ΔΙΕΘΝΗ
UNIPER: ΔΙΑΣΩΣΗ ΜΕ ΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ 30% ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΣΟΛΤΣ

Ο γερμανικός εισαγωγέας φυσικού αερίου Uniper, ο Φινλανδός πλειοψηφικός ιδιοκτήτης του Fortum και οι κυβερνήσεις της Φινλανδίας και της Γερμανίας συμφώνησαν κατ’ αρχήν σε μια λύση διάσωσης της εταιρείας από την οικονομική δυσπραγία που προκαλείται από την εξασθένιση της ρωσικής παροχής φυσικού αερίου. Ο Γερμανός καγκελάριος, Σολτς σε συνέντευξη Τύπου ανακοίνωσε ότι η Γερμανία θα πάρει μερίδιο 30% της εταιρείας.

«Η διάσωση της Uniper είναι σημαντική επειδή δεν υπάρχει εταιρεία που δεν θα επηρεαζόταν από την κατάρρευση της», τόνισε ο Σολτς που προανήγγειλε δε ότι οι υψηλότερες τιμές στο αέριο θα περάσουν στους καταναλωτές από τις αρχές Σεπτεμβρίου ή Οκτωβρίου.

O Γερμανός καγκελάριος δήλωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση θα καταστήσει διαθέσιμα έως και 7,7 δισεκατομμύρια δολάρια ως υβριδικό κεφάλαιο και θα επεκτείνει την πιστωτική γραμμή στα 9 δισεκατομμύρια μέσω της κρατικής τράπεζας KfW, ενώ τόνισε ότι χρηματοδότηση θα διατίθεται και σε άλλες εταιρίες κοινής ωφελείας που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Η Γερμανία προσπαθεί να σώσει την εταιρεία κοινής ωφέλειας, η οποία αποτελεί ένα από τα υψηλού προφίλ θύματα μιας οικονομικής αντιπαράθεσης μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας που έχει εκτοξεύσει τις τιμές του φυσικού αερίου στα ύψη και έχει αυξήσει τους φόβους για σοβαρές ελλείψεις ενέργειας αυτόν τον χειμώνα.

Η Uniper, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού φυσικού αερίου της Γερμανίας, χάνει χρήματα σε καθημερινή βάση καθώς αναγκάζεται να αγοράζει προμήθειες σε πολύ υψηλότερες τιμές από εναλλακτικές πηγές επειδή η Gazprom έχει μειώσει τις παραδόσεις.

Η Γερμανία πυροδότησε το «στάδιο συναγερμού» του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο τον περασμένο μήνα, αλλά τότε δεν είχε επιτρέψει στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να μετακυλίσουν το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος.

Με πληροφορίες από: Reuters

Πηγή: Liberal.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *