ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΚΡΙΒΕΙΑ: ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΔΕΥΤΕΡΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟΝ ΠΛΥΘΩΡΙΣΜΟ ΤΡΟΦΙΜΩΝ – ΣΤΟ 5,3% ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ

Τον δεύτερο υψηλότερο πληθωρισμό στα τρόφιμα στην Ευρωζώνη είχε και τον Απρίλιο η Ελλάδα, σύμφωνα με αναλυτικά στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat.

Συγκεκριμένα, οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν συνολικά με ετήσιο ρυθμό 5,3%, οριακά χαμηλότερο από το 5,4% του Μαρτίου, ενώ στην Ευρωζώνη η αύξηση ήταν 1,9% από 1,8% τον Μάρτιο.

Υψηλότερο πληθωρισμό τροφίμων είχε μόνο η Μάλτα (5,9%), ενώ τον αμέσως υψηλότερο μετά την Ελλάδα είχε η Ισπανία (4,8%).

Μεγαλύτερες ανατιμήσεις στα νωπά

Τη μεγαλύτερη συμβολή στην ακρίβεια έχουν τα νωπά (μη κατεργασμένα) τρόφιμα, παρά τη μικρή επιβράδυνση του ρυθμού αύξησής τους στο 6,9% από 7,3% τον Μάρτιο. Σημειώνεται ότι στην Ευρωζώνη, οι τιμές των νωπών τροφίμων ήταν αυξημένες κατά 1,2% μετά τη μείωσή τους κατά 0,5% τον Μάρτιο.

Οι τιμές των επεξεργασμένων τροφίμων επιταχύνθηκαν ελαφρά, με ρυθμό αύξησης 4,6% έναντι 4,5% τον Μάρτιο. Αντίθετα, στην Ευρωζώνη επιβραδύνθηκαν στο 2,5% από 3%.

Η Eurostat επιβεβαίωσε σήμερα την πρώτη εκτίμηση της για τον πληθωρισμό τον Απρίλιο στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη, με βάση τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή. Στην Ελλάδα, ο γενικός πληθωρισμός υποχώρησε στο 3,2% από 3,4% τον Μάρτιο και ήταν ο τέταρτος υψηλότερος στην Ευρωζώνη και ο έβδομος υψηλότερος στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ στην Ευρωζώνη παρέμεινε σταθερός στο 2,4%.

Πηγή: Νewsbomb.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *