Breaking News
ΚΟΡΩΝΟΪOΣ: 98 ΘAΝΑΤΟΙ – 612 ΣΕ ΜΕΘ – 1.667 ΝEΑ ΚΡΟYΣΜΑΤΑ
NY TIMES – 700 ΕΠΙΔΗΜΙΟΛOΓΟΙ: ΠΟΙΕΣ ΕIΝΑΙ ΟΙ ΠΙΟ ΕΠΙΚIΝΔΥΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙOΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤAΔΟΣΗ ΤΟΥ ΙΟY
ΤΟ ΠΑΙΧΝIΔΙ ΤΗΣ «ΓAΤΑΣ ΜΕ ΤΟ ΠΟΝΤIΚΙ» ΕΕ-ΤΟΥΡΚIΑΣ – ΟΙ ΕΠΙΔIΩΞΕΙΣ ΑΘHΝΑΣ ΚΑΙ ΛΕΥΚΩΣIΑΣ
Η ΑΣΚΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ “LOCKDOWN”
ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ: ΣΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΤΟ ΚΟΚΤΕΙΛ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΩΝ ΤΗΣ REGENERON
ΑΝΗΛΙΚΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ ΣΕ ΤΑΙΝΙΑ ΚΑΙ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ΔΕΝ ΝΟΕΊΤΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΒΡΕΘΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΗ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΕΑΝ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ
Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΡΟΜΟΛΟΓΕΙ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΤΩΝ ΜΜΕ
“ΣΕΒΑΣΜΌ” ΖΗΤΑ Ο ΜΑΚΡΟΝ – ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΕ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2020: ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Ο ΟΟΣΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟ ΖΟΦΕΡΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΝΕΟΣ ΥΠΕΡ-ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΑΡΔΑΚΗΣ
ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ – ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΝΕΚΡΟ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ
ΣΕΙΣΜOΣ 3,7 ΡIΧΤΕΡ ΣΤΗ ΣAΜΟ: ΑΙΣΘΗΤOΣ ΣΕ OΛΟ ΤΟ ΝΗΣI
ΝEΑ NAVTEX ΑΠO ΤΗΝ ΤΟΥΡΚIΑ ΜΕΤΑΞY ΡOΔΟΥ ΚΑΙ ΚΑΣΤΕΛOΡΙΖΟΥ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΡΟΥΒΙΚΩΝΑ ΣΕ ΠΕΝΤΕ ΕΦΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚO: ΣΠAΝΙΑ ΜΥΣΤΙΚH ΣΥΝAΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΙΟΡΔΑΝΟY ΥΠΕΞ ΜΕ ΤΟΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝO ΟΜOΛΟΓΌ ΤΟΥ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΟΛΙΤΗ: Η ΝΕΑ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙ
ΣΥΝΕΡΓΑΣIΑ ΤΟΥ ΙΔΡYΜΑΤΟΣ ΣΤΑYΡΟΣ ΝΙAΡΧΟΣ (ΙΣΝ) ΚΑΙ ΤΟΥ LINCOLN CENTER FOR THE PERFORMING ARTS
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΥΠΟΧΩΡΟΥΝ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ; ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΙΤΙΕΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ
OΤΑΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΑ ΤΟΝ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ

Του Παναγιώτη Δρακόπουλου*

Το 1987 συμπληρώθηκαν 40 χρόνια από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ. Ως διευθυντής του φιλελεύθερου περιοδικού Εποπτεία τότε, επιμελήθηκα ειδικού τεύχους με τίτλο «40 αιώνες Εβραίοι, 40 χρόνια Ισραήλ».

Μετά την έκδοση, συναντήθηκα με τον αντιπρόσωπο του Ισραήλ Μωσέ Γκιλμπόα, ο οποίος εξεπλάγη που ούτε ήμουν Εβραίος ούτε είχα στήριξη από ισραηλινούς για μια τόσο σπουδαία έκδοση. Τότε άρχισε μια φιλική επικοινωνία μεταξύ μας, που κατέληξε να μπω κι εγώ στους ανθρώπους που προωθούσαν την αναγνώριση από την Ελλάδα του Ισραήλ de jure ως ανεξάρτητου κράτους. Πέρασαν λίγα χρόνια και η κυβέρνηση του Ισραήλ κάλεσε εμένα και τη σύζυγό μου Ζηνοβία για επίσημη επίσκεψη στη χώρα. Δεν ήταν η πρώτη φορά που θα πατούσαμε τα χώματα της χώρας της Βίβλου, αλλά αφού ήταν επίσημο ταξίδι, παρακάλεσα να έχω συνάντηση με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ανερχόμενο τότε αστέρι και ειδικό σε θέματα γεωπολιτικής. Τον θεωρούσαν σκληρό, και ίσως ήταν, δεδομένου ότι είχε χάσει τον αδελφό του στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Μας δέχθηκε στο απλό γραφείο του στην Ιερουσαλήμ. Μας εντυπωσίασε η ευγένειά του και ο ευθύς του λόγος. Του είπα πως με ανησυχία παρατηρώ την διαρκώς αυξανόμενη αντισημιτική στάση στην Ευρώπη. Μου απάντησε ότι δεν υπάρχει αυξητική τάση. Αυτή η στάση των Ευρωπαίων κρατάει ανίσχυρη εδώ και αιώνες. Με τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, ορισμένες χώρες όπως η Γερμανία και η Ιταλία τσουρουφλίστηκαν και δεν τολμούν σήμερα (τόνισε το today) να κάνουν εκδηλώσεις και να συζητήσουν τον αφανισμό των Εβραίων. Στην Αγγλία ο αντισημιτισμός είναι ελεύθερος, επειδή κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει γι αυτό τους Άγγλους, και δεν έχουν ενοχές για το μίσος προς τους Εβραίους. Αυτό θα γενικευθεί σε όλη την Ευρώπη, με ειδοποίησε, το αργότερο σε μια-δυο γενιές.

Πότε θα σταματήσει αυτό; Ρώτησα. Τι πρέπει να κάνουμε για να σταματήσει; Μη σας τρομάζει το φαινόμενο, με καθησύχασε. Και οι Εβραίοι το έχουν αυτό. Είναι ανάγκη να αντιμετωπίζουμε κάθε απειλή εναντίον της ταυτότητάς μας ως λαού και ως παράδοσης να κατασκευάζουμε έναν εχθρό. Στους Εβραίους, σε εμάς (πρόσθεσε), αυτό το ρόλο κρατάει ένας τράγος (ο αποδιοπομπαίος). Βέβαια, συνέχισε, στο Γιομ Κιπούρ τα βάζουμε μ ΄έναν τράγο και δεν φτιάχνουμε Άουσβιτς εναντίον συνανθρώπων μας. Αλλά, η τάση των λαών είναι σταθερά η ίδια.

Και οι αρχαίοι Έλληνες είχαν τελετές καθαρμών, είπα, αλλά όμως, θα ήταν δικαιολογημένο να περιμένουμε ότι στον αιώνα μας η πολιτική θα γινόταν με άλλα μέσα. Τι ισχύ μπορεί να έχει ο αντισημιτισμός τώρα που έχει αποδειχθεί ο υπέρτερος λόγος της γεωπολιτικής;

Με κοίταξε, στάθηκε σκεπτόμενος και μου απάντησε αργά : Μη παρασύρεστε. Και σήμερα και αύριο η πολιτική δεν θα υπακούει σε γεωπολιτικά κριτήρια. Σε συμφέροντα ναι, σε άμεσα οφέλη ναι, αλλά τα γεωπολιτικά κριτήρια θα αφεθούν σε διανοούμενους της πολιτικής. Αν λαμβάνονταν υπ όψιν αυτά, θα έπρεπε από τον 9ο αιώνα να είμαστε Έλληνες και Εβραίοι ένας ακλόνητος άξονας. Γιατί; Διότι και οι δύο λαοί έχουμε ακριβώς τον ίδιο εχθρό, τον ίδιον εισβολέα να μας απειλεί. Αλλά βεβαίως δεν συμβαίνει αυτό.

Κι όμως, τόλμησα να επιμείνω. Εξακολουθώ να ελπίζω στην επικράτηση της λογικής. Μα λοιπόν, μου απάντησε αμέσως. Δεν βλέπετε ότι για όλη τη Δύση ο Εβραίος θα μείνει η ενσάρκωση της απειλής; Χρειάζεστε τον Εβραίο για τον ίδιο λόγο που στον Μεσαίωνα χρειάζονταν τον διάβολο για να εξηγήσουν το γιατί οι συμφορές. Είστε διανοούμενος και δεν βλέπετε ότι η πολιτική ζωή ξεψυχάει; Δεν βλέπετε ότι η τρομοκρατία είναι ο μόνος τρόπος πολιτικής αντίδρασης πλέον; Σταθερά θα περάσουμε στην κατάσταση να έχουμε ένα και μόνο πολιτικό δίπολο : Τρομοκρατία εναντίον κράτους. Οι ιδέες δεν μπορούν πια να εκφράσουν δυναμική. Όλο και περισσότερο θα έχετε μπροστά σας τη μέθοδο του Ισλάμ: τρομοκρατία. Στη λογική σας, στη δημοκρατία, στην πάλη των ιδεών, θα απαντούν οι βόμβες.

Βγήκαμε από το γραφείο του και η Ζηνοβία με ρώτησε πως νιώθω. «Το δυστύχημα», απάντησα, «είναι πως έχει δίκιο».

* Ο Παναγιώτης Δρακόπουλος είναι δημοσιογράφος, συγγραφέας

 

(Το άρθρο εκφράζει αποκλειστικά προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις του συντάκτη)

Πηγή:Liberal.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *