ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
TΡΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ ΣΤΙΣ ΚΑΝΝΕΣ!

To 75o Φεστιβάλ των Καννών ανοίγει τις πύλες του στις 17 Μαίου. Το πρόσωπο που θα ηγηθεί του διεθνούς κινηματογραφικού φεστιβάλ το 2022 και θα διαδεχθεί τον Αμερικανό σκηνοθέτη Spike Lee είναι ο Γάλλος ηθοποιός Βενσάν Λιντόν (Vincent Lindon).

Ο Lindon θα πρέπει να επιλέξει την ταινία που θα βραβευθεί με τον Χρυσό Φοίνικα ανάμεσα σε 21 ταινίες που διαγωνίζονται και θα υποστηρίζεται από οκτώ μέλη της επιτροπής, τέσσερις γυναίκες και τέσσερις άνδρες.

Ανάμεσα σε αυτούς, η Βρετανίδα ηθοποιός Ρεμπέκα Χολ που έγινε γνωστή κυρίως από την ταινία “Vicky Christina Barcelona” (και το “Passing”), ο δύο φορές βραβευμένος με Όσκαρ Ιρανός σκηνοθέτης Ασγκάρ Φαραντί (“Ένας Ήρωας”, Μεγάλο Βραβείο του Φεστιβάλ των Καννών 2021) και ο Γάλλος σκηνοθέτης Λαντζ Λι (“Οι Άθλιοι”, Βραβείο της Κριτικής επιτροπής 2019), η Σουηδέζα ηθοποιός  Noomi Rapace, η Ιταλίδα ηθοποιός και σκηνοθέτρια  Jasmine Trinca και η Ινδή ηθοποιός και παραγωγός Deepika Padukone.

Ο Vincent Lindon δήλωσε:

«Είναι πολύ μεγάλη τιμή και περηφάνια να μου εμπιστεύονται, μεσούσης της αναταραχής με τα πολλαπλά γεγονότα που διανύουμε στον κόσμο, το υπέροχο και βαρυσήμαντο καθήκον της προεδρίας της κριτικής επιτροπής του 75ου διεθνούς φεστιβάλ των Καννών.

Με τα μέλη της κριτικής επιτροπής, θα προσπαθήσουμε να φροντίσουμε με τον καλύτερο τρόπο τις ταινίες του μέλλοντος, οι οποίες φέρουν την ίδια μυστική ελπίδα, αφοσίωση και ελευθερία και την αποστολή να αγγίξουν μεγάλο αριθμό ανδρών και γυναικών με το να τους μιλήσουν για τις κοινές πληγές και χαρές. Ο πολιτισμός βοηθά την ανθρώπινη ψυχή να ανυψωθεί και να ελπίζει για το αύριο”.

To μήνυμα του Προέδρου της Κριτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ Καννών, Vincent Lindon, συμβαδίζει με την πολιτική που ακολουθείται από το δίκτυο Cultural International Festivals τον χαρακτήρα και τις θεματικές των Φεστιβάλ που διοργανώνει, όπως:

  • το  Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου ΓΕΦΥΡΕΣ που διοργανώνεται  για 13 χρόνια στην Κορινθία, φέτος στο Λουτράκι και για οκτώ έτη στο Ναύπλιο, φέτος τον Οκτώβριο,  και
  • το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου.

Τα συγκεκριμένα Φεστιβάλ δίνουν μια νέα ευκαιρία στους Έλληνες κινηματογραφιστές για συμμετοχή και διεθνή διάκριση.

 

BINTEO: https://youtu.be/_jmV4S0O1lc

 

Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου ΓΕΦΥΡΕΣ

  • Ναύπλιο: 23-30 Οκτωβρίου 2022 https://www.facebook.com/nafpliofest
  • Λουτράκι: 20-27 Νοεμβρίου 2022 https://www.facebook.com/bridgesfilmfest

Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου

Λευκωσία: 10-19 Νοεμβρίου 2022 www.cyiff.org

H Πέτρα Τερζή, Πρόεδρος στο δίκτυο Cultural International Festivals, συμμετέχει στο 75ο Φεστιβάλ Καννών κι εκπροσωπεί επίσης το Περιοδικό Cine@Art, την Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων και το Hellenic Media Group.

Email: petrafilmdirector@gmail.com

 

 

 

 

 

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *