Breaking News
ΤΟΥΡΚIΑ, ΗΓΕΜΟΝΙΚEΣ ΒΛEΨΕΙΣ ΚΑΙ ΠΥΡΗΝΙΚH ΕΝEΡΓΕΙΑ
ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ Η ΚΡΗΤΗ
«ΠΡΟΣAΡΤΗΣΗ» ΤΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝHΣΩΝ ΚΑΙ OΧΙ EΝΩΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛAΔΑ;
ΠOΣΟ ΕΠΗΡΕAΖΟΥΝ ΟΙ ΜΕΤΑΛΛAΞΕΙΣ ΚΟΡΩΝΟΪΟY ΤΑ ΕΜΒOΛΙΑ
ΚΟΡΩΝΟΪOΣ – ΠΑΓΚOΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜOΣ ΥΓΕIΑΣ: ΟΙ ΥΦΑΣΜAΤΙΝΕΣ ΜAΣΚΕΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕYΟΥΝ ΚΑΙ ΑΠO ΤΙΣ ΜΕΤΑΛΛAΞΕΙΣ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ: ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΜΕ «ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΟ» ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ
ΑΝAΓΚΗ AΜΕΣΗΣ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓHΣ ΠΤΥΧΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Η ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΜΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΧΤΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ
ΕΠΕΣΤΡΑΦΗΣΑΝ ΚΛΕΜΜΕΝΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΝΑΖΙ
ΤΟ ΑΠΟΜΩΝΟΜΕΝΟ ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ ΚΑΙ Η “ΜΑΧΗ” ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΚΡΙΚΕΛΟΠΟΤΑΜΟ
Ο ΒΥΡΩΝΑΣ ΔΕΝ ΞΕΧΑΣΕ ΤΟΝ ΛΟΡΔΟ ΒΥΡΩΝΑ
ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ ΤΟ 2021
23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2021: ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ 585 ΝΕΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ
ΚΟΡΩΝΟΪOΣ: AΝΟΙΞΕ Η ΠΛΑΤΦOΡΜΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟY ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛIΤΕΣ 80 EΩΣ 84 ΕΤΩΝ
ΑΠΟΚΑΡΔΙΩΤΙΚEΣ ΕΙΚOΝΕΣ: ΓΕΜAΤΑ ΤΑ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕIΑ ΣΤΟ ΠΑΛEΡΜΟ – ΕΚΑΤΟΝΤAΔΕΣ ΦEΡΕΤΡΑ… ΣΤΟΙΒΑΓΜEΝΑ
ΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟI ΕΠΙΤΑΧYΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ OΛΑ ΤΑ ΔΥΝΗΤΙΚA ΣΕΝAΡΙΑ EΧΟΥΝ HΔΗ ΑΠΑΣΦΑΛIΣΕΙ
ΤΟ ΚAΙΡΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΓΙΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
NEW START: ΥΠEΡ ΤΗΣ 5ΕΤΟYΣ ΠΑΡAΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝIΑΣ ΜΕ ΤΗ ΡΩΣIΑ Ο ΜΠAΙΝΤΕΝ
ΤΙΡΑΝΑ: «ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΣ» ΡΩΣΟΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΗΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ COVID
ΕΛΛΑΔΑ
OΓΔΟΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΟΧΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ – ΕΝ ΜΕΣΩ ΑΥΣΤΗΡΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΛΟΓΩ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΟΙ ΕΟΡΤΑΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ 28Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Ογδόντα χρόνια πέρασαν από την ημέρα όπου η Ελλάδα κλήθηκε να αντιμετωπίσει τους Ιταλούς οι οποίοι επιτέθηκαν το πρωινό της 28ης Οκτωβρίου 1940 από τα βουνά της Βορείου Ηπείρου. Ήταν η ημέρα όπου δια του Ιωάννη Μεταξά ο ελληνικός λαός βροντοφώναξε το περίφημο ΟΧΙ τρέχοντας να υπερασπιστεί την τιμή της πατρίδας στη πρώτη γραμμή της μάχης.

Οι εορτασμοί σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Βόρειο Ήπειρο

Στην πόλη των Αθηνών θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη ενώ στην πόλη της Θεσσαλονίκης θα γίνει κατάθεση στεφάνου στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Επίσης, στις 10.00 το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος θα τελέσει την Δοξολογία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αθηνών για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου, πρόκειται να διοργανωθούν επίσημες Τελετές Μνήμης προς Τιμήν των Ελλήνων Πεσόντων Στρατιωτικών κατά τον Ελληνο-Ιταλικό πόλεμο (1940-1941), την Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου 2020, στις 10.00 π.μ. στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο Κλεισούρας και στις 12.45 στο Ιστορικό Στρατιωτικό Κοιμητήριο Βουλιαρατών.

Χαιρετισμό στην τελετή που θα λάβει χώρα στην Κλεισούρα και ομιλία στο Ιστορικό Στρατιωτικό Κοιμητήριο Βουλιαρατών, θα εκφωνήσει ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, κ. Κωνσταντίνος Βλάσης. Στις εκδηλώσεις θα παρίσταται η Πρέσβυς της Ελλάδος στην Αλβανία, κα Σοφία Φιλιππίδου.

Οι Τελετές διοργανώνονται σε συνεργασία με την αλβανική πλευρά, όπως προβλέπεται από τη διμερή Διακρατική Συμφωνία Συνεργασίας Ελλάδος-Αλβανίας σχετικά με «την αναζήτηση, την εκταφή, τον προσδιορισμό της ταυτότητας και τον ενταφιασμό των Ελλήνων Πεσόντων Στρατιωτικών σε πολεμικές επιχειρήσεις στην Αλβανία κατά τη διάρκεια του Ελληνο-ιταλικού Πολέμου του 1940-1941 και την κατασκευή κοιμητηρίων στο έδαφος της Αλβανίας για τον ενταφιασμό τους».

Αυστηρές ποινές για όσους παραβούν τα μέτρα 

Εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊου και τα μέτρα που εφαρμόζονται προκειμένου αυτή να περιοριστεί, φέτος τιμούμε το ΟΧΙ χωρίς παρελάσεις, με λιτές Δοξολογίες και τιμητικές εκδηλώσεις. Μάλιστα, όποιος δεν συμμορφωθεί με την αναστολή πάσης φύσεως παρελάσεων κατά την εθνική εορτή της 28ης Οκτωβρίου θα τιμωρηθεί με φυλάκιση έως δύο (2) ετών. Αυτό προβλέπει Κοινή Υπουργική Απόφαση, την οποία συνυπογράφουν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, και η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.

Xθες, ο Νίκος Χαρδαλιάς κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας μίλησε για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου σημειώνοντας ότι οι Δοξολογίες και οι καταθέσεις στεφάνων θα γίνουν κανονικά τηρώντας τα μέτρα που ισχύουν σε κάθε περιοχή, ενώ τόνισε ότι «Η Εκκλησία μας είναι στην πρώτη γραμμή της εθνικής προσπάθειας«.

Επιπλέον ο κ. Χαρδαλιάς έκανε αναφορά στο κάλεσμα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου να εορτάσει η πολιτική ηγεσία της χώρας χωρίς τη συμμετοχή στις δοξολογίες ώστε να δοθεί το σωστό παράδειγμα στους πιστούς και εξήρε την στάση του Μακαριωτάτου.

Εθνική υπερηφάνεια για την ομογένεια  

«Απέναντι στην υπεροπλία των δυνάμεων του Άξονα, οι Έλληνες προέταξαν το ελεύθερο και ακατάβλητο φρόνημά τους. Μία χώρα μικρή σε μέγεθος, αλλά ιστορικά ταγμένη στην προάσπιση υψηλών ιδανικών, κατήγαγε τις πρώτες σπουδαίες νίκες στο πεδίο της μάχης, οι οποίες έπληξαν το γόητρο και σηματοδότησαν την αρχή του τέλους του φασισμού και του ναζισμού. Δίπλα τους και οι Απόδημοι Έλληνες, με την ελληνική σημαία και την σημαία των νέων τους πατρίδων, έδωσαν την μάχη υπέρ των πανανθρώπινων αξιών, αυτών που ο Ελληνισμός έχει κληροδοτήσει στην ανθρωπότητα» αναφέρει μεταξύ άλλων ο ο υφυπουργός Εξωτερικών με αρμοδιότητα τον Απόδημο Ελληνισμό, κ. Κώστας Βλάσης στο μήνυμά του, προς τον Απόδημο Ελληνισμό με αφορμή την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου και καταλήγει: «Τιμώντας την 28η Οκτωβρίου 1940, όλοι οι Έλληνες γινόμαστε ένα σαν μία γροθιά, ενώνουμε τις δυνάμεις μας και εντείνουμε τον αγώνα για την προάσπιση των εθνικών μας δικαίων με πυξίδα το σθένος και την εθνική ομοψυχία που μας χαρακτηρίζουν. Έχουμε πίστη στον Θεό και στα ιδανικά του Έθνους».

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Βρυξελλών τέλεσε την Θεία Λειτουργία την Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2020 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου και Έξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρας συμπαραστατούμενος από κληρικούς της Μητροπόλεως και την παρουσία ελληνικών Αρχών στο Βέλγιο και περιορισμένου αριθμού πιστών εξ αιτίας των αυστηρών περιοριστικών μέτρων για την αποφυγή της περαιτέρω εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας, με την ευκαιρία της εγγιζούσης επετείου της 28ης Οκτωβρίου, εθνικής εορτής της Ελλάδος, τελέστηκε ευχαριστήρια Δοξολογία, η οποία είθισται να τελείται την πλησιέστερη σε αυτήν την ημέρα Κυριακή. Παρόντες στην Δοξολογία και οι επίσημες Διπλωματικές Αρχές της Ελλάδος στο Βέλγιο και στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς με επικεφαλής τον Πρέσβυ της Ελλάδος στο Βέλγιο κ. Διονύσιο Καλαμβρέζο και οι Στρατιωτικές Αρχές της Ελλάδος στο ΝΑΤΟ με επικεφαλής τον Αντιναύαρχο κ. Ιωάννη Παυλόπουλο.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εξεφώνισε ο Εξοχώτατος Πρέσβυς της Ελλάδος στο Βέλγιο κ. Διονύσιος Καλαμβρέζος, ο οποίος αναφέρθηκε στα γεγονότα της εποχής και στην ομοψυχία και ενότητα που επέδειξαν τότε οι Έλληνες, αλλά και την ανάγκη να επιδείξουμε ενότητα και ομοψυχία και στις σημερινές δυσκολίες και προκλήσεις.

Ακολούθησε ο ελληνικός Εθνικός Ύμνος, ο οποίος ψάλθηκε απ’ όλο το εκκλησίασμα, καθώς και ο Εθνικός Ύμνος της φιλοξενούσας χώρας.

Τέλος, τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων σε κοιμητήριο της πόλεως όπου είναι ενταφιασμένοι τρεις Έλληνες στρατιωτικοί.

Πηγή: Οrthodoxianewsagency.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *