ΕΛΛΑΔΑ
OΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓEΣ ΠΟΥ ΙΣΧYΟΥΝ ΑΠO ΣHΜΕΡΑ ΣΤΟ LOCKDOWN

Αλλαγές ισχύουν από σήμερα σε όλη την επικράτεια στο πλαίσιο της άμεσης εφαρμογής συγκεκριμένων μέτρων με χαμηλό επιδημιολογικό αποτύπωμα, όπως ανακοινώθηκαν χθες, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας.

Από σήμερα παρατείνεται το ωράριο κυκλοφορίας των πολιτών σε όλη την επικράτεια καθώς η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί. Η παράταση ισχύει ενιαία και καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας. Ακόμη, επαναλειτουργούν οι υπαίθριοι αρχαιολογικοί χώροι και τα δημόσια πάρκα για επίσκεψη έως 3 άτομα, εκτός αν αφορά σε οικογένειες, με υποχρεωτική χρήση μάσκας και τήρηση αποστάσεων με χρήση sms 6 και χωρίς τη χρήση οχήματος. Όπως διευκρινίστηκε, οι επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους και σε πάρκα επιτρέπονται χωρίς χρήση αυτοκινήτου ή μηχανής αλλά μόνο με τα πόδια ή με ποδήλατο, ό,τι ισχύει δηλαδή για το sms 6. Επιπλέον επιτρέπεται η ερασιτεχνική αλιεία είτε από πλωτό μέσο μήκους έως 8 μέτρων είτε από την παραλία για τους διαμένοντες σε παραθαλάσσιους και μόνο δήμους και με τη χρήση του κωδικού 6 προσεγγίζοντας δηλαδή πεζή ή με ποδήλατα και με τα απαραίτητα συνοδευτικά έγγραφα στην περίπτωση ιδιοκτητών σκαφών, δηλαδή το Ε9 που αποδεικνύει την ιδιοκτησία του σκάφους.

Παράλληλα από την Κυριακή, 21 Μαρτίου, αποφασίστηκε η τέλεση λειτουργίας στον καθεδρικό ναό εκάστου δήμου με αναλογία ενός πιστού ανά 25 τμ και με όριο τους 20 πιστούς και με υποχρεωτική χρήση της μάσκας καθώς και υποχρεωτικό testing με ευθύνη της οικείας ιεράς μητροπόλεως σε ιερείς και ψάλτες για τις ακόλουθες τρεις θρησκευτικές τελετές: την Κυριακή της Ορθοδοξίας 21 Μαρτίου, τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου 25 Μαρτίου, και τους δεύτερους χαιρετισμούς της Θεοτόκου 26 Μαρτίου.

Τέλος, από τη Δευτέρα 22 Μαρτίου επαναλειτουργούν τα κομμωτήρια και τα κέντρα περιποίησης τηρουμένων όλων των ήδη υφιστάμενων αυστηρών πρωτοκόλλων.

Ακόμη από σήμερα στις 6 το πρωί εντάσσονται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο):

– η Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου

– η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου

– ο δήμος Αμφίπολης της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών

– οι δήμοι Καστοριάς και Ορεστίδος της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς

– ο δήμος Καρδίτσας

Σε καθεστώς πρόσθετων περιοριστικών μέτρων εντάσσεται από σήμερα στις 6 το πρωί μέχρι τις 29 Μαρτίου η Δημοτική Κοινότητα Γαλατινής της Δημοτικής Ενότητας Ασκίου του Δήμου Βοΐου (με έδρα τη Σιάτιστα) της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης. Παράλληλα από τις 18 Μαρτίου η Λέρος βρίσκεται ήδη σε ειδικό καθεστώς πρόσθετων περιοριστικών μέτρων και σε κήρυξη έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας. Η Λέρος θα παραμείνει σε αυτό το καθεστώς μέχρι τη Δευτέρα 29 Μαρτίου στις 6 το πρωί.

Συγκεκριμένα για την περιοχή αυτή έχουν αποφασιστεί τα εξής μέτρα:

1. Η προσωρινή επιβολή περιορισμού κατ’ οίκον των κατοίκων και την απαγόρευση κυκλοφορίας καθ’ όλο το 24ωρο, εξαιρουμένης της κίνησης με κατοικίδιο ζώο, ατομικά και πέριξ της μόνιμης κατοικίας (sms κωδικός 6) ή για λόγους υγείας (sms κωδικός 1) ή για λόγους τροφοδοσίας (sms κωδικός 2 – και με εξαίρεση το διάστημα μεταξύ 18:00 και 06:00 της επόμενης) ή για λόγους εργασίας, για τις υπηρεσίες που μένουν ανοικτές και με τη σχετική βεβαίωση).

2. Επιτρέπεται η μετακίνηση των κατοίκων εκτός των γεωγραφικών ορίων της Δ.Κ. Γαλατινής για λόγους υγείας.

3. Η αναστολή λειτουργίας καταστημάτων λιανεμπορίου και υγειονομικού ενδιαφέροντος, με εξαίρεση καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία) φαρμακείων και πρατηρίων υγρών καυσίμων. Από την αναστολή λειτουργίας εξαιρούνται οι υπηρεσίες διανομής προϊόντων (delivery) έως τις 23:00.

4. Η αναστολή οικοδομικών εργασιών στη Δ.Κ. Γαλατινής.

5. Η αναστολή συναθροίσεων/δημόσιων ή κοινωνικών εκδηλώσεων ανεξαρτήτως χώρου ιδιωτικού ή δημόσιου, εσωτερικού ή εξωτερικού.

6. Η αναστολή λειτουργίας λαϊκών αγορών.

7. Η αναστολή θρησκευτικών τελετών, με εξαίρεση κηδείες με την παρουσία έως 9 ατόμων α’ βαθμού συγγένειας (sms κωδικός 5) και τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών, μυστηρίων και κάθε είδους θρησκευτικών τελετών, αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικό/ούς λειτουργό/ούς και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό χωρίς την παρουσία άλλων φυσικών προσώπων.

8. Η λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και του Δήμου Βοΐου για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) των κατοίκων της Δ.Κ. Γαλατινής και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.

9. Η λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Δυτικής Μακεδονίας για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.

10. Η επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.ΠΑ.Δ.) Δυτικής Μακεδονίας για την τήρηση του κατ’ οίκον και γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων της Δ.Κ. Γαλατινής.

Ενδεχόμενη παράταση ή άρση των μέτρων θα επαναξιολογηθεί.

 

Επιπλέον, στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου παραμένουν οι εξής περιοχές:

– η Περιφέρεια Αττικής

– οι Π.Ε Αιτωλοακαρνανίας και Αχαΐας της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

– οι Π.Ε Βοιωτίας, Εύβοιας, Φθιώτιδας και Ευρυτανίας της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος εξαιρουμένου του δήμου Σκύρου

– οι Π.Ε Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

– η Π.Ε Θεσπρωτίας της περιφέρειας Ηπείρου

– η Π.Ε Ηρακλείου της περιφέρειας Κρήτης

– η Π.Ε Λέσβου της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

– ο δήμος Καλυμνίων της Π.Ε Καλύμνου

– ο δήμος Χίου της Π.Ε Χίου

– ο δήμος Ανωγείων της Π.Ε Ρεθύμνου

– ο δήμος Χανίων της Π.Ε Χανίων

– οι δήμοι Ιωαννιτών και Μετσόβου της Π.Ε Ιωαννίνων

– ο δήμος Κατερίνης της Π.Ε Πιερίας

– ο δήμος Σκιάθου της Π.Ε Σποράδων

Υπενθυμίζεται ότι η εκπαιδευτική διαδικασία σε όλη την επικράτεια στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης συνεχίζεται υπό το καθεστώς τηλεκπαίδευσης. Από το μέτρο ωστόσο εξαιρούνται τα ειδικά σχολεία, τα οποία συνεχίζουν να λειτουργούν δια ζώσης.

Τέλος, από τη Δευτέρα 22 Μαρτίου από το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) βγαίνουν οι εξής περιοχές:

-η Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας

– η Περιφερειακή Ενότητα Σάμου

– η Περιφερειακή Ενότητα Άρτας

-η Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας

– ο δήμος Ρόδου

Οι περιοχές αυτές από τις 22 Μαρτίου εντάσσονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) καθώς παρατηρήθηκε αισθητή μείωση του επιδημιολογικού φορτίου.

Με κωδικό 6 οι μετακινήσεις σε κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής

Τη δυνατότητα να πάνε σε κομμωτήριο, κουρείο ή κέντρο αισθητικής και εκτός του Δήμου όπου κατοικούν θα έχουν οι πολίτες από την Δευτέρα 22 Μαρτίου στις περιοχές επιδημιολογικού επιπέδου “πολύ αυξημένου κινδύνου” καθώς επαναλειτουργούν οι υπηρεσίες των κομμωτηρίων και περιποίησης άκρων.

Σύμφωνα με τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, επιτρέπεται η διαδημοτική μετακίνηση κατόπιν ραντεβού ειδικά για το σκοπό αυτό. Η μετακίνηση για το ραντεβού θα γίνεται με αποστολή sms στο 13033 με την επιλογή 6 ή με την αντίστοιχη γνωστή γραπτή βεβαίωση (τύπου Β) και με το σχετικό αποδεικτικό του ραντεβού (SMS ή email) από τον πάροχο της υπηρεσίας.

Για παράδειγμα, κάτοικος Περιστερίου που θέλει να επισκεφθεί κομμωτήριο στο Χαϊδάρι επικοινωνεί με το κομμωτήριο και κλείνει ραντεβού. Το κατάστημα του στέλνει SMS ή e-mail που αποτελεί το αποδεικτικό του ραντεβού. Όταν έρθει η ώρα και η μέρα του ραντεβού ο πολίτης στέλνει SMS με επιλογή 6 στο 13033 ή ετοιμάζει την χειρόγραφη βεβαίωση και μαζί με το αποδεικτικό του ραντεβού (SMS ή e-mail) μετακινείται από το Περιστέρι στο Χαϊδάρι για να επισκεφτεί το κομμωτήριο.

 

Ανοίγουν οι αρχαιολογικοί χώροι

Ακρόπολη Αθηνών, Αρχαία Αγορά, Ολυμπίειο, Κεραμεικός, Βιβλιοθήκη του Αδριανού, Σούνιο, Αρχαία Ελευσίνα, Ολυμπία, Μεσσήνη, Αιγές, Πέλλα, Ελεύθερνα, Αμφίπολη, Ρωμαϊκή Αγορά Θεσσαλονίκης, Ασκληπιείο Επιδαύρου, Άβδηρα, Νικόπολη, Αρχαία Νεμέα… Υπαίθριοι αρχαιολογικοί χώροι σε όλη τη χώρα ανοίγουν ξανά τις “πύλες” τους από τη Δευτέρα 22 Μαρτίου, με το κανονικό μη διευρυμένο ωράριο λειτουργίας, στο πλαίσιο των μέτρων χαμηλού επιδημιολογικού αποτυπώματος που ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση. Οι μοναδικοί αυτοί χώροι που ετοιμάζονται να μας (ξανα)μυήσουν στα μυστικά τους, θα υποδέχονται στην είσοδο έως 3 επισκέπτες, εκτός αν πρόκειται για οικογένειες, ώστε να μην δημιουργείται συμφόρηση, ενώ υποχρεωτική θα είναι η χρήση μάσκας και η τήρηση των αποστάσεων. Η μετάβαση σε αυτούς, μέσω κωδικού 6, δεν θα γίνεται με αυτοκίνητο ή μηχανή, παρά μόνο με τα πόδια ή με ποδήλατο.

Είναι μια μοναδική ευκαιρία, τουλάχιστον για όσους κατοικούν σχετικά κοντά σε τέτοιους χώρους, να τους επισκεφτούν ως μια ανάσα γνώσης και ξεκούρασης, ιδιαίτερα απαραίτητης την περίοδο του παρατεταμένου lockdown που διανύουμε. Μικρότεροι ή μεγαλύτεροι, εμβληματικοί ή πιο ταπεινοί, αποτελούν “οάσεις” πολιτισμού ως αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του τόπου στον οποίο ανήκουν, είτε αυτοί αφορούν σύγχρονα αστικά κέντρα είτε περιοχές εκτός κλεινού άστεως. Προσφέρουν όμως κι άλλα “ευεργετήματα”. Ανάπαυλα, μάθηση και βιωματική εμπειρία, ειδικά όταν συνοδεύονται από πλούσιο ενημερωτικό υλικό και νέες τεχνολογίες (wifi ή διαδραστικές ξεναγήσεις), ενώ μπορεί, ακόμα και όταν βρίσκονται μέσα σε πόλεις, να αποτελούν βιοτόπους που φιλοξενούν ποικιλία ειδών χλωρίδας και πανίδας, ενίοτε και ενδημικής.

Θυμίζουμε μερικούς εμβληματικούς υπαίθριους αρχαιολογικούς χώρους, μεταξύ των οποίων μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς, όπως η Ακρόπολη των Αθηνών, οι Φίλιπποι, τα παλαιοχριστιανικά και βυζαντινά μνημεία της Θεσσαλονίκης, αρχαία πανελλήνια ιερά όπως οι Δελφοί και η Ολυμπία, τόποι μυστηριακών λατρειών όπως η Ελευσίνα και το Ιερό των Μεγάλων Θεών στη Σαμοθράκη, σημαντικοί προϊστορικοί οικισμοί, όπως το Ακρωτήρι στη Σαντορίνη, γυμνάσια και “πανεπιστήμια” της αρχαιότητας όπως το Λύκειο του Αριστοτέλη, εντυπωσιακά κάστρα διαφόρων εποχών, όπως το φράγκικο κάστρο στο Γεράκι Λακωνίας, βυζαντινές καστροπολιτείες όπως ο Μυστράς και η Μονεμβασιά, μνημειακά ανάκτορα όπως η Κνωσός και η Φαιστός, περίφημες ακροπόλεις, όπως οι Μυκήνες. Μέσα σε πανέμορφα φυσικά περιβάλλοντα που ειδικά αυτή την εποχή γίνονται ακόμα πιο ελκυστικά και ασφαλή (στην ενημέρωση χτες έγινε λόγος για το πόσο λιγότερο ευνοούν τη μετάδοση του ιού οι εξωτερικοί χώροι), οι υπαίθριοι αρχαιολογικοί χώροι της Ελλάδας είναι πάλι έτοιμοι να μαγέψουν με το κάλλος και το αρχαιολογικό/ιστορικό ενδιαφέρον τους, αλλά και με τις μοναδικές ευκαιρίες μικρής απόδρασης που προσφέρουν και οι οποίες, ειδικά αυτή την περίοδο, είναι ιδιαίτερα πολύτιμες. Υπενθυμίζεται ότι οι αρχαιολογικοί χώροι ήταν σε αναστολή λειτουργίας από τις αρχές Νοεμβρίου 2020, μαζί με τα μουσεία τα οποία παραμένουν κλειστά μέχρι νεοτέρας.

Με πληροφορίες από :ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Πηγή: Capital.gr

Tag

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *