ΔΙΕΘΝΗ
O MΠΑΙΝΤΕΝ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΣΕ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης σε σύνοδο κορυφής των κρατών του ΝΑΤΟ της Ανατολικής Ευρώπης που θα πραγματοποιηθεί στη Ρουμανική πρωτεύουσα Βουκουρέστι τη Δευτέρα, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάννης,

Τη σύνοδο κορυφής των Εννέα του Βουκουρεστίου, μια ομάδας ευρωπαϊκών χωρών στην ανατολική άκρη του ΝΑΤΟ, διοργανώνουν από κοινού ο Ρουμάνος πρόεδρος και ο Πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα δίνοντας έμφαση στην ασφάλεια στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και στην Ουκρανία.

«Χαίρομαι που θα καλωσορίσω τον Τζο Μπάιντεν στη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου, την οποία φιλοξενώ σήμερα» δήλωσε ο Γιοχάννης στο λογαριασμό του στο Twitter. «Μαζί με τον Πρόεδρο Αντρέι Ντούντα  θα καλωσορίσουμε επίσης τον γραμματέα του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ κατά την προετοιμασία της Διάσκεψης Κορυφής του ΝΑΤΟ, έχοντας επίκεντρο τους διατλαντικούς δεσμούς, το σχέδιο ΝΑΤΟ 2030, την άμυνα και την αποτροπή στην ανατολική πλευρά».

Ο Μπάιντεν, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ και οι πρόεδροι της Βουλγαρίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Εσθονίας, της Ουγγαρίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας και της Σλοβακίας θα πραγματοποιήσουν τηλεδιάσκεψη.

Στην ανακοίνωση που θα δημοσιεύσουν οι εννέα μετά τη συνάντηση θα αναφέρεται το ζήτημα της ασφάλειας στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου και τα σχετικά θέματα ασφαλείας στην Ουκρανία» δήλωσε ο επικεφαλής του Εθνικού Γραφείου Εθνικής Ασφάλειας της Πολωνίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τζο Μπάιντεν δεσμεύτηκε για την «ακλόνητη στήριξη» της αμερικανικής κυβέρνησης στον Ζελένσκι τον Απρίλιο, καθώς Κίεβο και Μόσχα αντάλλαζαν κατηγορίες για συγκρούσεις στην ουκρανική ανατολική περιοχή Ντονμπάς με την Ρωσία να συγκεντρώνει στρατεύματα και οπλισμό στα σύνορα.

Η αντιπαράθεση ώθησε την Ουκρανία να ζητήσει από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη να βοηθήσουν στην επιτάχυνση της ένταξης του Κιέβου στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Η Μόσχα ανακοίνωσε την απόσυρση των δυνάμεών της στα ουκρανικά σύνορα στις 22 Απριλίου, βοηθώντας να ανοίξει ο δρόμος για μια σύνοδο κορυφής μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν και του Ρώσου ομολόγου του Βλαντίμιρ Πούτιν που ενδέχεται να πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο.

 

 

Πηγή: Liberal.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *