Breaking News
ΣΥΡΙΖΑ: Η ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΟΕΚΛΟΓΕΣ 2019
ONASSIS FESTIVAL 2019: ΜΙΑ ΓΙΟΡΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
ΤΙΤΛΟΙ ΤΕΛΟΥΣ ΣΤΑ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΑ ΒΙΒΛΙΑ ΕΣΟΔΩΝ ΚΑΙ ΕΞΟΔΩΝ
ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΣΤΗ ΝΙΓΗΡΙΑ
22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019: ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΕΓΙΝΕ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ «ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΕΡΥΘΡΑΙΑ»
ΜΑΚΕΛΕΙΌ ΣΤΗ ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ: ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 160 ΝΕΚΡΟI – ΔΕΊΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΣΟΚ ΑΠΟ ΤΟ «ΜΑΤΩΜΕΝΟ» ΠΑΣΧΑ ΤΩΝ ΚΑΘΟΛΙΚΩΝ
21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1967: ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΩΝ
ΟΙ «ΚΟΚΚΙΝΕΣ» ΓΡΑΜΜΕΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΈΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ «ΡΟΖ».
ΥΠΟΓΕΝΝΗΤΙΚOΤΗΤΑ, ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚOΤΕΡΟ ΠΡOΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚHΣ ΑΣΦΑΛΕIΑΣ
«XAOΣ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΑΚΤΗ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΘΑΣΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ»
ΝΕΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ-ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΣΤΟΝ ΟΗΕ: ΣΥΝΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΜΕ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΣ Η ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ ΝΟΤΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
OI ΠΕΝΤΕ ΔΙΑΤΡΗΤΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ
ΓΙΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ ΜΙΛΑΕΙ Η ΑΓΚΥΡΑ: «ΔΕΧΤΗΚΑΜΕ ΣΦΟΔΡΑ ΠΥΡΑ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ» ΛΕΝΕ ΤΟΥΡΚΟΙ ΨΑΡΑΔΕΣ!
ΓΙΟΧΑΝΕΣ ΧΑΝ: Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΣΤΕΝΑ ΤΗΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟΥ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
ΕΛΕΝΗ ΔΟΥΝΔΟΥΛΑΚΗ: «ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ»
Ο ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΩΣ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ
ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ- ΕΝΑΣ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΜΑΚΡΥΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΑΡΑΚΜΗ
21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019: ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΟΦΘΑΛΜΙΚΗ ΓΕΝΕΤΙΚΗ
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ: ΜΑΡΑΣΛΕΙΟ ΤΟΣΙΤΣΕΙΟ ΚΑΙ ΑΒΕΡΩΦΕΙΟ ΓΙΟΡΤΑΣΑΝ ΜΑΖΙ ΤΗΝ 25Η ΜΑΡΤΙΟΥ

Δύο ιστορικά σχολεία της ομογένειας, το Τοσίτσειο και το Αβερώφειο της Αλεξάνδρειας, γιόρτασαν σήμερα από κοινού με ένα επίσης ιστορικό σχολείο της Αθήνας, το Μαράσλειο, την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, στην Αίγυπτο. Οι μαθητές των τριών σχολείων ένωσαν τις δυνάμεις τους και έστειλαν μηνύματα για την ελευθερία, για την οποία πάλεψε η Ελλάδα προκειμένου να σταθεί ως έθνος πριν από 198 χρόνια.

Πάνω στη σκηνή του Θεάτρου Σαλβάγου, στο Ελληνικό Τετράγωνο του Σάτμπι, έναν χώρο που έχει γνωρίσει τις προηγούμενες δεκαετίες μεγάλες δόξες από τους σπουδαίες καλλιτέχνες που πέρασαν, σήμερα τη θέση τους πήραν οι Αλεξανδρινοί και οι Αθηναίοι μαθητές. Οι μεν για να εξυμνήσουν τους άθλους των Ελλήνων ηρώων, οι δε για να περιγράψουν, μέσα από ένα συγκινητικό θεατρικό πρόγραμμα, πώς εξελίχτηκε η ιστορία κατά τον 19ο αιώνα στην Ελλάδα, όταν η χώρα αγωνιζόταν να σταθεί στα πόδια της.

Τόσο η 37μελής ομάδα που ταξίδεψε από την Αθήνα, από το δυναμικότητας 200 μαθητών Μαράσλειο, όσο και τα παιδιά των αλεξανδρινών σχολείων, με τα περίπου 70 Αιγυπτιωτόπουλα, χόρεψαν, τραγούδησαν και συμμετείχαν στην ίδια μαθητική παρέλαση, σηκώνοντας από κοινού την ελληνική σημαία με την αιγυπτιακή, καταχειροκροτούμενοι από τον ελληνισμό της Αλεξάνδρειας που συγκεντρώθηκε εκεί για να τους θαυμάσει.

Ανάμεσά τους, ο εκπρόσωπος της Αλεξανδρινής Εκκλησίας Σπυρίδων Κλαδάκης, ο οποίος μετέφερε τις ευχές του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεοδώρου. Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια Αθανάσιος Κοτσιώνης, ανέγνωσε το μήνυμα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου. Ο αναπληρωτής συντονιστής Εκπαίδευσης συνεχάρη για το έργο τους τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους διευθυντές των τριών σχολείων: την Αγγελική Τσιαδήμη του Τοσίτσειου, την Δήμητρα Παπανώτα του Αβερώφειου και την υποδιευθύντρια του Μαράσλειου Αριστέα Σαρρή, η οποία εξέφρασε τη μεγάλη συγκίνησή της που φέτος, μαζί με ακόμη τρεις εκπαιδευτικούς, γιόρτασαν με τους 37 μαθητές της Αθήνας την 25η Μαρτίου στη Χώρα του Νείλου.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας Εδμόνδος Κασιμάτης τόνισε πόσο σημαντικό είναι φέτος να γιορτάζουν τα σχολεία των δύο πόλεων (από κοινού με την ελληνική παροικία) την επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας.

«Είμαι συγκινημένος που ο ελληνισμός από την πατρίδα μας και ο ελληνισμός της Αλεξάνδρειας συνεορτάζουν τη μεγάλη αυτήν ημέρα για το έθνος μας. Και συγχαίρω τα σχολεία μας, και το Μαράσλειο, και το Τοσίτσαιο και το Αβερώφειο. Ζήτω η 25η Μαρτίου 1821», ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας.

Το τιμητικό «παρών» στην εορταστική εκδήλωση έδωσε και ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Κώστας Χριστοφίδης, καθώς επίσης ο έφορος των Ελληνικών Σχολείων Αλεξανδρείας και οικονομικός επόπτης της Κοινότητας Πάρης Πεφάνης Μακρής, η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Αλεξανδρείας Αλίκη Αντωνίου, η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων Αλεξανδρείας Λιλίκα Θλιβίτου, ο πρόεδρος του Μικρασιατικού Συλλόγου Μιχάλης Σολωμονίδης και άλλοι επίσημοι.

Πηγή: Pontos-news.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!