα των συζητήσεων πρώτη κατοικία, κόκκινα δάνεια, μείωση των οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες, αλλά και τα προσκόμματα που βάζει στην ανάκαμψη το ράλι τιμών στην ενέργεια και τις πρώτες ύλες

Καθώς υποχωρεί από το πρώτο πλάνο δημοσιότητας η πανδημίαοι θεσμοί αρχίζουν να «σηκώνουν» θέματα και να αναδεικνύουν εκκρεμότητες, που κάπως, λόγω Covid -19, είχαν παγώσει. Έτσι στο πλαίσιο της διαδικασίας ενισχυμένης εποπτείας και της νέας, 12ης αξιολόγησης, το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας αλλά της διαχείρισης τωνκόκκινων δανείων, η μείωση των οφειλών τουδημοσίου προς ιδιώτες, αλλά και τα προσκόμματα που βάζει στην ανάκαμψη το ράλι τιμών στην ενέργεια και τις πρώτες ύλες, μπαίνουν επιτακτικά στην ατζέντα των συζητήσεων.

Η επάνοδος σε μιας κάποιας μορφή κανονικότητα αλλά και προϊούσα πορεία επαναφοράς των πολιτικών δημοσιονομικής «ορθοδοξίας», σταδιακά, από το νέο έτος οδηγούν τους θεσμούς, ένεκα της νέας αξιολόγησης να θέτουν επιτακτικά ζητήματα κι εκκρεμότητες, που αφορούν τη μεταμνημονιακή πορεία της χώρας.

Μάλιστα η πρόθεση τηςκυβέρνησης να επιταχύνει, κατά το δυνατό, (όσο και αν το «όνειρο» δυσκολεύει λόγω της ενεργειακής κρίσης), τη διαδικασία εξόδου από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, θέτει τα ζητήματα αυτά σε διαδικασία επείγοντος.

 

Πλειστηριασμοί

Στο φόντο αυτό, όπως αναδεικνύουν οι αναφορές ξένων οίκων και αναλυτών, το ζήτημα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων και των πλειστηριασμών είναι στην κορυφή της ατζέντας. Όσο και αν μέσω του «Ηρακλή» οι ισολογισμοί των τραπεζών έχουν βελτιωθεί με τη «δεξαμενή» των κόκκινων δανείων να έχει μεταφερθεί από τις τράπεζες στους διαχειριστές (servicers) το πρόβλημα παραμένει στην οικονομία. Έτσι με τη νέα χρονιά αναμένεται να επιταχυνθούν οι διαδικασίες πλειστηριασμών καθώς στόχος και των θεσμών είναι να επέλθει ο ρυθμός αναγκαστικών εκτελέσεων σε επίπεδα που είχαν στοχοθετηθεί προ πανδημίας.

Σημειώνεται ότι για φέτος είναι προγραμματισμένοι 3.768 πλειστηριασμοί, που ωστόσο μένει να φανεί εάν θα γίνουν λόγω της διστακτικότητας για προώθηση μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, ένεκα πανδημίας.

Πάντως, σύμφωνα, με πληροφορίες το 2022 θα πρέπει να αναμένονται κατ’ ελάχιστον 20.000- 30.000 πλειστηριασμοί, ενώ οι αναστολές εφαρμογής του νέου πλαισίου για την πρώτη κατοικία αναμένεται να παραμείνουν σε ισχύ τουλάχιστον ως την ερχόμενη άνοιξη. Άλλωστε τότε εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμος ο νέος φορέας που θα μπορεί να παίρνει όσες κατοικίες φεύγουν από τους ιδιοκτήτες τους, με δυνατότητα διάθεσης εκ νέου σε αυτούς με κάποιους όρους. Ουσιαστικά θα λειτουργεί ως “2η ευκαιρία” ακόμη και για την επαναγορά τους ή την ενοικίασή τους, λειτουργώντας και ως ανάχωμα στις εκτιμώμενες αντιδράσεις.

Παράλληλα οι θεσμοί στο φόντο της 12 μεταμνημονιακής αξιολόγησης έχουν βάλει στο «μικροσκόπιο» ρυθμίσεις που πέρασαν όλο αυτό το διάστημα για τη στήριξη ευάλωτων ομάδων, ώστε να δουν εάν από τις διάφορες διατάξεις που έχουν περάσει ωφελούνται και στρατηγικοί κακοπληρωτές, αλλά και να δουν εάν το όλο πλαίσιο λειτουργεί για αυτούς που πραγματικά το έχουν ανάγκη, εν όψει και του ανοίγματος των διαδικασιών αναγκαστικών μέτρων εκτέλεσης από το νέο έτος.

 

Οι οφειλές του δημοσίου

Παράλληλα στο μέτωπο των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες, όπου εντάσσεται και το μείζον ζήτημα της μείωσης του αποθέματος των απλήρωτων συντάξεων οι θεσμοί έχουν «στυλώσει» τα πόδια

Καθώς οι οφειλές έχουν φτάσει τα 2,4 δις ευρώ πιέζουν για την επιτάχυνση πληρωμών ώστε να πέσει και πολύτιμη ρευστότητα από την αγορά.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα, θα πρέπει οι ληξιπρόθεσμές οφειλές του δημοσίου να μην ξεπερνούν σε ετήσια βάση το 0,2% του ΑΕΠ ή τα 350 εκατ. ευρώ. Βέβαια λόγω συνθηκών υπήρξε μια σχετική ελαστικότητα που όμως πλέον αποτελεί «παρελθόν».

Η κατάσταση έτσι εν όψει και της έλευσης των επικεφαλής των θεσμών στις 19 Οκτωβρίου έχει πάρει χαρακτήρα επείγοντος, καθώς σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού το δημόσιο οφείλει 1,75 δις. ευρώ και επιπλέον 547 εκ. ευρώ για επιστροφές φόρων δηλαδή συνολικά 2,3 δις. Ευρώ.

Μεγάλο κομμάτι των οφειλών αφορά ληξιπρόθεσμες οφειλές νοσοκομείων. Μάλιστα στο τέλος Ιουλίου του 202 είχαν φτάσει το ποσό των 927 εκατ. ευρώ έναντι 502 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2020. Οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης, όπου είναι ενταγμένες και οι εκκρεμείς συντάξεις, είχαν οφειλές ύψους 470 εκατ. ευρώ τον περασμένο Ιούλιο έναντι 356 εκατ. ευρώ στο τέλος του περυσινού Δεκεμβρίου.

Να σημειωθεί ότι σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων στο πλαίσιο της 12ης αξιολόγησης, οι θεσμοί, ήδη, ενημερώθηκαν για το σχέδιο επιτάχυνσης της απονομής των εκκρεμών αιτήσεων που έχει εκπονήσει το Υπουργείο Εργασίας. Υπενθυμίζεται ότι κράτος χρωστά συντάξεις συνολικού ύψους 359 εκατ. ευρώ.

 

Τιμές ενέργειας – Προϋπολογισμός

Παράλληλα το ράλι στις τιμές ενέργειας – πρώτων υλών, που τροφοδοτεί την ακρίβεια και τον πληθωρισμό βάζει νέες μεταβλητές στην πορεία ανάπτυξης και ανάκτησης του χαμένου εδάφους στην οικονομία. Έτσι αναπόφευκτα μπαίνουν δυσκολίες τόσο στην προσπάθεια νέων ελαφρύνσεων αλλά και στο πλάνο επίσπευσης της εξόδου από το καθεστώς ενισχυμένης με ανάκτηση παράλληλα έως το 2023 της επενδυτικής βαθμίδας για τα Ελληνικά ομόλογα. Ο νέος αυτός οδικός χάρτης τίθεται επί τάπητος στις συζητήσεις με τους θεσμούς, που σε τεχνικό επίπεδο έχουν βάλει στο «μικροσκόπιο» τις επιπτώσεις που υπάρχουν στα δημοσιονομικά, από τα νέα μέτρα στήριξης.

Πάρουσίαση: Γιώργος Αλεξάκης

13 Οκτωβρίου 2021 07:29

 

 

Πηγή: News 247.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *