ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ
“THE CROWN”: ΡΗΞΗ ΣΤΟΝ ΓΑΜΟ ΚΑΡΟΛΟΥ – ΝΤΑΙΑΝΑ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΜΟΝΑΡΧΙΑ

Δύο μήνες μετά την αλλαγή σελίδας στη μοναρχία της Βρετανίας με τον Κάρολο νέο βασιλιά, κυκλοφόρησε ο πέμπτος κύκλος επεισοδίων της δημοφιλούς σειράς του Netflix «Το Στέμμα» («The Crown»). Η νέα αυτή σεζόν, που ανέβηκε στην πλατφόρμα πριν από μερικές ώρες και αποτελείται από 10 επεισόδια, αναφέρεται σε μια παλαιότερη δεκαετία, όπου τα μέλη της βρετανικής βασιλικής οικογένειας έπρεπε να αντιμετωπίσουν μια σειρά από πρωτόγνωρες και έντονες προκλήσεις.  

Βρισκόμαστε στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όπου η 65χρονη πλέον βασίλισσα Ελισάβετ Β’ πληροφορείται για ένα στενάχωρο – για αυτήν – άρθρο της βρετανικής εφημερίδας The Sunday Times. Στην ουσία αφορούσε μια δημοσκόπηση που έδειχνε ότι ένα μεγάλο μέρος των πολιτών πίστευε ότι η Ελισάβετ έπρεπε να παραιτηθεί από τη βασιλεία. Κι αυτό γιατί «είχε κάπως αποστασιοποιηθεί» και βέβαια «είχε ήδη μεγαλώσει».  

Πράγματι, η πιθανότητα παραίτησης της βασίλισσας απασχόλησε πολύ τον βρετανικό Τύπο εκείνα τα χρόνια, με τους βασιλικούς ανταποκριτές να προσπαθούν να μάθουν τι ακριβώς συνέβαινε στο παλάτι. Μάλιστα, στο πρώτο επεισόδιο ο πρίγκιπας Κάρολος φαίνεται να πιέζει τον τότε πρωθυπουργό της Βρετανίας Τζον Μέιτζορ με στόχο να εξαναγκαστεί η μητέρα του να αποποιηθεί τον τίτλο της.

Όμως αυτό δεν ήταν το μοναδικό εμπόδιο στη ζωή της βασιλικής οικογένειας. Στο επίκεντρο των επεισοδίων, βρίσκεται ο ήδη διαλυμένος γάμος του πρίγκιπα Καρόλου με την πριγκίπισσα Νταϊάνα και κυρίως η επιρροή της εξέλιξης αυτής στη μοναρχία. Για να πεισθεί το κοινό ότι δεν υφίστανται προβλήματα στη σχέση τους, το ζευγάρι αναχωρεί για οικογενειακές διακοπές, χαμογελώντας στον φακό των ρεπόρτερ που «διψούν» να αποτυπώσουν «ευτυχισμένες στιγμές». Αλλά η πραγματικότητα διαφέρει και σύντομα η δυστυχία της Νταϊάνα θα αποκαλυφθεί μέσα από δημόσιες εμφανίσεις, μια βιογραφία της – στη συγγραφή της οποίας συμμετείχε κρυφά και η ίδια – και την περιβόητη συνέντευξή της στην εκπομπή του BBC, Panorama. 

Άλλα γεγονότα με τα οποία καταπιάνεται η σεζόν είναι η πυρκαγιά που ξέσπασε το 1992 στο κάστρο του Ουίνσδορ, η ομιλία που έδωσε η βασίλισσα εκείνη τη χρονιά χαρακτηρίζοντάς την ως «annus horribilis» μετά από μια σειρά σκανδάλων, τα διαζύγια μελών της οικογένειας, η μοναρχία ως ένα μεγάλο «σύστημα» και η ιδιαίτερη σχέση του πρίγκιπα Φιλίππου με την κατά 32 χρόνια μικρότερή του κόμισσα Πένι Ρόμσεϊ.  

«The Crown»: Η ρήξη στον γάμο Καρόλου – Νταϊάνα και τα προβλήματα στην μοναρχία-1
Φωτ. Keith Bernstein/Netflix

Αληθινά γεγονότα vs μυθοπλασία 

Στην πανάκριβη αλλά και πολυβραβευμένη αυτή σειρά του Πίτερ Μόργκαν, πολλά από αυτά που παρουσιάζονται δεν αντικατοπτρίζουν ακριβώς αληθινά γεγονότα αλλά είναι εμπνευσμένα από αυτά. Αυτός είναι και ο λόγος που προκλήθηκαν μια σειρά από αντιδράσεις, στις οποίες κλήθηκε να απαντήσει το Netflix τονίζοντας ότι μέρος της σειράς αποτελεί μυθοπλασία. Μια από τις μεγαλύτερες αντιδράσεις, μάλιστα, προήλθε από τον ίδιο τον Μέιτζορ που χαρακτήρισε ως «ανοησία» και βλαπτική για την εικόνα του Καρόλου την ιδέα εξαναγκασμού της βασίλισσας σε παραίτηση. 

Παρόλα αυτά, το τηλεοπτικό κοινό που έχει ζήσει τα γεγονότα του ’90, επέδειξε ενδιαφέρον για το πως θα εξελίσσονταν η ιστορία στη σεζόν. Σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξε και το γεγονός ότι ανανεώθηκε σχεδόν πλήρως το βασικό καστ, με την Ιμέλντα Στόντον στον ρόλο της βασίλισσας, τον Τζόναθαν Πράις στον ρόλο του πρίγκιπα Φιλίππου, τον Ντόμινικ Γουέστ ως Κάρολο, την Ελίζαμπεθ Ντεμπίκι ως Νταϊάνα, τη Λέσλι Μάνβιλ ως πριγκίπισσα Μαργαρίτα. 

«The Crown»: Η ρήξη στον γάμο Καρόλου – Νταϊάνα και τα προβλήματα στην μοναρχία-2
Φωτ. Netflix

Οι ερμηνείες 

Όπως και οι προηγούμενες, έτσι και η πέμπτη σεζόν διακρίνεται για την εξαιρετική σκηνοθεσία και εντυπωσιακή φωτογραφία της. Πολλά από τα καρέ μοιάζουν με πίνακες ζωγραφικής. Οι ερμηνείες είναι υψηλού επιπέδου, με αυτές της Στόντον στον απαιτητικό ρόλο της βασίλισσας και της Ντεμπίκι ως Νταϊάνα να ξεχωρίζουν. Η πρώτη παρουσιάζει τη βασίλισσα περισσότερο προσιτή, «ανθρώπινη» σε σύγκριση με την Ολίβια Κόλμαν που υποδύθηκε τον ίδιο ρόλο στις δύο προηγούμενες σεζόν, ενώ η Ντεμπίκι ερμηνεύει με ακρίβεια τη μελαγχολία της Νταϊάνα. Οι εκφράσεις στο πρόσωπο και οι αμήχανες παύσεις στην ομιλία επιβεβαιώνουν για ακόμα μια φορά την καταπίεση στην καθημερινότητα της «πριγκίπισσας του λαού» μέσα στο παλάτι. 

Ο κάπως αργός ρυθμός στην εξέλιξη της πλοκής κάθε επεισοδίου, δεν κουράζει τον τηλεθεατή ενώ αντίθετα τον κάνει να «βυθίζεται» περισσότερο σε αυτά που εκτυλίσσονται στο παλάτι. Αυτό που ίσως λίγο αποσυντονίζει είναι οι μακρόσυρτοι διάλογοι σε μερικές περιπτώσεις που όμως συμπληρώνουν την αφήγηση και «δένουν» τη ροή των γεγονότων.

Ο Μόργκαν ανέλαβε να μας πλοηγήσει με ασφάλεια μέσα στο «ναρκοπέδιο» του βασιλικού δράματος και αναμφίβολα το κάνει με επιτυχία. Η έκτη σεζόν, που βρίσκεται σε στάδιο γυρισμάτων, θα είναι και η τελευταία μιας σειράς που ώθησε την πλατφόρμα του Netflix να προχωρήσει στη δημιουργία κι άλλων πρωτότυπων παραγωγών. 

Πηγή: Kathimerini.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *