ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ: ΜΑΡΑΣΛΕΙΟ ΤΟΣΙΤΣΕΙΟ ΚΑΙ ΑΒΕΡΩΦΕΙΟ ΓΙΟΡΤΑΣΑΝ ΜΑΖΙ ΤΗΝ 25Η ΜΑΡΤΙΟΥ

Δύο ιστορικά σχολεία της ομογένειας, το Τοσίτσειο και το Αβερώφειο της Αλεξάνδρειας, γιόρτασαν σήμερα από κοινού με ένα επίσης ιστορικό σχολείο της Αθήνας, το Μαράσλειο, την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, στην Αίγυπτο. Οι μαθητές των τριών σχολείων ένωσαν τις δυνάμεις τους και έστειλαν μηνύματα για την ελευθερία, για την οποία πάλεψε η Ελλάδα προκειμένου να σταθεί ως έθνος πριν από 198 χρόνια.

Πάνω στη σκηνή του Θεάτρου Σαλβάγου, στο Ελληνικό Τετράγωνο του Σάτμπι, έναν χώρο που έχει γνωρίσει τις προηγούμενες δεκαετίες μεγάλες δόξες από τους σπουδαίες καλλιτέχνες που πέρασαν, σήμερα τη θέση τους πήραν οι Αλεξανδρινοί και οι Αθηναίοι μαθητές. Οι μεν για να εξυμνήσουν τους άθλους των Ελλήνων ηρώων, οι δε για να περιγράψουν, μέσα από ένα συγκινητικό θεατρικό πρόγραμμα, πώς εξελίχτηκε η ιστορία κατά τον 19ο αιώνα στην Ελλάδα, όταν η χώρα αγωνιζόταν να σταθεί στα πόδια της.

Τόσο η 37μελής ομάδα που ταξίδεψε από την Αθήνα, από το δυναμικότητας 200 μαθητών Μαράσλειο, όσο και τα παιδιά των αλεξανδρινών σχολείων, με τα περίπου 70 Αιγυπτιωτόπουλα, χόρεψαν, τραγούδησαν και συμμετείχαν στην ίδια μαθητική παρέλαση, σηκώνοντας από κοινού την ελληνική σημαία με την αιγυπτιακή, καταχειροκροτούμενοι από τον ελληνισμό της Αλεξάνδρειας που συγκεντρώθηκε εκεί για να τους θαυμάσει.

Ανάμεσά τους, ο εκπρόσωπος της Αλεξανδρινής Εκκλησίας Σπυρίδων Κλαδάκης, ο οποίος μετέφερε τις ευχές του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεοδώρου. Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια Αθανάσιος Κοτσιώνης, ανέγνωσε το μήνυμα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου. Ο αναπληρωτής συντονιστής Εκπαίδευσης συνεχάρη για το έργο τους τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους διευθυντές των τριών σχολείων: την Αγγελική Τσιαδήμη του Τοσίτσειου, την Δήμητρα Παπανώτα του Αβερώφειου και την υποδιευθύντρια του Μαράσλειου Αριστέα Σαρρή, η οποία εξέφρασε τη μεγάλη συγκίνησή της που φέτος, μαζί με ακόμη τρεις εκπαιδευτικούς, γιόρτασαν με τους 37 μαθητές της Αθήνας την 25η Μαρτίου στη Χώρα του Νείλου.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας Εδμόνδος Κασιμάτης τόνισε πόσο σημαντικό είναι φέτος να γιορτάζουν τα σχολεία των δύο πόλεων (από κοινού με την ελληνική παροικία) την επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας.

«Είμαι συγκινημένος που ο ελληνισμός από την πατρίδα μας και ο ελληνισμός της Αλεξάνδρειας συνεορτάζουν τη μεγάλη αυτήν ημέρα για το έθνος μας. Και συγχαίρω τα σχολεία μας, και το Μαράσλειο, και το Τοσίτσαιο και το Αβερώφειο. Ζήτω η 25η Μαρτίου 1821», ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας.

Το τιμητικό «παρών» στην εορταστική εκδήλωση έδωσε και ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Κώστας Χριστοφίδης, καθώς επίσης ο έφορος των Ελληνικών Σχολείων Αλεξανδρείας και οικονομικός επόπτης της Κοινότητας Πάρης Πεφάνης Μακρής, η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Αλεξανδρείας Αλίκη Αντωνίου, η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων Αλεξανδρείας Λιλίκα Θλιβίτου, ο πρόεδρος του Μικρασιατικού Συλλόγου Μιχάλης Σολωμονίδης και άλλοι επίσημοι.

Πηγή: Pontos-news.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *